H «Ειρήνη» διεκδικεί το Saatchi Gallery/ Deutsche Bank Art Prize 2017

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.6.2017

Μετά το πρώτο βραβείο της γκαλερί Saatchi Λονδίνου και το «Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2016» με το έργο «Μετανάστες» του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, η καθηγήτρια - εικαστικός Πόπη Νικολάου κατάφερε και φέτος να εξασφαλίσει τη συμμετοχή κυπριακού σχολείου στο διαγωνισμό Saatchi Gallery Art Prize for Schools 2017.


Πρόκειται για το έργο με την ονομασία «Ειρήνη», που η κ. Νικολάου δημιούργησε με έξι μαθήτριές της στο νέο της σχολείο, την Εμπορική Σχολή Μιτσή Λεμυθού και το οποίο ήδη κέρδισε το πρώτο βραβείο στον 6ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης που είχε ως θέμα «Γεφυρώνουμε Ηπείρους και πολιτισμούς».

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Νικολάου ανέφερε πως ενημερώθηκε από την γκαλερί Saatchi για την επιλογή του έργου στους 20 φιναλίστ του διαγωνισμού, μέσα από 24 χιλιάδες συμμετοχές από 66 χώρες του κόσμου.

Η έκθεση των 20 φιναλίστ, συνέχισε, θα πραγματοποιηθεί από τις 4 μέχρι τις 13 Ιουλίου στη διάσημη γκαλερί του Λονδίνου και οι νικητές θα ανακοινωθούν την πρώτη μέρα, ενώ από εβδομάδας θα γίνουν διευθετήσεις ώστε το έργο να μεταφερθεί στο Λονδίνο για τις ανάγκες της έκθεσης.

«Πάμε για πρωτιά», ανέφερε η Πόπη Νικολάου, προσθέτοντας ότι τόσο οι μαθήτριές της όσο και όλο το σχολείο στη Λεμύθου είναι ενθουσιασμένο για την απόφαση της γκαλερί να συμπεριλάβει στους 20 φιναλίστ του διαγωνισμού το έργο, που αναπαριστά μέσα από 17 ανθρώπινες φιγούρες, ένα άσπρο περιστέρι.

Όπως εξήγησε η κ. Νικολάου, χρησιμοποιήθηκε παρόμοια τεχνική με το έργο «Μετανάστες», ωστόσο το νέο έργο είχε περισσότερες δυσκολίες, καθώς οι τρισδιάστατες φιγούρες ανθρώπων έπρεπε να ενώνονται, σαν πάζλ, κομμάτι κομμάτι. Επίσης, υπέδειξε πως το έργο είναι πολύ μεγαλύτερο από το περσινό, έχοντας πλάτος 7,5 μέτρα και ύψος 6,5 μέτρα, ωστόσο η μεταφορά του θα είναι ευκολότερη, καθώς μπορεί να χωριστεί σε έξι κομμάτια.

«Το έργο είναι σαν συνέχεια του περσινού, το οποίο αναδείκνυε το πρόβλημα των μεταναστών. Φέτος στέλνουμε ένα μήνυμα για έναν ειρηνικό κόσμο, ο οποίος σήμερα ζει στην ανασφάλεια της τρομοκρατίας», συμπλήρωσε.

Η Πόπη Νικολάου ευχαρίστησε επίσης τις περσινές μαθήτριές της από το Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, οι οποίες βοήθησαν στη δημιουργία και του φετινού έργου, δείχνοντας στις νέες μαθήτριες τις τεχνικές που έμαθαν κατασκευάζοντας τους «Μετανάστες».


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ