Silvio Rusmigo

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 31.7.2017

Μέσω του μακροχρόνιου έργου μου με τίτλο “Αυτή είναι η Κύπρος”, ξεκίνησα μια προσωπική αναζήτηση: να ‘συλλάβω’ στον φακό μου την αληθινή Κύπρο, αυτήν που πιστεύω ότι έχω μάθει να βλέπω και να αγαπώ.


Το κίνητρό μου πηγάζει από τον τρόπο με τον οποίο θεωρώ ότι οι δικοί της άνθρωποι βλέπουν την Κύπρο. Η ομορφιά και η μοναδικότητα της Κύπρου συχνά παρακάμπτεται και παραμελείται, καθώς άδικα μετράται σε σχέση με άλλα μέρη του κόσμου.

Η ομορφιά που τεράστιες, ατελείωτες ήπειροι έχουν να προσφέρουν είναι αναμφίβολα ασύγκριτη με την Κύπρο, ιδίως από την άποψη της κλίμακας. Θεωρώ, ωστόσο, ότι η Κύπρος έχει μια μικρής κλίμακας ομορφιά, που απαιτεί μιαν ευαίσθητη ματιά για να την παρατηρήσει και να την εκτιμήσει κανείς. Ως φωτογράφος, αυτό το μικρό μέγεθος καθιστά μια πρόκληση για μένα να συλλάβω τον τρόπο με τον οποίο βιώνω το τοπίο και τον ζωντανό του χαρακτήρα. Το ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο, από τις αλυκές σε παραλίες, σε δασικές εκτάσεις, γεωργικές εκτάσεις, σε βουνά, όλα σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων μεταξύ τους, προσθέτει στην πρόκληση. Όταν κατορθώνω να το συλλάβω, είναι για μένα μια επιβράβευση.

Η κλίμακα είναι επίσης αυτό που δίνει στις φωτογραφικές αποστολές μου την αίσθηση μιας περιπέτειας. Συνδεόμενη με το γεγονός ότι η ομορφιά που παρατηρώ είναι τόσο συχνά υποτιμημένη από τους ανθρώπους, το κυνήγι για μια εικόνα με βάζει σε ρόλο εξερευνητή. Βλέπω τον εαυτό μου να οδηγείται σε τοποθεσίες “άγνωστες” στους πολλούς, όχι σε μια προσπάθεια να τοποθετήσω τη σημαία μου σ’ αυτές, αλλά για να τους δώσω την προσοχή που τους αξίζει, όπως πιστεύω ότι υπάρχουν πάντα πολλά που μπορεί να δει κανείς όπου και να κοιτάξει στον κόσμο. Θεωρώ ότι κάθε φωτογραφική αποστολή είναι ένα ταξίδι, γι’ αυτό και πάντα ψάχνω για αυτή τη μία εικόνα που θα συνοψίσει την εμπειρία τού να είσαι εκεί έξω.

Μια τέτοια εικόνα είναι το πορτρέτο μιας Βιετναμέζας που εργάζεται στα χωράφια. Μια όμορφη εικόνα, μια εικόνα που απεικονίζει μιαν από τις πολλές πραγματικότητες της αγροτικής ζωής τού σήμερα στην Κύπρο.

Ημ. γέννησης: 23.12.1988

Σπουδές: Frederick University. Αυτοδίδακτος στη φωτογραφία.

Επιρροές: Η ίδια η φύση.

High: Κάθε φορά που βγάζω μια καλή φωτογραφία.

Low: Όταν έσπασα την οθόνη lcd της φωτογραφικής μου μηχανής.

Tip: Ξύπνησε, κινήσου και μην φοβάσαι να λερωθείς, ούτε να ανησυχείς για τον φωτογραφικό σου εξοπλισμό, είναι πιο ανθεκτικός απ’ όσο νομίζεις.

Tags

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ