Pafos Aphrodite Festival με «Απαγωγή από το Σεράι»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 31.5.2017

H δημοφιλής και ρομαντική όπερα του Μότσαρτ «Η Απαγωγή από το Σεράι» αποτελεί τη νέα παραγωγή του 19ου Pafos Aphrodite Festival, το οποίο πραγματοποιείται φέτος στις 1, 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2017 στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου.


Το φεστιβάλ εντάσσεται στο Πρόγραμμα του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 και ανοίγει την αυλαία του με το σπουδαίο αριστούργημα του Μότσαρτ, σε μια συμπαραγωγή του ιταλικού οργανισμού Parma Opera Organization C.E.F.A.C. και του Θεάτρου της Πίζας, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.


«Η Απαγωγή από το Σεράι» ανήκει στο είδος της γερμανικής κωμικής όπερας singspiel, η οποία περιλαμβάνει μουσικά μέρη και πεζούς διαλόγους και έχει επηρεάσει την μετέπειτα εξέλιξη της γερμανικής όπερας, που μέχρι εκείνη την εποχή στον γερμανόφωνο ευρωπαϊκό χώρο επισκιαζόταν από την ιταλική όπερα.


Το έργο αποτελείται από τρεις πράξεις και το λιμπρέτο το οποίο είναι βασισμένο στη θεατρική κωμωδία «Μπελμόντε και Κονστάντζα», ανήκει στον Κρίστοφ Φρίντριχ Μπρέτζνερ με παραλλαγές του Γκότλιμπ Στέφανι. Η πρεμιέρα του έργου στο Burgtheater της Βιέννης στις 16 Ιουλίου 1782 είχε τεράστια επιτυχία και εδραίωσε τη φήμη του Mozart.


Ο Μότσαρτ δημιούργησε και ολοκλήρωσε το έργο σε μία από τις ευτυχέστερες περιόδους της ζωής του, γεγονός που αποτυπώνεται στο χαρακτήρα του έργου, κάνοντάς το μια από τις πλέον αξιαγάπητες όπερες του μεγάλου μουσουργού.


pafos_aphrodite_festival

Η υπόθεση


Το έργο διαδραματίζεται τον 16ο αιώνα στο Σεράι ενός Τούρκου Πασά όπου βρίσκεται αιχμάλωτη η Κονστάντσε, αγαπημένη του Ισπανού ευγενή Μπελμόντε μαζί με τους υπηρέτες της, την Μπιόντα και τον Πετρίλο. Ο Σελήμ Πασάς αγαπάει με πάθος την πανέμορφη Κονστάντσε (Κονστάνς), την οποία απέκτησε αγοράζοντάς την από κουρσάρους που είχαν ληστέψει το πλοίο του Μπελμόντε. Ο Μπελμόντε έχοντας διαφύγει την σύλληψή, φθάνει κοντά στο Σεράι για να απελευθερώσει τους φίλους του και συστήνεται στον Πασά ως Ιταλός αρχιτέκτονας. Το σχέδιο απόδρασης τους αποτυγχάνει και αφού συλλαμβάνονται οδηγούνται στον Σελήμ, ο οποίος ακούγοντας την ιστορία τους συγκινείται και τους αφήνει ελεύθερους.


+ Εισιτήρια προς 25, 40, 50 και 70 ευρώ. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 20:00. Πληροφορίες τηλ. 26822218 και www.pafc.com.cy. Η μετάφραση θα γίνεται ταυτόχρονα στην ελληνική και αγγλική μέσω υποτίτλων. 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ