Με νέα έργα του Ai Weiwei εμπνευσμένα από την προσφυγική κρίση, με ένα μαρμάρινο έργο εμπνευσμένο από την αρχαία κυκλαδική τέχνη, αλλά και με μερικά από τα έργα-σταθμούς του ανοίγει σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η πρώτη έκθεση του διάσημου Κινέζου καλλιτέχνη στην Ελλάδα.
Πρόκειται, επίσης, για την πρώτη παρουσίαση έργων του Ai Weiwei σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως, ως αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας του με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Σκοπός της έκθεσης είναι να μυήσει το κοινό στην καλλιτεχνική προσέγγιση του Ai Weiwei, μέσα από πολλά και σημαντικά έργα του ενώ έμφαση δίνεται στις δράσεις που ανέπτυξε ο καλλιτέχνης τους τελευταίους μήνες που πέρασε στην Ελλάδα, καταγράφοντας την προσφυγική κρίση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι ορισμένα από τα έργα του Ai Weiwei εκτίθενται ανάμεσα στα φημισμένα αρχαιολογικά εκθέματα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου.
Η έκθεση εστιάζει στην επαναλαμβανόμενη χρήση από τον καλλιτέχνη υλικών όπως το ξύλο και το μάρμαρο, τα οποία βρίσκουμε και στην ελληνική τέχνη. Μεταξύ των πολλών δημοφιλών έργων του, θα παρουσιαστούν τα Divina Proportione (2012), Mask (2011), Cao (2014) και Grapes (2011).
Divina Proportione, 2012, Huali wood, ø 130 / 70 cm, photo Paris Tavitian ©Museum of Cycladic Art
Chandelier, 2015, Copper, crystal and light fixtures, 400 x 240 x 230 cm, photo Paris Tavitian ©Museum of Cycladic Art


Ο Άι δημιούργησε ειδικά για την έκθεση το Standing Figure (2016), ένα μαρμάρινο γλυπτό σε φυσικό μέγεθος, το οποίο παραπέμπει στα ειδώλια της Πρωτοκυκλαδικής Περιόδου.
Standing Figure, 2016, Marble, 188 x 80 x 58 cm, photo Paris Tavitian ©Museum of Cycladic Art

Σε μια προσωπική ερμηνεία της κυκλαδικής τέχνης, ο Ai Weiwei έχει μεταβάλει την κλίμακα, μετατρέποντας το μικρό κυκλαδικό ειδώλιο σε μια πανύψηλη θεότητα. Με σαφή αναφορά στο προκλητικό φωτογραφικό τρίπτυχο Dropping a Han Dynasty Urn (1995) του ιδίου, το γλυπτό εμφανίζεται με χέρια εκτεταμένα και ένα αγγείο μετέωρο από κάτω, ως ένας υπαινιγμός σχετικά με την καταστροφή αρχαίων έργων τέχνης κατά την Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα (1966–1976).
Το Δεκέμβριο του 2015, μετά από πρόσκληση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο Ai Weiwei μετέβη στη Λέσβο για να δει από κοντά την εν εξελίξει προσφυγική κρίση. Ορισμένα από τα νέα έργα που εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης κατά την παραμονή του στη Λέσβο, παρουσιάζονται στο μουσείο. Ο Ai εφαρμόζει και εδώ την πρακτική του να εξυψώνει αντικείμενα καθημερινής χρήσης σε έργα τέχνης χρησιμοποιώντας αντικείμενα που έχουν γίνει συνώνυμα της προσφυγικής κρίσης. Για παράδειγμα, τα έργα Tyre (2016) και Zodiac Boat (2016) αναφέρονται στους κινδύνους και τις κακές συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πρόσφυγες.
Tyre, 2016, Marble, 100 x 80 x 40 / 80 x 80 x 20 cm, photo Paris Tavitian ©Museum of Cycladic Art
