Cyprus Film Days 2016 | Οι ταινίες του διαγωνιστικού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.3.2016

Οι ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ ανακοινώθηκαν σήμερα.


Οι ταινίες περιλαμβάνονται στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ που φέρει τον τίτλο Glocal Images και θα κριθούν από πενταμελή κριτική επιτροπή την οποία απαρτίζουν επαγγελματίες του κινηματογράφου από τον διεθνή και κυπριακό χώρο.


Τα βραβεία του φεστιβάλ θα διεκδικήσουν δέκα ταινίες, ανάμεσα στις οποίες η νέα ταινία του Κύπριου σκηνοθέτη Ηλία Δημητρίου με τίτλο Smac. Η ταινία διακρίθηκε για την ερμηνεία της Βαγγελιώς Ανδρεαδάκη στα φετινά Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αποσπώντας το Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου.


Στο Glocal Images περιλαμβάνεται επίσης η ταινία Interruption, του Γιώργου Ζώη, ο οποίος στα ίδια βραβεία απέσπασε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη.


Έντονη, εξάλλου, είναι η παρουσία των πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών στο εν λόγω τμήμα.


Όλες οι ταινίες εδώ:
CFD_SMAC




  • «SMAC» (Ελλάδα) του Ηλία Δημητρίου Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου (Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας «Ίρις»), Eπίσημη Συμμετοχή Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης




Η νέα σκηνοθετική δουλειά του Κύπριου σκηνοθέτη Ηλία Δημητρίου ακολουθεί την ιστορία της Ελένης που μαθαίνει ότι έχει καρκίνο στα τελευταία στάδια και του Αντρέα, που ζει άστεγος στην Αθήνα. Οι δύο ήρωες συναντιούνται τη στιγμή εκείνη όπου ο ένας έχει περισσότερο ανάγκη τον άλλον. Η ζωή θριαμβεύει πάνω σε κάθε βιολογικό ή κοινωνικό εμπόδιο. Ο σκηνοθέτης θα είναι παρών στην προβολή.


CFD_Losers



  • «Losers» (Βουλγαρία) του Ivaylo Hristov Επίσημη Συμμετοχή Διεθνές Φεστιβάλ Μόσχας – Μεγάλο Βραβείο κ.ά.




Η συναυλία ενός διάσημου ροκ συγκροτήματος έρχεται να συγκλονίσει μια μικρή επαρχιακή πόλη της Βουλγαρίας, πυροδοτώντας ερωτικές ιστορίες, απογοητεύσεις και περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα σε τέσσερις συμμαθητές που θεωρούν τους εαυτούς τους αποτυχημένους.


CFD_Baba_Joon3 copy



  • «Βaba Joon» (Ισραήλ) του Yuval Delshad 5 βραβεία της Ισραηλινής Ακαδημίας Κινηματογράφου κ.ά.




Από το γειτονικό Ισραήλ θα δούμε μια ταινία ενηλικίωσης, το «Baba Joon». Παρόλα τα δεκατρία του χρόνια, ο πατέρας του Moti θέλει να του παραχωρήσει τη φάρμα και την επιχείρηση, όμως η άφιξη του επιδεικτικού θείου του από την Αμερική απειλεί να αναστατώσει την οικογένεια για τα καλά.Ο σκηνοθέτης θα είναι παρών στην προβολή.


CFD_our-everyday-life-bosnia-oscar



  • «Οur Everyday Life» (Boσνία) της Ines Tanović Επίσημη Συμμετοχή στα Φεστιβάλ Palm Springs, Goteborg, Cleveland, Sarajevo, Raindance, Dubai κ.ά.




Μια καθημερινή ιστορία, όπως δηλώνει και ο τίτλος της, ακολουθεί η σκηνοθέτις και σεναριογράφος Ines Tanović στο μεταπολεμικό Σαράγεβο, όπου μια οικογένεια  αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στα καθημερινά προβλήματα μιας αδυσώπητης κοινωνίας: την ανεργία, την άνοδο του καπιταλισμού, τη μετανάστευση και την αρρώστια. Η σκηνοθέτις θα είναι παρούσα στην προβολή.


CFD_Interruption



  • «Ιnterruption» (Ελλάδα) του Γιώργου Ζώη, Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας «Ίρις»), Επίσημη Συμμετοχή Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, Palm Springs κ.ά.




Στην πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους ο Γιώργος Ζώης μεταφέρει επί της οθόνης την αρχαία τραγωδία Ορέστης του Ευριπίδη σε ένα αφηγηματικό πλαίσιο που ακροβατεί μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Τα όρια του έργου, το οποίο θα πάρει σταδιακά επικίνδυνη τροπή, θα δοκιμαστούν και εμείς, όπως ακριβώς οι θεατές στο θέατρο, θα αναρωτηθούμε τι είναι αληθινό και τι σκηνοθετημένο.


CFD_ALL THE BEST



  • «Αll the Best» (Κροατία) της Snježana Tribuson Παγκόσμια πρεμιέρα




Στην κωμική ταινία της Snjezana Tribuson πρωταγωνιστές είναι η Verica, υπάλλληλος ζαχαροπλαστείου, η Brankica, τραγουδίστρια της όπερας, και ο Martin – τρεις ήρωες που γνωρίζουν καλά τη μοναξιά και που αναζητούν τη αγάπη. Μια σειρά από τυχαία γεγονότα, με κατσαρίδες και συνταγές για παντζαρόσουπα, συνενώνει τη μοίρα των πρωταγωνιστών, δίνοντας λύσεις σε δυσεπίλυτες καταστάσεις. Η ταινία θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ «Kινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ».


CFDThe_Gulls




  • «Τhe Gulls» (Ρωσία) της Ella Manzheeva Βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Kinotavr open Russian Film festival, Επίσημη Συμμετοχή Berlinale Forum, κ.ά.




Η Ella Manzheeva παρουσιάζει την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, με βασική ηρωίδα την Elza, σύζυγο ψαρά, που ζει στην παραθαλάσσια Kalmykia. Η γυναίκα θέλει να εγκαταλείψει τον σύζυγό της, αλλά δεν τολμά λόγω αβεβαιότητας. Όταν ο σύζυγός της ξαφνικά πεθαίνει, η Elza αναγκάζεται να αναθεωρήσει τα πάντα για τη ζωή, την ευτυχία και την ελευθερία.


CFD_MELLOWMUD



  • «Μellow Mud» (Λετονία) του Renars Vimba Βραβείο Κρυστάλλινη Άρκτος Berlinale Generation 14plus




Ο Renars Vimba από τη Λετονία κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με μια ταινία ενηλικίωσης. Μέσα από τη μοναξιά, την απογοήτευση και την εμπειρία του πρώτου έρωτα η Raya, μια έφηβη που ζει στη λετονική ύπαιθρο με τη γιαγιά και τον μικρό αδερφό της, καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις μέσα από μια τρυφερή αλλά έντονη διαδικασία ενηλικίωσης.


CFD_let_them_come_still



  • «Let them come» του Salem Brahimi (Γαλλία | Αλγερία)




Το αφηγηματικό ντεμπούτο του Salem Brahimi, σε παραγωγή Κώστα Γαβρά, δραματοποιεί την «μαύρη δεκαετία» των 90’s που έσεισε την Αλγερία, μέσα από το χρονικό μιας οικογένειας προδομένης από την Ιστορία. Η Yasmina και ο Noureddine, έρχονται αντιμέτωποι με τις πιέσεις μιας αυταρχικής μητέρας, μιας ρημαγμένης πατρίδας, μα και με την αδυσώπητη βαρβαρότητα του εξτρεμισμού.


CFDparisienne



  • «Parisienne» της Danielle Arbid (Γαλλία)




Η νέα ταινία της Γαλλολιβανέζας σκηνοθέτιδας Danielle Arbid ακολουθεί μια ιστορία ενηλικίωσης με πρωταγωνίστρια μια νεαρή γυναίκα από τη Βηρυτό που μετακομίζει στο Παρίσι, για να σπουδάσει και να βρει την ελευθερία της. Μέσα από τις σχέσεις και τις συναντήσεις της αποκαλύπτονται τα πολλαπλά πρόσωπα της νέας της χώρας μα και του ίδιού της του εαυτού.



Οι δέκα ταινίες διεκδικούν τα τρία μεγάλα βραβεία (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής και Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας) και το Βραβείο Κοινού “The Famous Grouse”.


Η κριτική επιτροπή 


Η φετινή κριτική επιτροπή θα αποτελείται από τους Julek Kedzierski (Πολωνικής καταγωγής συντονιστή του Mannheim Meeting Place), Jo Katsaras (Κυπριακής καταγωγής Υποψήφια για Emmy Ενδυματολόγο), Vicky Krieps (Λουξεμβουργιανή ηθοποιό), Κύρο Παπαβασιλείου (Κύπριο σκηνοθέτη που βραβεύθηκε στις περσινές Κινηματογραφικές Μέρες με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας) και Christine Haupt (Γερμανίδα παραγωγό).


Το αναλυτικό πρόγραμμα του  Φεστιβάλ θα είναι σύντομα διαθέσιμο στη επίσημη ιστοσελίδα του www.cyprusfilmdays.com και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook.


+ Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.


Είσοδος: €6 Εισιτήριο Ημέρας, €25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ), Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας, για μαθητές, και κατόχους κάρτας ΑμεΑ  

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ