Απεργία με προσδοκίες και η θέση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 28.4.2017

Τα χρέη από την ταινία «Ακάμας» και η δομή του συστήματος μέσα στο οποίο παράγεται το κυπριακό σινεμά οδήγησαν τον Πανίκκο Χρυσάνθου στην απόφαση να ξεκινήσει απεργία πείνας διαρκείας ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον τόσο των ιθυνόντων όσο και της κοινής γνώμης για τα θέματα του κυπριακού σινεμά.


«Το να προχωρήσει κάποιος σε μια τέτοια δραματική δράση δεν είναι κάτι όμορφο. Ομολογώ ότι δεν το κάνω χωρίς δισταγμούς, αλλά αισθάνομαι ότι έχω εξαντλήσει όλα τα άλλα μέσα επικοινωνίας και επίδρασης», δήλωσε ο σκηνοθέτης.


Σε στενό κλοιό


Ο κ. Χρυσάνθου σημείωσε ακόμη ότι αισθάνεται μεγάλη μοναξιά σε σχέση με τους συναδέλφους του. «Έφτασα σε ένα σημείο που σκέφτομαι να σταματήσω να κάνω ταινίες, νομίζω πως μου δίνουν (σ.σ. οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες) αυτό το μήνυμα τον τελευταίο καιρό. Υπάρχει ένας στενός κλοιός που στενεύει», είπε ακόμη ο κ. Χρυσάνθου ομολογώντας, πάντως, ότι σε σχέση με την πιο πρόσφατη ταινία του, «Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής», είχε σημαντική οικονομική και άλλη στήριξη από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες.


Τα χρέη του Ακάμα


Μεγάλο μέρος των προβλημάτων του σκηνοθέτη αποτελούν τα χρέη ύψους 180 χιλ. ευρώ που του άφησε η ταινία «Ακάμας» (2006), η οποία λογοκρίθηκε για τη σκηνή δολοφονίας ενός προδότη από έναν αγωνιστή της ΕΟΚΑ, μέσα σε μια εκκλησία. «(Τα χρέη) προέκυψαν από σκόπιμες καθυστερήσεις καταβολής χρημάτων, διοικητικά μέτρα, παραβίαση του συμβολαίου συμπαραγωγής και απαγόρευση της ταινίας», σημείωσε. «Έκαμα μια τεκμηριωμένη καταγγελία στο Υπουργείο Παιδείας και ζήτησα να γίνει έρευνα γύρω από το θέμα, αυτό όμως αρνήθηκε. [...]»


Ολόκληρη η γραπτή δήλωση του κ. Χρυσάνθου εδώ.


Παύλος Παρασκευάς: Για τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, το θέμα «Ακάμας» θεωρείται λήξαν


Ο Πανίκκος Χρυσάνθου πήρε χρήματα ακόμη και για την προώθηση της ταινίας «Ακάμας», ανέφερε στον «Π» ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Παύλος Παρασκευάς. «Για μας το θέμα του Ακάμα έκλεισε», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Όσο για τον αποκλεισμό που επικαλείται ο σκηνοθέτης, ο κ. Παρασκευάς επεσήμανε ότι μόλις πριν από ένα μήνα είχε συνάντηση με τον κ. Χρυσάνθου στο γραφείο του πρώτου, ενώ «όποτε ζητήσει συνάντηση, τον δέχομαι στο γραφείο μου».


Αιχμές για ΣΕΚιν


Νέο μέτωπο με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου (ΣΕΚιν) άνοιξε, εξάλλου, χθες ο Πανίκκος Χρυσάνθου, αναφερόμενος σε μέλη της επιτροπής που δεν έχουν σχέση με το σινεμά, ωστόσο αξιολογούν σενάρια και ταινίες.


Ο κ. Χρυσάνθου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση απόρριψης ενός σεναρίου που κατέθεσε στη ΣΕΚιν. «Ο κ. Χρυσάνθου έλαβε ποσό ύψους 20 χιλιάδων ευρώ για τη συγγραφή του σεναρίου του το οποίο κατέθεσε εκπρόθεσμα, ύστερα από τέσσερα χρόνια και απορρίφθηκε. Έχει βεβαίως το δικαίωμα να το καταθέσει εκ νέου», είπε ο κ. Παρασκευάς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν ήταν μόνο το σενάριο του ιδίου που απορρίφθηκε τη συγκεκριμένη χρονιά αλλά από τα 16 που κατατέθηκαν εγκρίθηκαν μόλις επτά σενάρια.


Πάντως, ο κ. Χρυσάνθου δεν εστιάζει στη λεπτομέρεια αλλά στη μεγάλη εικόνα της προβληματικής δομής μέσα στην οποία παράγεται το κυπριακό σινεμά και αυτό δεν αφορά μόνο τον ίδιο αλλά όλους τους σκηνοθέτες.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Πανίκκος Χρυσάνθου έξω από την αίθουσα Ειρήνη όπου πραγματοποιεί την απεργία πείνας. ©ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ