«Πολυαγαπημένες μέρες» στα K-Cineplex

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 31.3.2016

Σε μια σπάνια στιγμή για το κυπριακό σινεμά, ένα ντοκιμαντέρ κυπριακής παραγωγής φτάνει στους εμπορικούς κινηματογράφους. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πολυαγαπημένες Μέρες», το οποίο από τις 7 Απριλίου θα προβάλλεται στα K-Cineplex σε όλες τις πόλεις.


Το κοινό αναγνωρίζει τον μορφωτικό χαρακτήρα των ντοκιμαντέρ και τους προσδίδει την αξία που τους αρμόζει, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου σχετικά με την έναρξη προβολών του ντοκιμαντέρ.


Ο Υπουργός σημείωσε ως «ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι 'είναι μια από τις σπάνιες φορές στην ιστορία του κυπριακού κινηματογράφου που κυπριακό ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σε εμπορική κινηματογραφική ζώνη'».


Το ντοκιμαντέρ


Με αφορμή την ταινία «Πολυαγαπημένη», η οποία γυρίστηκε το 1970 στην Κύπρο με πρωταγωνίστρια τη Ράκελ Γουέλς στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Κάρμι, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Πατσαλίδης και ο σεναριογράφος και παραγωγός Γιώργος Αβραάμ, επιδιώκουν στο ντοκιμαντέρ τους με τίτλο «Πολυαγαπημένες μέρες» να μεταφέρουν εικόνες της κοινωνικής πραγματικότητας της τότε εποχής και, παράλληλα, να προσεγγίσουν δημιουργικά την πολλά υποσχόμενη πορεία του νησιού ως κινηματογραφικού προορισμού.


Μια πορεία που, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Παιδείας, «σταμάτησε γρήγορα και άδοξα μετά την τουρκική εισβολή του 1974».


Στον χαιρετισμό του κ. Καδή αναφέρεται ακόμη ότι «αναπόσπαστη προέκταση της δημιουργικής προσέγγισης αποτελούν τα αισθήματα νοσταλγίας που εκπορεύονται από την ταινία για τις όμορφες μέρες στην μικρή κοινωνία του Καρμιού, μέσα από την συναρπαστική εμπειρία των γυρισμάτων μιας ταινίας».


Για την ατμόσφαιρα της ταινίας, είπε ότι «κινούμενη μεταξύ ρεαλισμού και μυθοπλασίας μέσω των σκηνών ανάπλασης, αποκαλύπτει τα χρώματα και το ήθος ενός κόσμου αθωότητας και ξεγνοιασιάς, ενώ ταυτόχρονα διεισδύει στον ψυχισμό των χαρακτήρων, μεταφέροντας τους προβληματισμούς που απορρέουν μέσα από τα βιώματά τους».


Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2015 και διαγράφει ήδη μία πετυχημένη πορεία. Η παγκόσμια πρεμιέρα δόθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, επιλέγηκε και προβλήθηκε στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λεμεσού, προσκλήθηκε στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Αλεξάνδρεια και εκπροσώπησε την Κύπρο στο «Medimed» - το Ευρω-μεσογειακό μάρκετ για δημιουργικά ντοκιμαντέρ.


Προβλήθηκε επίσης, στο Λονδίνο, τον περασμένο Δεκέμβριο και Φεβρουάριο, όπου απέσπασε εξαιρετικά σχόλια και κριτικές.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ