Πρεμιέρα για τις Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2016

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.4.2016

Ένα ελκυστικό πρόγραμμα 25 ταινιών προτάσσει το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2016», το οποίο σηκώνει σήμερα αυλαία ταυτόχρονα σε Λεμεσό και Λευκωσία.


Η 14η έκδοση της σημαντικότερης κινηματογραφικής διοργάνωσης στη χώρα μας πραγματοποιείται στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού και στον κινηματογράφο Ζήνα Λευκωσίας και καλεί το κοινό σε μια γιορτή με ταινίες που διακρίθηκαν τη χρονιά που πέρασε στα κορυφαία διεθνή φεστιβάλ και θεσμούς - όπως τα βραβεία Όσκαρ.


Η αρχή, πάντως, θα είναι αρκετά... indie: η εναρκτήρια ταινία στη Λεμεσό δεν είναι άλλη από το Chevalier, την πιο πρόσφατη ταινία της Ελληνίδας σκηνοθέτιδας Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη (Attenberg) ενώ στη Λευκωσία θα δούμε την υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας ταινία «The Brand New Testament».


«Μπόνους» στη Λεμεσό ο... Σάκης Ρουβάς, ο οποίος θα είναι παρών στην προβολή.


Η επίσημη έναρξη στη Λεμεσό


Η ταινία Chevalier, της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, διένυσε μια αρκετά εντυπωσιακή πορεία στον διεθνή χώρο, αποσπώντας μεταξύ άλλων το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου (BFI) και ειδική μνεία της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σεράγεβο για τις Καλύτερες Ανδρικές Ερμηνείες όλου του καστ της ταινίας.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ταινία αποτελεί μια «καυστική αλλά και τρυφερή σάτιρα για τη φιλοδοξία και την ανασφάλεια των ανδρών, την παράνοια του ανταγωνισμού και τη ματαιοδοξία της ανθρώπινης φύσης». Παρακολουθούμε μια παρέα αντρών καθώς επιστρέφει από εκδρομή ψαρέματος σε ένα σκάφος, όταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στον Σαρωνικό. Εκεί θα σκοτώσουν την ώρα τους με ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι, διασκεδαστικό αλλά και βαθιά ανταγωνιστικό, που ονομάζεται Chevalier. Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος, αν δεν ανακηρυχθεί νικητής.


ROUVAS 1
Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Γιάννης Δρακόπουλος, Νίκος Ορφανός, Κώστας Φιλίππογλου και ο Σάκης Ρουβάς, ο οποίος θα παραστεί στην προβολή.



Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ στη Λεμεσό θα κλείσει με πάρτι στην πλατεία Ηρώων με τον DJ Claudio και το «Nostalgia Soundtracks», μια επιλογή με μουσικές από τον κινηματογράφο.


[Πιο] ευρωπαϊκό άγγιγμα στη Λευκωσία


Ο Θεός υπάρχει και ζει στις Βρυξέλλες! Αυτό ισχυρίζεται η ταινία Τhe Brand New Testament με την οποία θα ανοίξει η αυλαία του φεστιβάλ στη Λευκωσία. Πρόκειται για μια ευρηματική, μαύρη κωμωδία του Βέλγου σκηνοθέτη Jaco Van Dormael στην οποία πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο... Θεός και η κόρη του, Έα!


Αγανακτώντας με τον αυταρχικό της πατέρα, η Έα αποφασίζει να ακολουθήσει τα χνάρια του μεγάλου αδερφού της. Φεύγει από το σπίτι και γράφει τη δική της, ακόμη πιο νέα Καινή Διαθήκη. Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα, η ταινία απέσπασε Βραβείο Καλύτερου Σχεδιασμού Παραγωγής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και διεκδίκησε το βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου.


Didier_De_Neck copy
Η Κατρίν Ντενέβ είναι ανάμεσα στο επιτελείο των ηθοποιών, όπως και ο Ντιντιέρ ντε Νεκ, ο οποίος θα είναι παρών στην προβολή.


Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει πάρτι στον προαύλιο χώρο του Ζήνα Πάλας με το γυναικείο συγκρότημα Belua.


+ Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα www.cyprusfilmdays.com. Όλες οι ταινίες προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους τους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Εισιτήρια προς 6 ευρώ για τις προβολές κάθε μέρας και 25 ευρώ η κάρτα του φεστιβάλ για όλες τις προβολές μέχρι τις 24 Απριλίου. Δωρεάν για φοιτητές, μαθητές, και κατόχους κάρτας ΑμεΑ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ