«Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» στη Λευκωσία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.5.2017

H Κύπρια Μελίνα Θεοχαρίδου, η οποία ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, πρωταγωνιστεί στην θεατρική παράσταση με τίτλο «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα», σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.


Το έργο ανεβαίνει από τις 17 μέχρι τις 21 Μαΐου στο Ίδρυμα ARTος στους Αγίους Ομολογητές στις 20:30. Την Κυριακή θα δοθεί διπλή παράσταση στις 17:30 και στις 20:30.


Στις 17 Μαΐου θα δοθεί η παγκύπρια πρεμιέρα της παραγωγής της OliviosK Παραγωγές. Το έργο «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα/Every Brilliant Thing» υπογράφουν οι Ντάνκαν Μακμίλλαν και Τζόνι Ντόναχο.Είσαι επτά χρονών.


Η μαμά είναι στο νοσοκομείο.


Ο μπαμπάς λέει «Έκανε κάτι εντελώς ανόητο».


Δεν μπορεί με τίποτα να είναι ευτυχισμένη.


Ξεκινάς μια λίστα με κάθε υπέροχο πράγμα στον κόσμο.


Κάθε πράγμα για το οποίο αξίζει κανείς να ζει.


Την αφήνεις στο μαξιλάρι της.


Ξέρεις ότι τη διάβασε γιατί σου διόρθωσε τα ορθογραφικά λάθη.Το «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» είναι ένα έργο για την κατάθλιψη ή για το τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε γι' αυτούς που αγαπάμε. Το ελληνικό κείμενο μετέφρασε ο Αντώνης Γαλέος και προσάρμοσε η σκηνοθέτιδα Ιόλη Ανδρεάδη με τον Άρη Ασπρούλη (Οικογένεια Τσέντσι, Young Lear).


Η μαμά ενός επτάχρονου κοριτσιού κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. «Ήταν κάτι εντελώς ανόητο, κάτι που συμβαίνει όταν κάποιος δεν μπορεί με τίποτα να είναι ευτυχισμένος», της είπαν. Το κοριτσάκι θέλοντας να βοηθήσει τη μητέρα του ξεκινάει μια λίστα με κάθε υπέροχο πράγμα στον κόσμο για το οποίο αξίζει κανείς να ζει. Ενήλικας πια, έρχεται να διηγηθεί την ιστορία της, παρακινώντας το κοινό να παίξει τους υπόλοιπους χαρακτήρες της ζωής της.


Οι οδηγίες των συγγραφέων είναι σαφείς: μια άδεια σκηνή, ένας ηθοποιός αντιμέτωπος με το κοινό του, ένας μόνο φωτισμός, καμία σκηνική αλλαγή, ταύτιση του κειμένου με την ηλικία και τις εμπειρίες του ηθοποιού και πλήρης προσαρμογή των πολιτισμικών στοιχείων στη χώρα που το έργο παριστάνεται. Μόνο έτσι ανθίζουν όλα τα χρώματα αυτής της διαδραστικής και απογυμνωμένης θεατρικής εμπειρίας.Το Every Brilliant Thing ανέβηκε για πρώτη φορά το 2013 στην Αγγλία και έκτοτε ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Αφού απέσπασε το βραβείο Critics’ Pick των New York Times και τις διθυραμβικές κριτικές των Guardian, Time Out, Independent, Evening Standard, Telegraph και Sunday Times και ύστερα από την τεράστια επιτυχία που γνώρισε σε Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία,παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη με την πολύγλωσση ηθοποιό Μελίνα Θεοχαρίδου στον κεντρικό ρόλο.


Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική.


Οι συντελεστές


Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος


Προσαρμογή κειμένου: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης


Σκηνοθεσία - Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη


Σκηνικός χώρος - Κοστούμι: Δήμητρα Λιάκουρα


Φωτισμός: Χριστίνα Θανάσουλα


Φωτογραφία αφίσας Κύπρου: Μαρία Λάμπρου


Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ


Ερμηνεύει η Μελίνα Θεοχαρίδου


+ Παραστάσεις: Πρεμιέρα στις 17 Μαΐου στις 20:30 στο Ίδρυμα ARTος [Αγίοι Ομολογητές] στη Λευκωσία. Παραστάσεις μέχρι τις 21 Μαΐου στις 20:30. Η παράσταση της Κυριακής, 21ης Μαΐου είναι διπλή, με επιπλέον παράσταση στις 17:30.


Κριτικές στον αθηναϊκό Τύπο: 


“Μπορεί άραγε μια παράσταση να σε συγκινήσει; Η απάντηση είναι ναι. Μπορεί όμως μια παράσταση να συγκινήσει όλους τους θεατές; Πάλι η απάντηση είναι ναι, εάν πρόκειται για την παράσταση "Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα". Γέλιο και κλάμα εναλλάσσονται ταχύτατα, χαρά και λύπη πάνε χέρι-χέρι καθόλη τη διάρκεια. Κι όταν τελειώνει αυτό το ταξίδι, ο καθένας νιώθει λυτρωμένος, απελευθερωμένος από ό,τι τον βάραινε. Ένα έργο-ύμνος στη ζωή. Ένα έργο που δείχνει πως η ευτυχία κρύβεται σε όλα τα καθημερινά, απλά σχεδόν αμελητέα πράγματα. Κι ας μην τους δίνουμε την αξία που τους πρέπει. Ένα τεράστιο μπράβο στην ηθοποιό - "αθλήτρια" Μελίνα Θεοχαρίδου. Γιατί το έργο είναι μαραθώνιος αντοχής. Αντοχής απέναντι στις δυσκολίες της ίδιας της ζωής.” Χριστίνα Θάνου, deBop


“Λατρεύω τους νέους ανθρώπους όταν τολμούν και ρισκάρουν. Οι μεγάλοι, οι πετυχημένοι, οι σοβαροφανείς, οι ξερόλες, οι ανασφαλείς, ας επαναπαύονται στις δάφνες τους. Σε αυτή την παράσταση συναντιόνται ενθουσιώδεις νεαροί ή νέοι ενθουσιώδεις καλλιτέχνες-δημιουργοί-ερμηνευτές. 'Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα' σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, με την χαριτωμένη κι εύπλαστη, ευγενικά αυταρχική και επιτηδευμένα αβέβαιη Μελίνα Θεοχαρίδου στο ρόλο της animatrice, σε αυτό το δύσκολο διαδραστικό (με το κοινό και τους θεατές) έργο, όπου απαριθμούνται χιλιάδες λόγοι κι αιτίες αποφυγής της αυτοκτονίας και της απόλαυσης κάθε χαράς που έχει να προσφέρει η ζωή, ή κάθε χαράς που επινοούμε για να κρατηθούμε από τη Ζωή. Μην την χάσετε αυτή την παράσταση. Είναι πραγματικό ό,τι πιο 'μοδέρνο' μπορείτε να δείτε!” Κωνσταντίνος Μπούρας, Γράφειν


“Η Μελίνα Θεοχαρίδου, που ήλθε από το Λονδίνο ειδικά γι’ αυτή την παράσταση, αποδίδει το ρόλο κάτι παραπάνω από καταπληκτικά. Η γλυκιά της αμεσότητα, ο δυναμισμός, η αυθόρμητη αφέλεια, το αγέρωχο του χαρακτήρα της, στόλισε το παίξιμό της με ομορφιά, συναίσθημα, ανάμεσα στο σοβαρό και το αστείο. Η λίστα της είναι μία άτυπη ψυχοθεραπεία, μία Γραμματική της Ζωής. Η σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη κομψή, γειωμένη, ευφυής στην απόδοση της διαδραστικότητας, επιδέξια, πολυεπίπεδη, με πάθος και ένταση, βοηθούμενη από τους φωτισμούς της Χριστίνας Θανάσουλα, το σκηνικό χώρο και το κοστούμι της Δήμητρας Λιάκουρα. Η τζαζ μουσική, το εμπνευσμένο κείμενο με το δύσκολο θέμα, που ακουμπά το σύγχρονο πολίτη οικουμενικά, η ερμηνεία που σε καθηλώνει, η αβανταδόρικη διασκευή των Ιόλης Ανδρεάδη και Άρη Ασπρούλη (τους συγχαίρω) και η φρέσκια σκηνοθετική οπτική ανάγουν το έργο σε ύμνο στη ζωή, στην ελευθερία και τον αντικομφορμισμό, με μέσο το χιούμορ και την αντοχή. Μια θεατρική δουλειά που συστήνεται ανεπιφύλακτα.” Ζωή Τόλη, Enetpress.gr


“Tο 'Every Brilliant Thing', αφού κατέκτησε κοινό και κριτικούς στο Λονδίνο το 2013, έκτοτε ταξιδεύει ανά τον κόσμο και πραγματοποιεί μια ιεραποστολή αισιοδοξίας. Στην ελληνική του εκδοχή, σκηνοθετήθηκε από την Ιόλη Ανδρεάδη με τον αμεσότερο και πιο ταιριαστό τρόπο. Τα φώτα της πλατείας δεν θα σβήσουν ποτέ και το κοινό θα ζήσει μαζί με το -μεγάλο πια- επτάχρονο κορίτσι, τη ζωή του, από την απόλυτη ανεμελιά ως την βαθιά συνειδητοποίηση. Παρακολουθώντας και συμμετέχοντας στην εξέλιξη της γλυκιάς και τρυφερής αυτής ιστορίας, νιώθεις ότι μετέχεις συναισθηματικά με όλο το κοινό σε μια ξένη και την ίδια στιγμή βαθιά προσωπική υπόθεση. Βέβαια όλα αυτά, με την γλυκιά, αυθόρμητη και τρυφερή ερμηνεία της Μελίνας Θεοχαρίδου, η οποία ήταν ιδανική. Ήθελες σε όλη την παράσταση να την αγκαλιάσεις και να της δώσεις ένα φιλί. Έχει ροή, ρυθμό, χιούμορ, συγκίνηση και ταύτιση συναισθημάτων. Το «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» θα έμπαινε εύκολα στη λίστα, σαν ένα υπέροχο πράγμα.” Διονύσης Χριστόπουλος, Musicity


Ποιοι είναι


Η Μελίνα Θεοχαρίδου είναι ηθοποιός και σκηνοθέτις. Σπούδασε Γαλλικά και Ιταλικά στο UCL (BA French and Italian, First Class) και υποκριτική, σκηνοθεσία και θεατρολογία στη RADA και στο King’s College London (MA Text and Performance Studies). Ως ηθοποιός έχει λάβει μέρος σε παραστάσεις στο Lyric Hammersmith Studio, BAC, Watford Palace Theatre, Hospital Club και Yard Theatre στο Λονδίνο, στο Forest Fringe Festival στο Εδιμβούργο και στο Θέατρο Αθηναΐς στην Αθήνα. Έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ταινίες Somewhere New, Tough Love και A Strange Connection. Έχει δανείσει επίσης τη φωνή της σε δεκάδες voiceover στα Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά για τηλεοπτικές σειρές (Peaky Blinkders, BBC), παιχνίδια (Το Μικρό μου Πόνυ, Hasbro) και σειρές μαθημάτων ξένων γλωσσών (Learn Greek, Hodder & Stoughton) μεταξύ άλλων. Ως σκηνοθέτις και δραματολόγος, η Μελίνα δουλεύει με συγγραφείς πάνω σε νέα έργα. Έχει σκηνοθετήσει τις παγκόσμιες πρεμιέρες Ο Σωκράτης και τα Σύννεφα (Jermyn Street Theatre, Λονδίνο), Live and Unplugged (Shaw Theatre και Hospital Club, Λονδίνο και Södra Teatern, Στοκχόλμη), Princess (Kulturhuset, STOFF, Στοκχόλμη) και Έναρξις (Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία). Είναι μέλος του προγράμματος Directors Lab του Lincoln Center Theater στη Νέα Υόρκη. Η Μελίνα εργάστηκε επίσης σαν βοηθός του Master of Text στο Shakespeare’s Globe και μετέφρασε τον Αίαντα του Σοφοκλή από τα Αρχαία Ελληνικά στα Αγγλικά για το Donmar Warehouse στο Λονδίνο. Επιπλέον, για χρόνια εργάστηκε ως επιμελήτρια εκδόσεων στον εκδοτικό οίκο θεατρικών βιβλίων Oberon Books. www.melinatheo.comΗ Ιόλη Ανδρεάδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη RADA και στο King’s College London, στο οποίο ολοκλήρωσε το 2014 τη διδακτορική της διατριβή γύρω από το Θέατρο και την Τελετουργία, ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Έζησε 7 χρόνια στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Είναι απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Πολιτιστική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 25 παραγωγές σε Αθήνα, Λονδίνο, Εδιμβούργο, Βερολίνο, Ρώμη και Νέα Υόρκη. Έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος της διεθνούς πλατφόρμας σκηνοθετών «World Wide Lab», η οποία δημιουργήθηκε στο Watermill Center του Bob Wilson το 2011 και της οποίας διετέλεσε Καλλιτεχνική Διευθύντρια το 2013 στη Νέα Υόρκη και το 2015 στη Σύρο. Έκτοτε, η Ιόλη εργάζεται εντατικά στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις: «Αρτώ – Βαν Γκογκ / avec un pistolet» στο Θέατρο Σημείο, «Οικογένεια Τσέντσι» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, «Διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιου – μια παράσταση στο Αρχείο» στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, «Young Lear» στο Φεστιβάλ Αθηνών και «Το βασίλειο στης γης» στο Olvio. Το καλοκαίρι του 2017 θα ανεβάσει στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων τον «Ίωνα» του Ευριπίδη στο πλαίσιο του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων.


Η OliviosK ΠαραγωγέςTM ιδρύθηκε το Σεπτέβριο του 2016 από τον Ολύβιο Καραολίδη και έχει σαν στόχο να ενισχύσει τη μουσική παραγωγή καθώς και να παρουσιάσει στο κοινό μία εμπνευσμένη επιλογή πρωτότυπων θεατρικών έργων. Βασισμένοι στην εμπειρία και τις συνεργασίες μας ευελπιστούμε να προσελκύσουμε καλλιτέχνες που επιδιώκουν να προσφέρουν πολιτισμό στην Κύπρο και την Ελλάδα. OliviosK.com


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ