Έκθεση για τον Νίκο Μοσχάτο ετοιμάζει το ΕΚΑΤΕ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.5.2017

Μια έκθεση προς τιμήν του εικαστικού Νίκου Μοσχάτου εγκαινιάζει στις 26 Μαΐου το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου [ΕΚΑΤΕ].


Η έκθεση θα φιλοξενείται στον Πολυχώρο Ρόδι στη Λεμεσό μέχρι και τις 28 Μαΐου.


Για έναν άνθρωπο «ταπεινό, λιγομίλητο και προοδευτικό» κάνει λόγο το ΕΚΑΤΕ σε ανακοίνωση σχετικα με την τιμητική αυτή έκθεση στον Νίκο Μοσχάτο, ο οποίος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1941 και έφυγε από τη ζωή το 2016. Υπήρξε ένα από τα κύρια και πιο δραστήρια μέλη του ΕΚΑΤΕ. «Τον διακατείχε μια πηγαία πραότητα και ένας σιωπηλός δυναμισμός που ενέπνεε, σε όποιον τον γνώριζε, εμπιστοσύνη και σεβασμό. Την ίδια δυναμική είχε και το έργο του. Εμπνευσμένο με στοχασμό και αποδομένο με ιδιαίτερη μαστοριά και προσοχή», σημειώνεται ακόμα.


«Το έργο του Νίκου Μοσχάτου αναδεικνύει τη ψυχή, το χαρακτήρα και τη γνώση του. Ήταν ταπεινός και δημιουργούσε με συνέπεια και ακρίβεια μέσα στον προσωπικό του χώρο στη Γεροσκήπου. Τα έργα του αποπνέουν οικειότητα, ενώ η αλήθεια της καλλιτεχνικής συνέπειας της δουλειάς του αγγίζει άμεσα και αυτόματα τον κάθε θεατή. Όπως λέει η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών κα Κατίνα Κώστα, «η καλλιτεχνική πορεία ενός δημιουργού είναι μια προσωπική αναζήτηση η οποία αποτελεί όμως μέρος μιας μεγαλύτερης κοινής πορείας που συμπληρώνει την ιστορία της τέχνης.



Ο Νίκος Μοσχάτος


αφιέρωσε τη ζωή του στην τέχνη


προσπαθώντας,


μέσα από τη γλώσσα της γλυπτικής και ζωγραφικής,


να διαπραγματευτεί αισθητικά κοινωνικούς προβληματισμούς


και ιδεολογίες



Τα έργα του πηγάζουν μέσα από ανθρωπιστικά θέματα και καθρεφτίζουν έναν άνθρωπο συνειδητοποιημένο, προβληματισμένο και ακούραστα αφιερωμένο στη δουλειά του σαν καλλιτέχνης από το '50 μέχρι τον θάνατο του αφήνοντας πίσω του μια αξιοσέβαστη δουλειά γεμάτη αξιοπρέπεια και στοχασμό. Είχε την ανησυχία του καλλιτέχνη. Ήταν ένας άνθρωπος που κοίταζε γύρω του, κατάγραφε τον κόσμο. Αυτό φαίνεται από τις διάφορες θεματικές του».


Ο Νίκος Μοσχάτος γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 5 Δεκεμβρίου το 1941. Αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή Σαμουήλ στη Λευκωσία και στη συνέχεια μετέβη στην Αγγλία για να παρακολουθήσει μαθήματα Art and Design. Οι σπουδές του στο Wimbledon School of Art τον οδήγησαν στο Διεθνές Δίπλωμα Σχεδίου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (National Diploma in Design, London University) με ειδίκευση στη γλυπτική. Στη συνέχεια σπούδασε στο Whiteland’s College of Further Education όπου απέκτησε πιστοποιητικό Εκπαίδευσης με έπαινο. Έπειτα φοίτησε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου όπου έλαβε το Πτυχίο του (Bachelor of Arts). Εργάστηκε σε σχολεία και κολλέγια της Αγγλίας και υπήρξε, για πάνω από 25 χρόνια, καθηγητής τέχνης. Την ίδια περίοδο δημιούργησε πολλά γλυπτά και έλαβε μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις. Πήρε πρόωρη αφυπηρέτηση και επέστρεψε στην Κύπρο το 1995 όπου και συνταξιοδοτήθηκε με προτεραιότητα, ως μόνιμη απασχόληση του, τη ζωγραφική και γλυπτική. Είχε λάβει μέρος σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις. Ήταν από τα κύρια μέλη του Ε.ΚΑ.ΤΕ. και διετέλεσε επίσης δραστήριο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου μέχρι και το 2016 που έφυγε από τη ζωή.

+ Η έκθεση ανοίγει στις 26 Μαΐου ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα τελεστούν το Σάββατο 27 Μαΐου στις 20:00 στον Πολυχώρο Ρόδι στη Λεμεσό. Η έκθεση θα παραμείνει στον χώρο για άλλη μία μέρα, μέχρι τις 28 Μαΐου. Πληροφορίες τηλ. 25252577. Ο Πολυχώρος Ρόδι βρίσκεται στην οδό Καποδίστρια 57, Λεμεσός.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Έργο Woe-Man του Νίκου Μοσχάτου, 2009.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ