Με βραβεία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες 2017

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.5.2017

Με την κυπριακή ταινία Rosemarie να παραλαμβάνει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας ολοκληρώθηκε το Σάββατο 6 Μαΐου το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2017.


Η 15η διοργάνωση της κινηματογραφικής γιορτής της Κύπρου ανέδειξε την ταινία Rosemarie, σε σκηνοθεσία Άδωνι Φλωρίδη, την καλύτερη από τις έντεκα ταινίες που διαγωνίστηκαν στο τμήμα Glocal Images για τα βραβεία του φεστιβάλ. Ξεχώρισε επίσης η ταινία του Πέτρου Χαραλάμπους Boy on the Bridge η οποία παρέλαβε το πολύ τιμητικό Βραβείο Κοινού.


Στα βραβεία ξεχώρισαν επίσης η ελληνική ταινία Suntan, η ιταλική Indivisible και η συμπαραγωγή Βουλγαρίας - Δανίας Godless.


Tο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες παρουσίασε σε πρώτη παγκύπρια προβολή και για δέκα συνεχείς ημέρες, ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών μυθοπλασίας από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και εργαστήρια κινηματογράφου, αφιερώματα και μουσικές εκδηλώσεις.


cyprus_film_days_2
Η τελετή βράβευσης


Η τελετή βράβευσης ξεκίνησε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των παιδικών εργαστηρίων που διοργανώθηκαν στο πρόγραμμα «Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους», του οποίου την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβαν φέτος οι σκηνοθέτες David Hands και Ανδρέας Κυριάκου.


cyprus_film_days_4

Στην οθόνη του Ριάλτο προβλήθηκαν οι μικρού μήκους ταινίες και stop motion animation που δημιούργησαν τα παιδιά ενώ στη συνέχεια, η Ανώτερη Λειτουργός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Έλενα Χριστοδουλίδου και ο Γενικός Διευθυντής του Θεάτρου Ριάλτο, Γιώργος Παπαγεωργίου, απένειμαν στα παιδιά διπλώματα για τη συμμετοχή τους.


Η Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ, ο ακαδημαϊκός Δρ Κώστας Κωνσταντινίδης, η σκηνοθέτιδα Τώνια Μισιαλή και ο σκηνοθέτης και παραγωγός Μάριος Στυλιανού, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στους διοργανωτές και τους χορηγούς ενός ακόμη επιτυχημένου φεστιβάλ, και κάλεσαν στη σκηνή την εκπρόσωπο της Φοιτητικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για να απονείμει το φοιτητικό βραβείο. Η εκπρόσωπος, Maria Larkin, ανακοίνωσε ότι το Φοιτητικό Βραβείο κέρδισε η ταινία HARMONIA, του Ori Sivan.


Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε η πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ, που φέτος αποτελούνταν από τον διεθνούς φήμης διευθυντή φωτογραφίας Phil Méheux ΒSC (Πρόεδρος) από τη Βρετανία, τον Massimo Lechi, κριτικό θεάτρου και κινηματογράφου μέλος της Fipresci από την Ιταλία, τον Renars Vimba, βραβευμένο σκηνοθέτη και περσινό νικητή του Βραβείου Καλύτερης Σκηνοθεσίας Glocal Images από τη Λετονία, την Ελληνίδα ηθοποιό Ευαγγελία Ανδρεαδάκη και τον Κυριάκο Τοφαρίδη, Κύπριο παραγωγό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη, βραβευμένο σε προηγούμενη έκδοση του φεστιβάλ.


Εκ μέρους της επιτροπής, ο Πρόεδρός της Phil Meheux δήλωσε: «Η επιλογή μίας μόνο ταινίας για βραβείο ανάμεσα σε μια τόσο πλούσια συλλογή μπορεί να είναι μεγάλη πρόκληση, ειδικά για μια κριτική επιτροπή που αποτελείται από διάφορους σκηνοθέτες, οι οποίοι γνωρίζουν υπερβολικά καλά τη συναισθηματική και σωματική προσπάθεια που καταβάλλεται στη δημιουργία μιας ταινίας μέχρι να προβληθεί στην οθόνη.»


Τα βραβεία και τα σκεπτικά βράβευσης


ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ: Rosemarie, του Άδωνι Φλωρίδη


cyprus_film_days_3
Ο Άδωνις Φλωρίδης με το βραβείο του.


Για την αριστουργηματική και λεπτομερή τραγελαφική απεικόνιση ενός άντρα διχασμένου μεταξύ τέχνης και πραγματικότητας, το βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε στο Rosemarie. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €6000.


Ο κος Φλωρίδης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και ανέφερε ότι στο πλαίσιο της μικρής κινηματογραφικής κοινότητας στην Κύπρο υπάρχει αλληλοβοήθεια και συμπαράσταση για να μπορούν να γίνονται κυπριακές ταινίες. Το βραβείο επέδωσε στον σκηνοθέτη ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλος Παρασκευάς.


ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: Indivisible, του Edoardo De Angelis


Για την πρωτότυπη οπτική προσέγγιση του σκηνοθέτη στην αφήγηση ιστοριών, που συνδυάζει την ανθρωπολογία και τον σουρρεαλισμό και για τις αξέχαστες ερμηνείες των Angela και Marianna Fontana το ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής απονεμήθηκε στο INDIVISIBLE του EDOARDO DE ANGELIS. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €3000. To βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Θεάτρου Ριάλτο κ. Κίκης Καζαμίας και το παρέλαβε εκ μέρους των δημιουργών ο επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας στην Κύπρο, κος Ανδρέας Ζήνωνος.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ: Godless, της Ralitza Petrova


Για τη ζοφερή και ανησυχητική απεικόνιση των ανθρώπων που είναι αιχμάλωτοι μιας διεφθαρμένης κοινωνίας και για την τολμηρή και αποφασιστική σκηνοθεσία, το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στην RALITZA PETROVA για το GODLESS. To βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €1000 και υπηρεσίες post production mastering, αξίας €3500 από την Ελληνική εταιρεία Authorwave. Το βραβείο απένειμε εκ μέρους της εταιρείας Authorwave η κα Ιωάννα Σουλτάνη, και παρέλαβε εκ μέρους των δημιουργών ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Κύπρο, Christo Georgiev.


ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΝΕΙΕΣ δόθηκαν στις ταινίες:


INDIVISIBLE για το soundtrack που υπογράφει ο Enzo Avitabile


Στον Μάκη Παπαδημητρίου για την ερμηνεία του στο SUNTAN του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου


Στην Έλλη Τρίγγου για την ερμηνεία της στο SUNTAN του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου


ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ


Το Βραβείο Κοινού, όπως το ανέδειξαν οι θεατές του φεστιβάλ σε Λεμεσό και Λευκωσία, κέρδισε η κυπριακή ταινία του Πέτρου Χαραλάμπους, BOY ON THE BRIDGE. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €1000.


cyprus_film_days_5
Οι συντελεστές της ταινίας Boy on the Bridge στη σκηνή του Ριάλτο.


Τέλος, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλος Παρασκευάς συνεχάρη διαγωνιζόμενους και βραβευθέντες, ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τους φιλοξενούμενους και την κριτική επιτροπή για την επιτυχία του φετινού φεστιβάλ, και επεσήμανε ότι «κυπριακές ταινίες γίνονται, βραβεύονται και διακρίνονται τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό».


cyprus_film_days_6
Οι βραβευμένοι και οι συντελεστές του φεστιβάλ στη σκηνή του Ριάλτο.


cyprus_film_days_1

Το Φεστιβάλ ανανεώνει το ραντεβού του με τους φίλους του κινηματογράφου την Άνοιξη του 2018, για την 16η έκδοσή του.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ