Εικόνες από το Κυπριακό Περίπτερο στη Μπιενάλε Βενετίας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.5.2017

Στην Καστέλο 3865, ένα δρόμο πολύ κοντά στην Πύλη των Λεόντων και δίπλα στην Αρσενάλε -εκεί όπου όλα συμβαίνουν στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Τέχνης της Βενετίας- παρουσιάζεται η κυπριακή συμμετοχή στη φετινή Μπιενάλε Βενετίας.


Πρόκειται για έναν παραμελημένο εκθεσιακό χώρο τον οποίο ο Πόλυς Πεσλίκας κλήθηκε να μεταμορφώσει ιδανικά για τη φιλοξενία των έργων του.


Στον επισκέπτη ο χώρος ανοίγεται σε τρία μέρη και εκεί παρουσιάζονται τα δέκα ζωγραφικά έργα που ετοίμασε ο ζωγράφος για την έκθεση με τίτλο «The Future of Colour». Πρόκειται για τρία μεγάλης κλίμακας έργα και επτά πολύ μικρού μεγέθους, όσο ένα φύλλο χαρτί Α4.


Όλα τα έργα: Πόλυς Πεσλίκας, 2017 / Φωτογραφίες: Στέλιος Καλλινίκου









Τα μαρμάρινα παγκάκια σχεδίασε ο διεθνούς φήμης Κύπριος σχεδιαστής Michael Anastassiades ειδικά για το Κυπριακό Περίπτερο στη Μπιενάλε Βενετίας.


07


08


09

10


11


12


13


14


15


16








Στο Κυπριακό Περίπτερο, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν μια υπερμεγέθη εφημερίδα, στην οποία περιλαμβάνονται:




  • Μια συνομιλία του Βαλεντίνου Χαραλάμπους -του θρυλικού κεραμίστα από την Αμμόχωστο που έζησε στη Βηρυτό και τώρα στη Λεμεσό- με τον -Βέλγο που διαμένει στο Βερολίνο- επιμελητή του κυπριακού περιπτέρου Jan Verwoert. Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε κατά το κοινό τους ταξίδι στο Βερολίνο και την επίσκεψη στο μουσείο όπου παρουσιάζεται η προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης της Αιγύπτου.




  • Ένα κείμενο με τίτλο Emergency Kids της Μirene Αrsanios όπου συναντιούνται στο σήμερα οι μνήμες από τη Λάρνακα των διακοπών της -ο πατέρας της θήτευσε διπλωμάτης στην πρεσβεία του Λιβάνου στην Κύπρο- και το ταξίδι παιδιών που φεύγουν από τον πόλεμο στα νερά της Μεσογείου.







  • Ένα μακροσκελές ποίημα/έπος της καλλιτεχνικής ομάδας Νεοτερισμοί Τουμάζου (Μαρία Τουμάζου, Μαρίνα Ξενοφώντος, Ορέστης Λαζούρας) φιλοξενείται στην ειδική έκδοση της εφημερίδας. Η ομάδα ανέλαβε, επίσης, τη διοργάνωση του πάρτι που πραγματοποιήθηκε τη μέρα των εγκαινίων του κυπριακού περιπτέρου, στις 11 Μαΐου. Το θεματικό πάρτι είχε τίτλο «Πολλοί ξένοι» και σ’ αυτό η ομάδα προσκαλέσε τον μουσικό παραγωγό και καλλιτέχνη Γκάι Γκόρμλεϊ να αναλάβει τη μουσική και τους Πάτρικ Κολ και Πολυξένη Σάββα σε ένα περφόρμανς.




+ Η 57η Μπιενάλε Βενετίας θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2017.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ