Τσέρνομπιλ 30 χρόνια μετά: τοιχογραφία στον αντιδραστήρα 5 από Αυστραλό καλλιτέχνη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 26.4.2016

Ο Guido van Helton συνήθως θέλει να πάρει το χρόνο του, όταν δημιουργεί θεαματικά, πορτρέτα μεγάλης κλίμακας σε κτίρια. Αλλά όταν αποφάσισε να ζωγραφίσει ένα τοίχο σε ένα εγκαταλειμμένο αντιδραστήρα στη ζώνη καταστροφής του Τσερνομπίλ, ήταν πιό πρόθυμος βγεί γρήγορα από εκεί.


Για να σηματοδοτήσει την 30η επέτειο από την Ουκρανική πυρηνική καταστροφή, ο καλλιτέχνης από το Brisbane δημιούργησε μια τοιχογραφία στο εσωτερικό του αντιδραστήρα 5, ο οποίος ήταν υπό κατασκευή κατά τη στιγμή της θανάσιμης έκρηξης.


Το έργο του Van Helton βασίζεται σε μια εικόνα ενός γιατρού από τον φωτορεπόρτερ Igor Kostin, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του καταγράφοντας φωτογραφικά την πυρηνική καταστροφή και τα επακόλουθά της.


Όπως είπε, αυτό το κομμάτι που δημιουργήθηκε μέσα σε έξι ώρες, ήταν η πρώτη τοιχογραφία που επιτράπηκε εντός της ζώνης καταστροφής.


"Είναι απλά μια απόκοσμη αίσθηση να ξέρεις ότι υπάρχει αυτή η συνεχής απειλή ραδιενέργειας γύρω", είπε."Ένιωθα κάπως άβολα"."Συνήθως φοράω πάντα μια μάσκα, αλλά ποτέ δεν φορώ μακριά ρούχα. Μερικοί από τους άλλους ανθρώπους που ήταν εκεί φορούσαν απλώς μπλουζάκια."


Ο καλλιτέχνης είπε ότι το έργο δημιουργήθηκε με τη βοήθεια των τοπικών αρχών του Τσερνομπίλ και βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από στρατιωτικούς αξιοματούχους.


Ο Van Helton, ο οποίος δημιούργησε τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας στην Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, είπε ότι επέλεξε την εικόνα του Koston επειδή το συναίσθημα που απεικονίζεται και τον κίνδυνο που πήρε ο δημοσιογράφος για να καλύψει την ιστορία."Είναι αρκετά σαφές το μήνυμα που μεταφέρει. Απλά ξεχώρισε για μένα», είπε.


7358844-3x2-940x627

"Νομίζω ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μην ξεχνούν ότι οι κίνδυνοι από την ραδιενέργεια υπάρχουν ακόμα "


"Όλο το μέρος είναι ένα είδος απόδειξης για αυτούς τους κινδύνους - δεν μπορείτε να το δείτε και δεν μπορείτε να νιώσετε Αλλά όταν ενεργοποιήσετε τον αναγνώστη ακτινοβολίας μπορείτε να το δείτε.".


Ο Van Helton συνεργάστηκε με τον Ουκρανό σκηνοθέτη Geo Leros για να κινηματογραφήσει τη δημιουργία της τοιχογραφίας στις 16 Απριλίου.




Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ