Πρώτο βραβείο στην Θεώνη Ξάνθη για το Νέο Κυπριακό Μουσείο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 23.5.2017

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο της Θεώνης Ξάνθη από την Ελλάδα κέρδισε τον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το Νέο Κυπριακό Μουσείο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.


Στην επιλογή της Θεώνης Ξάνθη κατέληξε διεθνής κριτική επιτροπή αποτελούμενη μεταξύ άλλων από τους διεθνώς αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες Σερ Πίτερ Κουκ και Ηλία Ζέγγελη.

Η πρόταση της Θεώνης Ξάνθη ξεχώρισε στην τελική επτάδα ανάμεσα σε 129 συμμετοχές από όλο τον κόσμο και εν τέλει αναδείχθηκε πρώτη.

Τα τρία πρώτα βραβεία είναι:

Α' Βραβείο: Θεώνη Ξάνθη – Ελλάδα
Β' Βραβείο: Pedro Pitarch Alonso - Ισπανία
Γ' Βραβείο: Paul Kaloustian - Λίβανος

Την πρόταση για το νέο Κυπριακό Μουσείο συνυπογράφουν η Θεώνη Ξάνθη και ο Θοδωρής Ανδρουλάκης, με ομάδα τριών μελετητών και επτά συνεργατών. Το αρχιτεκτονικό τους γραφείο έχει υποβάλει αρκετές προτάσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στην Κύπρο, με πιο πρόσφατα το κτήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου (3ο βραβείο) και το Πάρκο Αναψυχής και Μουσειακό Χώρο Αγροτικής Κληρονομιάς στην Επταγώνια (3ο βραβείο).

NEW CYPRUS MUSEUM-2_theshop
Το art shop
NEW CYPRUS MUSEUM-aithrio
To αίθριο


Οι υπόλοιποι Αρχιτέκτονες /Αρχιτεκτονικά Γραφεία που συμμετείχαν στο Δεύτερο Στάδιο του Διαγωνισμού, έλαβαν την ακόλουθη θέση:
· Gilbartolome Architectural Design Workshop SL - Ισπανία Τέταρτη Θέση
· Δημήτρης Θωμόπουλος – Ελλάδα Πέμπτη Θέση
· Γιάννης Κίζης Studio and Tense Architecture Network - Ελλάδα Έκτη Θέση
· Site Specific, Arquitectura LDA and Manual Aires Mateus - Πορτογαλία Έβδομη Θέση

Η Κριτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά όλους τους Αρχιτέκτονες /Αρχιτεκτονικά Γραφεία που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό και εκφράζει τα συγχαρητήρια της στους Αρχιτέκτονες/Αρχιτεκτονικά Γραφεία που έλαβαν μέρος στο Δεύτερο Στάδιο του Διαγωνισμού. Ιδιαίτερα συγχαίρει όλους τους Αρχιτέκτονες /Αρχιτεκτονικά Γραφεία που έλαβαν το Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Βραβείο του Διαγωνισμού για το Νέο Κυπριακό Μουσείο.

Η αθρόα συμμετοχή τους, αναβαθμίζει το κύρος του Κυπριακού Μουσείου ενώ την ίδια στιγμή προσέφερε στην Κριτική Επιτροπή ένα μεγάλο αριθμό ενδιαφερουσών προτάσεων.
Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής εκφράζει και δημόσια τις θερμές ευχαριστίες του προς όλα τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής για τη θετική συμβολή τους στην αξιολόγηση και στη μέχρι σήμερα πορεία του Διαγωνισμού καθώς και τους λειτουργούς του Τμήματος Δημοσίων Έργων για την υποστήριξη τους προς την Κριτική Επιτροπή και για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλαν για την επιτυχή κατάληξη του Διαγωνισμού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται επίσης στους δύο διεθνούς φήμης Αρχιτέκτονες που συμμετείχαν στην Κριτική Επιτροπή, Sir Peter Cook και κ. Ηλία Ζέγγελη για τη σημαντική συμβολή τους στην πορεία του Διαγωνισμού.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Κριτικής Επιτροπής είναι:
Αλέκος Μιχαηλίδης - Πρόεδρος
Sir Peter Cook
Ηλίας Ζέγγελης

Μαρίνα Σολομίδου – Ιερωνυμίδου
Μιχάλης Παπαγεωργίου
Έλενα Σοφιανού
Αθηνά Παπαδοπούλου
Άγγελος Κτωρίδης
Γρηγόρης Πατσαλοσαββής

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ