«Γράφοντας τη μνήμη» | Συζήτηση στο Τεχνοδρόμιο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.4.2017


Οι συγγραφείς Αντώνης Γεωργίου και Χρήστος Χρυσόπουλος εγκαινιάζουν τη σειρά εκδηλώσεων «Περί Γραφής Διάλογοι: Συναντήσεις Συγγραφέων» με μια συζήτηση για το θέμα της μνήμης στη λογοτεχνία και στο δικό τους έργο.


«Γράφοντας τη μνήμη (Ποικίλων υλικών ιστορίες)» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιεί στις 10 Μαΐου ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Βιβλιοτρόπιο.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο (Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί») στη Λεμεσό και με αυτήν εγκαινιάζεται ένας νέος κύκλος εκδηλώσεων με λογοτεχνικό ενδιαφέρον.


Μνήμη και λόγος


Ποια είναι η σχέση λογοτεχνίας και μνήμης; Πώς εμλέκεται το ίχνος της βιογραφίας σε κάθε κείμενο και πού εντοπίζεται ο αναστοχασμός της εμπειρίας; Οι βραβευμένοι συγγραφείς Αντώνης Γεωργίου και Χρήστος Χρυσόπουλος θα συζητήσουν τα πιο πάνω θέματα που αφορούν τόσο το γράψιμο ως φόρμα (ένταξη τεκμηρίων, εικόνας, κειμένων) αλλά και ως ουσιαστική σχέση με τη γραφή («γράφουμε τον εαυτό μας γράφοντας τους άλλους»).



Πώς ο καθένας μας


υποδέχεται τη μνήμη


(συλλογική και ατομική),


πώς τη μεταπλάθει σε λογοτεχνία


και πώς την εμπλέκει


με το προσωπικό βίωμα;



Η εκδήλωση του Βιβλιοτρόπιου διοργανώνεται με την υποστήριξη των εκδοτικών οίκων Νεφέλη και Ροδακιό, απ' όπου κυκλοφορούν τα πιο πρόσφατα έργα των δύο: το φωτογραφικό λεύκωμα "My Mother's Silence" του Χρυσόπουλου και "Ένα αλπούμ ιστορίες" του Γεωργίου, αντίστοιχα.


Ποιοι είναι


Ο Αντώνης Γεωργίου είναι λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας. Είναι βραωευμένος με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για το εργο του Γλυκιά BloodyLife (Διηγήματα, 2006) και με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2016 για το Ένα αλπούμ ιστορίες (Μια ιστορία, 2014). Έχoυν ανεβεί τα θεατρικά του έργα: Αγαπημένο μου πλυντήριο (Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ), Η Νόσος, Ο κήπος μας, LaBelote, Ήμουν η Λυσιστράτη, και διασκευασμένο το Ένα αλπούμ ιστορίες.


Ο Χρήστος Χρυσόπουλος (Αθήνα, 1968) ασχολείται με διαφορετικά είδη λογοτεχνίας (πεζογραφία, δοκίμιο, χρονικό), με τη θεωρία της λογοτεχνίας και με τη φωτογραφία. Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (2008) και με τα γαλλικά βραβεία Prix Laure Bataillon (2014), Prix Ravachol (2013) και με το διεθνές βραβείο Balkanika (2015). Το 2015 η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολιτισμού (ECP). Έχει δώσει διαλέξεις και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.


+ Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαΐου στις 19:30 στο Κέντρο Λόγου και Τεχνών ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ, Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί», Λεμεσός. Πληροφορίες τηλ. 99667599.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ