Τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.3.2016

Ο Αλέξης Αλεξίου, σκηνοθέτης της ταινίας «Τετάρτη 04.45» αποδείχθηκε ο νικητής των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα οποία απονεμήθηκαν σε ειδική τελετή την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016.


Ο Αλεξίου απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας και η ταινία του το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας μεγάλου μήκους μυθοπλασίας.


Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Στέλιος Μάϊνας, παρέλαβε το Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου.


Το Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου απέσπασε η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη για την ερμηνεία της στην ταινία «Smac» του Κύπριου σκηνοθέτη Ηλία Δημητρίου [αρχική φωτο].


Το Βραβείο Σεναρίου κέρδισαν ο Ευθύμης Φιλίππου και η Αθηνά Τσαγγάρη για το «Chevalier».


To Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη μοιράστηκαν από κοινού ο Γιώργος Ζώης για το «Interruption» και η Ευαγγελία Κρανιώτη για το «Erotica Exotica, etc.», η οποία κέρδισε και το Βραβείο Ντοκιμαντέρ «Λουκία Ρικάκη».


Το Βραβείο ταινίας μικρού μήκους κέρδισε «Το Σύκο» του Νικόλα Κολοβού.


Το Βραβείο ξένης ταινίας, που θέσπισε πρώτη φορά η Ακαδημία, κέρδισε ο «Αστακός» (The Lobster) του Γιώργου Λάνθιμου.


Εναρμονισμένη στο κλίμα των ημερών, η 7η τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (28/3), καθήλωσε στην έναρξή της με τις εικόνες Ελλήνων Μικρασιατών προσφύγων του '22 από το αρχείο της ΕΡΤ και των σύγχρονων θαλασσοδαρμένων προσφύγων, μέσα από τον φακό του φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη.


Κι αν οι δυσκολίες είναι μεγάλες, επίσης μεγάλες «συνεχίζουν να είναι οι δυσκολίες και για τον ελληνικό κινηματογράφο που αντιμετωπίζεται με αδιαφορία από την ελληνική πολιτεία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Βασίλης Κατσούφης.


Στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων, στη διάρκεια της μακράς τελετής δεν ήταν λίγες οι φορές που τα τρέιλερ των ταινιών και οι βραβεύσεις, εναλλάχτηκαν με τον κοινωνικό λόγο των προσκεκλημένων που επέδωσαν τα βραβεία.


Ακόμα περισότερο όταν ανέβηκε στη σκηνή ομάδα προσφύγων κρατώντας υψωμένα στα χέρια χαρτόνια με κυρίαρχο το αίτημα «ν΄ ανοίξουν τα σύνορα». Φιλοξενούνται στον Κοινωνικό Ξενώνα «Σπίτι για όλους» των Γιατρών του Κόσμου, και σε ένδειξη αλληλεγγύης η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφουν παρέδωσε τα ετήσια έσοδα της από τη συνδρομή των μελών της, για τη σίτιση των προσφύγων.


Η παρέμβαση της Αγγλίδας ηθοποιού και ακτίβιστριας Βανέσα Ρέντγκρεϊβ στην τελετή ήταν ιδιαίτερα ηχηρή: «Ευρώπη ντροπή σου! Αυτές οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ανοίξει τις πύλες της Αποκάλυψης» δήλωσε η σπουδαία ηθοποιός και έγινε ακόμα πιο σαφής: «Τη δεκαετία του '30 η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει βίζα σε χιλιάδες Εβραίους, οι οποίοι κατέληξαν κι αυτοί στα ναζιστικά στρατόπεδα. Σήμερα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταπατούν τη Συνθήκη ΟΗΕ του 1951 για τους Πρόσφυγες. Διαπράττουν έγκλημα».


Η Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, ευαισθητοποιημένη στο δράμα των προσφύγων, είχε επισκεφτεί πρόσφατα τη δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα. «Ευχαριστώ βαθιά τους Έλληνες για την ανθρωπιά που δείχνουν στους πρόσφυγες και την αλληλεγγύη τους» επανέλαβε, με την ευκαιρία της τιμητικής βράβευσής της από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.


Δεν παρέλαβε όμως μόνο το βραβείο που της απένειμε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου αλλά και το βραβείο του Μηνά Χατζησάββα, που κέρδισε μετά θάνατο ο πρόωρα χαμένος σπουδαίος ηθοποιός (β' ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Ενας Άλλος Κόσμος» του Χρ. Παπακαλιάτη). Υπήρξε μέγας θαυμαστής της Β. Ρεντγκρέϊβ, όπως είπε ο σύντροφος του Μηνά Χατζησάββα, ηθοποιός Κώστας Φαλελάκης, ο οποίος και το επέδωσε στην Αγγλίδα ηθοποιό.


Στην τελετή παραβρέθηκαν και απένειμαν βραβεία ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης, ο συγγραφέας, σεναριογράφος Μάρτιν Σέρμαν και η Μιμή Ντενίση, οι οποίοι συνόδευαν τη Β. Ρέντγκρεϊβ, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο σμήναρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο Νίκος Γκέλιας, ο Γιάννης Μετζικόφ κ.ά


Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν η Λένα Παπαληγούρα και ο Γιώργος Νανούρης. Τη σκηνοθεσία και τα κείμενα υπέγραψε ο Νίκος Σούλης με τη δημιουργική ομάδα του.


Τα βραβεία αναλυτικά


Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
«Τετάρτη 04.45» του Αλέξη Αλεξίου


Βραβείο Σκηνοθεσίας
Αλέξης Αλεξίου «Τετάρτη 04.45»


Βραβείο Σεναρίου
Ευθύμης Φιλίππου και Αθηνά Τσαγγάρη «Chevalier»


Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Στέλιος Μάινας «Τετάρτη 04.45»


Βραβείο Α΄Γυναικείου Ρόλου
Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη «Smac» του Ηλία Δημητρίου


Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου
Μηνάς Χατζησάββας «Ένας Αλλος Κόσμος»


Βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου
Βασιλική Τρουφάκου «Ουζερί Τσιτσάνης»


Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) «Λουκία Ρικάκη»
«Exotica, Erotica, etc» της Ευαγγελίας Κρανιώτη


Βραβείο Ξένης Ταινίας:(καινούργιο βραβείο, ψηφίζουν κριτικοί κινηματογράφου, μέλη της Ακαδημίας)
«Lobster» Γιώργος Λάνθιμος


Βραβείο Φωτογραφίας
Χρήστος Καραμάνης «Τετάρτη 04.45»


Βραβείο Μοντάζ
Λάμπης Χαραλαμπίδης «Τετάρτη 04.45»


Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη εξ ημισείας
Ο Γιώργος Ζώης για το «Interruption» και η Ευαγγελία Κρανιώτη για το «Exotica, Erotica, etc.»


Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
«Το Σύκο» του Νικόλα Κολοβού


Βραβείο Μουσικής
Felizol «Τετάρτη 04.45»


Βραβείο Σκηνογραφίας
Σπύρος Λάσκαρης «Τετάρτη 04.45»


Βραβείο Ενδυματολογίας
'Αννα Μαχαιριανάκη «Ουζερί Τσιτσάνης»


Βραβείο Ηχου
'Αρης Αθανασόπουλος, Avi Mizrahi, Gil Toren «Τετάρτη 04.45»


Βραβείο Μακιγιάζ
Ναμπίλ Σαλαμέ «Ουζερί Τσιτσάνης»


Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
«Τετάρτη 04:45 » (Ιπποκράτης Χαλάς, Μιχάλης Σαμιώτης, Αφοι Αλαχούζοι, Dani Cohen)


Βραβείο Film Factory Short Film Fund
Κορίνα Λογοθέτη («Βουρβουρού») και Ελίνα Φέσσα («Ράγες»)


ΠΗΓΗ: HUFFINGTONPOST.GR

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ