«Hurricane: Το ζαχαροπλαστείο των αναμνήσεών μας»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 31.5.2017


Στο πλαίσιο της μελέτης και της έρευνας της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στα 75 χρόνια προσφοράς του παραδοσιακού ζαχαροπλαστείου Hurricane στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου. Η διάλεξη διοργανώθηκε την Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017, με κύρια ομιλήτρια τη δημοσιογράφο και ερευνήτρια, κα Αναστασία Σιακαλλή.


Σε μια συγκινητική και νοσταλγική ατμόσφαιρα, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει αλλά και να αναπολήσει στιγμές από την ιστορία του θρυλικού πλέον ζαχαροπλαστείου της παλιάς πόλης μέσω της παρουσίασης και του φωτογραφικού υλικού που προβλήθηκε.


Στην ομιλία της η κα Σιακαλλή αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ιστορία του Hurricane αρχίζει το 1942, από το ίδιο σημείο με σήμερα, με τις ίδιες διαστάσεις χώρου∙ αυτό το κουτουκάκι με το πατάρι και τη βιτρίνα, που αντηλιάζει απ’ το πρωί γλυκά και χαμόγελα, ήταν κι είναι το ίδιο, κι έκανε και κάνει το ίδιο όπως τότε, το πιο απλό, μας συντροφεύει στις παρέες μας, το λιγότερο, για κουβεντούλα. Στην κουβέντα απάνω, μόλις πάει ν’ αρχίσει, έρχεται η ερώτηση για την παραγγελία: «Καφέ, αλμυρό;», και μαζί με τις λέξεις και τις φιγούρες που χορεύουν με τις κινήσεις τους στα τραπεζάκια και στον υπόλοιπο χώρο –ψήνουν, ετοιμάζουν καφέ και αλμυρά– ξετυλίγεται και λέγεται από το 1942, εδώ και 75 χρόνια, μια γραφική ιστορία».


Στη διάλεξη απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ενώ ο ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου μοιράστηκε τις δικές του μνήμες, διοργανώνοντας επίσης και τη δεξίωση της εκδήλωσης, προσφέροντας στο κοινό τα γνωστά του αλμυρά και γλυκά.


Η εκδήλωση αποτελεί την πρώτη παρουσίαση σ’ ένα αφιέρωμα στους παραδοσιακούς επαγγελματίες και τεχνίτες, οι οποίοι στεγάζονται και ζωντανεύουν εδώ και πολλές δεκαετίες το κέντρο της παλιάς Λευκωσίας.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ