Mapping the old city | Επιτοίχια δράση

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 21.5.2016

Το astrάki* δημιουργεί χάρτες της παλιάς πόλης της Λευκωσίας στους τοίχους και αυτο-συστήνει το νέο της πρότζεκτ.



Μάι νέιμ ις: astrάki*


Η ιδέα βασίζεται στη χαρτογράφηση της εντός των τειχών παλιάς πόλης της Λευκωσίας, με τίτλο: “mapping the old city”. Ξεκίνησε με μια σκέψη μου σχετικά με την πόλη στην οποία ζω εδώ και 12 χρόνια. Περίπου πριν δυο χρόνια, με καταγραφή κάποιων ιδεών εκτέλεσης της χαρτογράφησης, κατέληξα στα εξής:


Η παλιά πόλη κατακλύζεται από λογής-λογής «λέρωμα» από σπρέι, στον τοίχο.


Ο τοίχος σε μια πόλη είναι μια σημαντική εικόνα στον παρατηρητή. Το μάτι μας έμαθε -και παράλληλα ξέχασε- τι σημαίνει αισθητική και ωραίο απέναντι στο βλέμμα μας. Είμαι καλλιτέχνης που ζω σε αυτό το περιβάλλον και στόχος μου είναι να αφυπνίσω τη ματιά του πολίτη.


Καθημερινά παρατηρώ τους περαστικούς και κυρίως τους τουρίστες - οι οποίοι πολλές φορές βρίσκονται χαμένοι στα αχνάρια των δρόμων της πόλης - να στέκονται μπροστά σ’ ένα δρόμο ψάχνοντας στον χάρτη τους την οδό και προς τα πού θα κατευθυνθούν.


Το πρώτο σχέδιο σε τοίχο, έγινε πριν δυο χρόνια στην οδό Αριστοφάνους [κάθετος της Τρικούπη] και έγραφε: «YOU R HERE», χωρίς να αναφέρεται όμως καμία οδός.


Ακολούθως, το 2015 έγινε κάλεσμα προς τους γείτονες μου, για δημιουργία τοιχογραφίας για το πάρκινγκ της πολυκατοικίας μας. Ήρθαν, έβαψαν, χάρηκαν!


eb0a1000_1

eb0a0991_1

Ακολούθησε ο τοίχος στην γωνία Αχιλλέως επί της Άρεως. Το σχέδιο δημιουργήθηκε σε μια συνεργασία με τον καλλιτέχνη Mathieu Devavry.


eb0a1003_1

Το τρίτο σχέδιο βρίσκεται στην οδό Τεμπών, απέναντι από την είσοδο της αυλής της Παλιάς Ηλεκτρικής και πραγματοποιήθηκε μαζί με δύο άλλους καλλιτέχνες: την JiJi και την Echo (Δέ Crew).


IMG_20160412_123625

Το τέταρτο σχέδιο βρίσκεται στην Άρεως και έγινε με τη βοήθεια της ίδιας ομάδας.


eb0a1755_1

Όλα τα έξοδα γίνονται από εμάς τους ίδιους απέναντι στην εκτέλεση του κάθε έργου μας. Θα συνεχίσουμε τη δημιουργικότητα μας στις όψεις των τοίχων της παλιάς πόλης και αν υπάρχουν καλοθελητές που πραγματικά αγαπάνε και ζούνε τον παλμό εντός των τειχών, εδώ είμαστε! :-)»


FOLLOW: https://www.facebook.com/Astr%CE%ACki-203982762951013/?pnref=about.overview


Instagram: ASTRAKI_STREETARTIST

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ