Βραβευμένες ταινίες στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2017

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.4.2017

Βραβευμένες ταινίες σημαντικών σκηνοθετών αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων που κέρδισαν τις εντυπώσεις προβάλλει στο τμήμα «Viewfinder - Ματιές στον σύγχρονο διεθνή κινηματογράφο» το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2017.


Ανάμεσά τους η οσκαρική The Salesman του Ασγκάρ Φαρχαντί, η νέα ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα On the Milky Way, η Manchester by the Sea που χάρισε στον Κέισι Άφλεκ το Όσκαρ καλύτερης ερμηνείας και η Neruda του Πάμπλο Λαρέν για τον κορυφαίο ποιητή Πάμπλο Νερούδα.


Οι φετινές Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2017 θα πραγματοποιηθούν από τις 27 Απριλίου μέχρι και τις 6 Μαΐου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και τον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία.


Το πρόγραμμα




  • On The Milky Road, Σκην. Emir Kusturica, (Σερβία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ)




Little Golden Lion στο Φεστιβάλ Βενετίας 2016 κ.ά.



O δύο φορές βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Εμίρ Κουστουρίτσα (Ο Kαιρός των Τσιγγάνων, Arizona Dream, Μαύρη Γάτα, Άσπρος Γάτος) σκηνοθετεί τη Μόνικα Μπελούτσι και συμπρωταγωνιστεί μαζί της σε μια ταινία για τον πόλεμο, την αγάπη και την μοναξιά. Όπως προειδοποιεί ο Koυστουρίτσα στους τίτλους αρχής, η ταινία αποτελείται από τρεις μικρές ιστορίες και πολλές... φαντασιώσεις! Ο ίδιος υποδύεται έναν άντρα σε τρεις φάσεις της ζωής του: εν μέσω πολέμου, εν καιρώ φλογερού έρωτα με μια μυστηριώδη Ιταλίδα κατάσκοπο και κατά τις μοναχικές μέρες που ζει όταν αποφασίζει να γίνει καλόγερος. Μια ταινία με τη χαρακτηριστική κινηματογραφική γραφή ενός σπουδαίου σκηνοθέτη, που από τη δεκαετία του ογδόντα έχει προσφέρει κορυφαίες ταινίες στον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο.




  • Manchester by the Sea, Σκην. Kenneth Lonergan, (Η.Π.Α.)




Βραβεία Όσκαρ Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας και Καλύτερου Σεναρίου, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας, Βραβείο BAFTA Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας και Καλύτερου Σεναρίου κ.ά.



Με δύο σημαντικά βραβεία Όσκαρ στο ενεργητικό της, η συγκλονιστική αυτή ταινία παρακολουθεί τη ζωή ενός μοναχικού επιστάτη στη Βοστώνη η οποία παίρνει νέα τροπή όταν αναγκάζεται να επιστρέψει στη γενέτειρά του για να αναλάβει την κηδεμονία του έφηβου ανιψιού του. Από τα  Όσκαρ μέχρι τις Χρυσές Σφαίρες, ο Casey Affleck, σάρωσε τα βραβεία ερμηνείας ανδρικού πρωταγωνιστικού στον ρόλο του επιστάτη.





  • The Salesman, Σκην. Asghar Farhadi (Ιράν, Γαλλία)




Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016, Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο 69ο Φεστιβάλ Καννών κ.ά.



Ο Asghar Farhadi (Ένας Χωρισμός) επιστρέφει με ένα οικογενειακό και προσωπικό δράμα που εξετάζει τις κοινωνικές δομές του συντηρητικού Ιράν, εμπνευσμένος από το θεατρικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ Ο Θάνατος του Εμποράκου. Με πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι ηθοποιών του θεάτρου, η ταινία εξετάζει με το χαρακτηριστικό νατουραλιστικό ύφος του Farhadi τι θα πει ανδρισμός, και ποιος είναι ο ρόλος της γυναίκας - θύμα σε ένα Ιράν που ολοένα και αλλάζει.




  • Raw, Σκην. Julia Ducournau (Γαλλία, Βέλγιο)




Βραβείο FIPRESCI Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών Κάννες 2016 κ.ά.



Στo σκηνοθετικό της ντεμπούτο, η Julia Ducournau, ακολουθεί την νεαρή Justine, μια πολλά υποσχόμενη μαθήτρια και δεινή χορτοφάγο όταν εκείνη αναγκάζεται να δοκιμάσει ωμό κρέας για πρώτη φορά στη ζωή της. Οι συνέπειες είναι απρόσμενες, καθώς αρχίζει να αναδύεται η πραγματική της φύση στο πλαίσιο μιας φεμινιστικής ταινίας ενηλικίωσης.




  • Neruda, Σκην. Pablo Larraín (Χιλή, Αργεντινή, Γαλλία)




Yποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας



Όταν ο Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα κηρύσσεται εχθρός του κράτους για τις κομμουνιστικές του πεποιθήσεις στη μεταπολεμική Χιλή, ένας αφοσιωμένος αστυνομικός επιθεωρητής αναλαμβάνει την αποστολή να τον συλλάβει. Ο Pablo Larraín (Jackie, No), ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο υποσχόμενους Χιλιανούς σκηνοθέτες της εποχής μας, παρουσιάζει μια ταινία που κινείται μακριά από τις τετριμμένες βιογραφίες, και όπου τα σκηνικά της ζωής του ποιητή Νερούδα ξεπηδούν μέσα από τη φαντασία του , μπλέκοντάς την με την πραγματικότητα. Πρωταγωνιστεί ο Gael Garcia Bernal (Y tu maman tambien, Amores Perros).




  • The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, Σκην. Juho Kuosmanen, (Φινλανδία, Σουηδία, Γερμανία)




Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής «Ένα κάποιο βλέμμα» Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου



Ο πρωτοεμφανιζόμενος Φινλανδός σκηνοθέτης Juho Kuosmanen, ακολουθεί την αληθινή ιστορία του ομοεθνή του μπόξερ Olli Mäki και την ιστορία του αγώνα του ενάντια στον Αμερικανό Davey Moore, το 1962. Καθώς ο Mäki προπονείται για τον μεγάλο του αγώνα, θα γνωρίσει απροσδόκητα και τον μεγάλο του έρωτα. Θα είναι η επιτυχία ή ο έρωτας που θα σημαδέψει την πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή του Olli Mäki;




  • The Student, Σκην. Kirill Serebrennikov (Ρωσία)




Βραβείο François Chalais και Υποψήφια στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών κ.ά.



Μετά την «Προδοσία», ο Kirill Serebrennikov επιστρέφει με μια ακόμη εντυπωσιακή ταινία για τον κινηματογράφο, τοποθετημένη στη σύγχρονη Ρωσία, με θέμα τον εξτρεμισμό που προκύπτει από την τυφλή θρησκευτική πίστη. Ο κεντρικός ήρωας είναι ένα νεαρός μαθητής ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι ο κόσμος οδεύει προς την τελειωτική καταστροφή. Με όπλα του ρήσεις από τη Βίβλο και την ακλόνητη πίστη του, ξεκινά να διορθώσει ό,τι γύρω του πιστεύει πως έχει κατακυριευτεί από το κακό.


Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ, Glocal Images, θα ανακοινωθούν σύντομα.


Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.cyprusfilmdays.com και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook


+ Πρόσθετες πληροφορίες:


Υπότιτλοι:
Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Όλες οι ταινίες είναι για άτομα άνω των 18 ετών
Είσοδος:
• €6 Εισιτήριο Ημέρας
• €25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)
• Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας και κατόχους κάρτας ΑμεΑ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ