Nicosia Book Fest 2017

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 19.4.2017

Το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας πραγματοποιείται στο Πάρκο Ακρόπολης το τριήμερο 5, 6 και 7 Μαΐου, με δεκάδες θεματικά περίπτερα, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις κ.ά.


Το Φεστιβάλ διοργανώνουν το Ινστιτούτο Ερευνών ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, ο Δήμος Στροβόλου, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου.


Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στόχος είναι το Nicosia Book Fest να μεγαλώσει τόσο σε μέγεθος όσο και σε περιεχόμενο μέσα από τα χρόνια και την εμπειρία, έτσι που να καταστεί ένα γεγονός ορόσημο για τα κυπριακά δεδομένα.


Φέτος επιδιώκεται η αναβάθμιση του φεστιβάλ με την παρουσία συγγραφέων από το εξωτερικό, την αύξηση των επισκεπτών και περισσότερες μουσικοθεατρικές παραστάσεις.


Στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν βιβλιοπωλεία, εκδοτικοί οίκοι, πολιτιστικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και άλλες οργανώσεις. Θα λειτουργήσει επίσης χώρος πώλησης μεταχειρισμένου βιβλίου, χώρος βιβλιοπαρουσιάσεων, συζητήσεων και υπογραφών από συγγραφείς, γωνιά για παιδιά, χώρος βιβλίο-ανάγνωσης και πολλά άλλα.


Η τελετή έναρξης


Στις 5 Μαΐου θα γίνει η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ στις 18:00 και θα ακολουθήσει η μουσική-φιλολογική παράσταση “Το πρώτο δω βασίλειο είχαν θεοί το κτίσει” αφιερωμένη στα 100 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη, σε μελοποιημένη ποίηση και καλλιτεχνική επιμέλεια από τον Λάρκο Λάρκου. Την επιστημονική επιμέλεια των κειμένων ανέλαβε ο δρ Κυριάκος Ιωάννου. Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστα Καδή.


Στην παράσταση συμμετέχουν οι Λάρκος Λάρκου, Αθανασία Λάρκου, Μαριάννα Μουμτζή, Παναγιώτης Τσαππής, Αφροδίτη Νικολάου, Κυριάκος Ιωάννου, Γιώργος Σοφοκλέους, Χριστίνα Χριστόφια και Χρύσω Λουκά.


Περίπτερα, Κεντρική και Παιδική Σκηνή


Στις 6 και 7 Μαΐου θα λειτουργήσουν τα περίπτερα και οι παρουσιάσεις βιβλίων στην Κεντρική και Παιδική σκηνή.


Στις 6 Μαΐου το Φεστιβάλ θα λειτουργήσει από τις 14:00 μέχρι και τις 22:00 ενώ την Κυριακή 7 Μαΐου θα αρχίσει στις 10:00 και θα λήξει στις 22:00.


Οι συζητήσεις


Εκτός από τις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις βιβλίων, από το πρόγραμμα του Σαββάτου ξεχωρίζει η συζήτηση με τίτλο «Book Vs Facebook: Βιβλίο και Διαδίκτυο», ένας ανοιχτός διάλογος με νέους με συντονιστή τον συγγραφέα Αιμίλιο Σολωμού. Στη συζήτηση συμμετέχουν ο Πρόεδρος του δ.σ. του Οργανισμού Νεολαίας Παναγιώτης Σεντόνας, η Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Προώθησης Γραμματισμού Ζαχαρούλα Μαλά και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιβλιοπωλών Κύπρου Άκης Χρίστου.


Την ίδια μέρα θα δοθεί μια παράσταση με το έργο «Η Αϊσέ Πάει Διακοπές» από τη θεατρική ομάδα Σόλο Για Τρεις που βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο της Κωνσταντίας Σωτηρίου.


Την Κυριακή ξεχωρίζει η συζήτηση με τίτλο «Λογοτεχνία: Ρήγμα στο Τείχος» όπου θα μιλήσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ποιητές. Το συντονισμό έχει ο λογοτέχνης Χρίστος Χατζήπαπας. Συμμετέχουν οι Μελέτης Αποστολίδης, Αγγέλα Καϊμακλιώτη, Ανδρέας Κουκουμάς, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρία Σιακαλλή, Gurgenc Korkmazel, Jenan Selchuk, Tamer Oncul και Ibrahim Aziz.


Θα παρουσιαστεί επίσης μια συζήτηση για την καταγραφή των προφορικών λαϊκών παραμυθιών και την εικονογράφησή τους στην οποία θα συμμετέχουν οι δρ Γιώργος Γεωργίου και Χαμπής Τσαγγάρης. Ο χαράκτης Χαμπής θα παρουσιάσει το παράδειγμα του βραβευμένου βιλβίου «Οι τρίπλαροι τζαι ο δράκος της μηλιάς» ενώ θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση που βασίστηκε στο βιβλίο, από το Θέατρο Αντίλογος.


Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, τους συγγραφείς που θα συμμετέχουν και όλες τις δραστηριότητες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.nicosiabookfest.com


+ Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 5, 6 και 7 Μαΐου στο Πάρκο Ακρόπολης στη Λευκωσία και η είσοδος είναι ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 22432111.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ