Τι απέμεινε από τα ερειπωμένα ερείπια της Παλμύρας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.4.2016

Ένας φωτογράφος της εφημερίδας The New York Times ταξίδεψε στην Παλμύρα, Συρία, για να δεί ό, τι απέμεινε από τον αρχαιολογικό θησαυρό της μετά από σχεδόν ένα χρόνο κάτω από τον έλεγχο του ισλαμικού κράτους.


ΠΑΛΜΥΡΑ, Συρία - Καθώς μπαίνουμε στην σύγχρονη πόλη της Παλμύρας με την συνοδεία μου,  μας υποδέχεται το παραμορφωμένο σώμα ενός νεκρού μαχητή του ισλαμικού κράτους να σαπίζει στον ήλιο. Φαίνεται ότι τον βρήκαν τα σκυλιά αφού οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη πιστών πολιτοφύλακων,  οδήγησαν αυτόν και τους συντρόφους του έξω από την αρχαία πόλη μετά από σχεδόν ένα χρόνο υπο τον έλεγχο του Ισλαμικού κράτους.




05PALMYRA-LISTY-slide-TD0E-master1050

Στο διάστημα αυτό, το Ισλαμικό Κράτος, επίσης γνωστό ως ISIS ή ISIL, κατάστρεψε μερικά από τα απομεινάρια ενός πολιτισμού που πριν από 2.000 χρόνια ήταν ένα μείγμα ρωμαϊκού, περσικού και άλλων τοπικών πολιτισμών.


Εκεί που στεκόταν ο εντυπωσιακός Ναός Μπελ στην Παλμύρα, έμεινε μόνο μια πέτρινη καμάρα για να πλαισιώσει ένα ορθογώνιο γαλανό ουρανό πάνω από την άνυδρη έρημο περίπου 160 χλμ βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Δαμασκού.


Ταξίδεψα στην Παλμύρα το Σάββατο με τα μέλη της Χεζμπολάχ, την λιβανική σιιτική πολιτοφυλακή σε συμμαχία με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ της Συρίας, για να δούμε τι έχει απομείνει από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Παλμύρας.



05PALMYRA-LISTY-slide-4U70-master1050
Το Λιοντάρι του Al-Lat, ένα άγαλμα λιονταριού, 2,000 χρονών, με μια γαζέλα στο στόμα του, καταστράφηκε από μια ομάδα κατεδάφισης του ισλαμικού κράτους. Η σπασμένη μύτη του λέοντος τοποθετήθηκε μπροστά από τη σωρό των αρχαίων ερειπίων, με τα δύο μεγάλα ρουθούνια του να βλέπουν προς τα πάνω.


05PALMYRA-LISTY-slide-ASPU-master1050
Εκρήξεις ισοπέδωσαν τους πέτρινους τοίχους και τις περισσότερες από τις ρωμαϊκές στήλες που υποστήριζαν τις αψίδες του θριάμβου της πύλης της πόλης. Ένα μέλος της Συριακής πολιτοφυλακής που πολεμά με τη Χεζμπολάχ παρατήρησε ότι οι «τα ερείπια έχουν ερειπωθεί»



05PALMYRA-LISTY-slide-GCBO-master1050
Ανάμεσα στα ερείπια, ακούσαμε επανειλημμένους βομβαρδισμούς που προέρχονταν από το κέντρο της πόλης, από όπου καπνός και σκόνη ανέβαιναν στον ουρανό της ερήμου. Ο συνοδός μου μέλος της Χεζμπολάχ  και Συρίοι στρατιώτες εξήγησαν ότι οι ειδικές ομάδες ανέλαβαν την εκκαθάριση των ναρκών που άφησαν πίσω τους οι μαχητές του Ισλαμικού κράτους καθώς υποχωρούσαν.



05PALMYRA-LISTY-slide-OYX6-master1050
Σκονισμένες, καφέ κουκούλες από λινάτσα ρυπαίνουν το πάτωμα του ρωμαϊκού αμφιθεάτρου, όπου ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους οργάνωσαν θεατρικά μια μαζική εκτέλεση.



05PALMYRA-LISTY-slide-MBR8-master1050
Κατά τη διάρκεια της κατοχής τους, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανέτρεψαν τις πύλες κατά μήκος της αρχαίας ρωμαϊκής οδού, της Decumanus Maximus. Πρόσφατα σπασμένες κολόνες με την εξωτερική επιφάνεια σκονισμένη, αποκάλυπταν την λευκή πέτρα στον πυρήνα τους και κοίτονταν σε σωρούς ερειπίων, παράλληλα με κολόνες που είχαν πέσει αιώνες νωρίτερα.



05PALMYRA-LISTY-slide-KOYQ-master1050
«Οι εχθροί μας είναι τόσο ηλίθιοι» δήλωσε ο Μοχάμμαντ Σάλεμ, ένα επίσημο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους από τα περίχωρα της Παλμύρας, τα οποία βρίσκονται δίπλα από τη σύγχρονη πόλη της Ταντμούρ.«Έχουμε καταλάβει μια ολόκληρη πόλη και σπίτια από αυτούς, και ανακατέλαβαν άμμο, ερείπια και  καταστροφή



05PALMYRA-LISTY-slide-4FWJ-master1050
Το μεγάλο ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην Παλμύρα παρέμεινε όρθιο, αγριόχορτα φυτρώνουν μεταξύ των ρωγμών στα καθίσματα που χτίστηκαν τον δεύτερο αιώνα. Σε έναν τοίχο στο πίσω μέρος της σκηνής του αμφιθέατρου, ληστές του Ισλαμικού Κράτους σχεδίασαν δύο στόχους με κιμωλία. Πυκνά σημάδια πυροβολισμών πάνω στα αρχαία πέτρινα τείχη έδειχναν το σημείο όπου οι μαχητές εκπαιδέυονταν στο σημάδι.


ΠΗΓΗ : The New York Times/ Bryan Denton





Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ