Παράθυρο logo
Αυθεντικός Καραβάτζιο σε σοφίτα σπιτιού
Δημοσιεύθηκε 12.04.2016 16:22
Αυθεντικός Καραβάτζιο σε σοφίτα σπιτιού

Μια οροφή που έσταζε οδήγησε μια οικογένεια στη Γαλλία στην ανακάλυψη ενός πίνακα που αποδίδεται στον Ιταλό ζωγράφο Καραβάτζιο [1571-1610].


Ο πίνακας ανακαλύφθηκε στη σοφίτα σπιτιού στη νοτιο-δυτική Γαλλία και όπως δήλωσε την Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 ο εμπειρογνώμων Έρικ Τουρκέν σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, πρόκειται για αυθεντικό έργο του Καραβάτζιο.


«Αυτό το ιδιαίτερο φως, αυτή η χαρακτηριστική ενέργεια του Καραβάτζιο, χωρίς διορθώσεις, με ένα σίγουρο χέρι, αποδεικνύουν ότι ο πίνακας είναι αυθεντικός», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ερικ Τουρκέν.


Επί του πίνακα αυτού «θα υπάρξουν περισσότερες διχογνωμίες απ' όσο μελέτες», πρόσθεσε ωστόσο ο εμπειρογνώμων, ορισμένοι συνάδελφοι του οποίου εμφανίζονται πιο καχύποπτοι. Μία από αυτούς είναι η διάσημη Mίνα Γκρέγκορι, η οποία εκφράζει ήδη αμφιβολίες για την αυθεντικότητα του έργου.


Ο πίνακας ανακαλύφθηκε από τους ιδιοκτήτες σπιτιού της περιοχής της Τουλούζης τον Απρίλιο 2014, όταν άνοιξαν την πόρτα μιας σοφίτας, την ύπαρξη της οποίας δεν γνώριζαν, κάτω από τη στέγη του σπιτιού τους, για να επιδιορθώσουν μια διαρροή, εξήγησε ο Τουρκέν.



Στη συνέχεια ο πίνακας πέρασε από έναν εκτιμητή, ο οποίος απευθύνθηκε στο γραφείο του εμπειρογνώμονα.


Το έργο βρέθηκε σε εξαιρετικά καλή κατάσταση [αν και επηρεάστηκε σε μια γωνιά από τη διαρροή], το οποίο παρέμεινε ανέγγιχτο για περισσότερα από 150 χρόνια, απ' όταν ένας πρόγονος της οικογένειας το έφερε στη Γαλλία μετά την εκστρατεία του στο εξωτερικό, ως λειτουργός του στρατού του Ναπολέοντα...


Στο... stop list της Γαλλίας


Το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού αρνήθηκε με απόφασή του της 31ης Μαρτίου να χορηγήσει πιστοποιητικό εξαγωγής που ζητήθηκε για τον πίνακα, ο οποίος αποδίδεται ενδεχομένως στον Μικελάντζελο Μερίζι, τον επονομαζόμενο 'Καραβάτζιο', εν αναμονή του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων.


Σύμφωνα με το υπουργείο, ο πίνακας πρέπει «να παραμείνει στη Γαλλία ως ένα πολύ σημαντικό δείγμα της σχολής του Καραβάτζιο, η διαδρομή και η ταυτότητα του οποίου μένει να εξακριβωθεί». Σύμφωνα με ρεπορτάζ στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, ήδη μουσεία στη Γαλλία αναζητούν τους πόρους για την αγορά του έργου.


Αξίας πέραν των 120 εκατ. ευρώ


Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το εν λόγω έργο εκτιμάται περί τα 120 κατομμύρια ευρώ.


Όσο για την αξία του, ο κ. Τουρκέν θεωρεί ότι σε περίπτωση που δημοπρατηθεί, ο πίνακας μπορεί να ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ, αν αναλογιστεί κανείς τη σπανιότητα των έργων του Καραβάτζιο στην αγορά.


«Όταν πωλούνται δύο Ρέμπραντ έναντι του ποσού των 80 εκατομμυρίων ευρώ, πρόκειται για σπουδαίους πίνακες, όμως ο Ρέμπραντ είναι λιγότερο σπάνιος. Στον κατάλογό του υπάρχουν 350 - 400 έργα, ενώ στου Καραβάτζιο υπάρχουν 50-60. Αν χάσεις σε δημοπρασία έναν Ρέμπραντ, είναι κρίμα αλλά μπορείς να ελπίζεις πως θα μπορείς να αγοράσεις έναν κάποια στιγμή. Αν χάσεις έναν Καραβάτζιο, δεν υπάρχει περίπτωση να σου δοθεί δεύτερη ευκαιρία». 


Η δεύτερη, χαμένη εκδοχή της Ιουδήθ


Ο πίνακας, στον οποίο απεικονίζεται η Ιουδήθ να αποκεφαλίζει τον στρατηγό Ολοφέρνη, φαίνεται πως ζωγραφίστηκε από τον Καραβάτζιο μεταξύ των ετών 1604-1605 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε γκαλερί του Παρισιού την Τρίτη 12 Απριλίου 2016.


Ο Καραβάτζιο ζωγράφισε δύο εκδοχές της βιβλικής σκηνής, όπως αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη. Πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα αγαπητό ανάμεσα σε πολλούς ζωγράφους.


Η πρώτη εκδοχή αυτού του θέματος του Καραβάτζιο βρίσκεται σε έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη Παλαιάς Τέχνης, στο Palazzo Barberini, στη Ρώμη.


Σύμφωνα με την Daily Telegraph, το δεύτερο έργο ζωγραφίστηκε στη Νάπολη αλλά τα ίχνη του χάθηκαν πριν από 400 χρόνια και μέχρι τον Απρίλιο 2014, όταν η οικογένεια το ανακάλυψε στη σοφίτα που δεν ήξερε καν ότι υπάρχει.


ΠΗΓΕΣ: DAILY TELEGRAPH | ΑΠΕ/ΜΠΕ