ΠΑΦΟΣ2017 : Το πρόγραμμα του Αυγούστου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 1.8.2016
www.fotolarko.com.cy

Ενα «μεσαιωνικό συμπόσιο» στο Κυπριακό Οινομουσείο, ο θεσμός του Σινεμά στην Παραλία και το διήμερο Λαογραφικό Συμπόσιο είναι οι τρεις πολιτιστικές δράσεις που θα συνοδεύσουν τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού στην Πάφο.


Στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεών της, λίγο πριν την επίσημη ανάληψη του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η Πάφος καλεί το κοινό σε θερινές κινηματογραφικές νύχτες, σε μονοπάτια της παράδοσης και σε ένα συμπόσιο γεύσεων, οίνων, αφηγήσεων, θεατρικών παρεμβάσεων και μουσικών.


Στο οινοποιείο


Την Κυριακή, 7 Αυγούστου, θα φιλοξενηθεί στο οινοποιείο Καμαντέρενα ένα «Μεσαιωνικό Συμπόσιο»: Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Πάφος 2017 «μεταμορφώνει το οινοποιείο σε μια σκηνή» και προσκαλεί το κοινό σε αυτό το συμπόσιο με έμπνευση από την ιστορία της περιοχής, γνωστής και ως Κάμπος της Ρήγαινας, που έχει συνδέσει τους αμπελώνες της με τους ευγενείς και βασιλιάδες από τους Βυζαντινούς χρόνους μέχρι τη Φραγκοκρατία. Η είσοδος στο συμπόσιο, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν στις 20:00, είναι ελεύθερη.


Στην παραλία


Αθήνα, Βερολίνο, Ρώμη, Παρίσι και Μαδρίτη: πέντε ταινίες-ιδιόμορφες καρτ ποστάλ για πέντε πόλεις της γηραιάς ηπείρου, προβάλλονται στο πλαίσιο του φετινού -τρίτου- SEE FEST 2016, το οποίο σηκώνει αυλαία την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Αυγούστου στη δημοτική παραλία ΣΟΔΑΠ.
Το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:




  • Παρασκευή 5 Αυγούστου: Ο Τζάκι έχει ρέντα (Alles auf Zucker, 2004)




Η ταινία αφηγείται με ανελέητο χιούμορ, σπιρτάδα και ειρωνεία την ιστορία μιας εβραϊκής οικογένειας που χωρίστηκε από την ανέγερση του βερολινέζικου τείχους, παρέμεινε έκτοτε χωρισμένη και τσακωμένη και ξανασυναντιέται στο Βερολίνο τού σήμερα για την κηδεία της μάνας.




  • Τετάρτη 10 Αυγούστου: Στη Ρώμη με Αγάπη (2012)




Τέσσερις ιστορίες ξετυλίγονται στην αιώνια πόλη. Ο Γούντι Άλεν, η Πενέλοπε Κρουζ, ο Τζέσε Άιζενμπεργκ, ο Άλεκ Μπόλντουιν και ο Ρομπέρτο Μπενίνι είναι ξένοι στην ίδια πόλη, ζουν και ερωτεύονται με τον γνώριμο τρόπο του Γούντι Άλεν και ξεναγούν τους θεατές στα μνημεία και στις γειτονιές της Ρώμης με την απαραίτητη συνοδεία ιταλικής μουσικής και τραγουδιών.




  • Παρασκευή 12 Αυγούστου: Ακαδημία Πλάτωνος (2009)




Μια άλλη εικόνα της ελληνικής γειτονιάς. Ο Σταύρος (Αντώνης Καφετζόπουλος) και οι χαραμοφάηδες φίλοι του τεμπελιάζουν όλη μέρα μπροστά στο ψιλικατζίδικο του πρώτου. Όλα αλλάζουν, όμως, όταν ένα πρωί η μητέρα του Σταύρου αναγνωρίζει στο πρόσωπο ενός Αλβανού τον χαμένο της γιο.




  • Παρασκευή 19 Αυγούστου: Γύρνα Πίσω (Volver, 2006)




Μια ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ με φόντο τη Μαδρίτη όπου τρεις γενιές γυναικών συνυπάρχουν με την τρέλα, τα ψέματα και την πρόληψη για τον θάνατο να δίνουν την ιδιαίτερη μορφή στην καθημερινότητά τους. Η Ραϊμούντα ζει στη Μαδρίτη με την κόρη της Πάουλα και τον άντρα της Πάκο που είναι μονίμως μεθυσμένος. Η αδελφή της Σόλε είναι χωρισμένη και εργάζεται κρυφά ως κομμώτρια. Ένα τραγικό συμβάν από την παιδική τους ηλικία σημαδεύει την καθημερινότητά τους και όταν η θεία τους πεθαίνει, το παρελθόν επιστρέφει για να τις στοιχειώσει.




  • Τετάρτη 24 Αυγούστου: Παρίσι, σ’ αγαπώ (Paris, je t’ aime, 2006)




Ο Πύργος του Άιφελ και ο Σηκουάνας, τα πλακόστρωτα, οι πλατείες και τα μνημεία, τα πάρκα και ο υπόκοσμος, όλη η μαγεία του Παρισιού απλώνεται σε 18 απολαυστικές ιστορίες καταξιωμένων σκηνοθετών από όλο τον κόσμο (μεταξύ άλλων οι αδελφοί Κοέν, ο Βάλτερ Σάλες, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου, ο Πολ Βερχόφεν, ο Γκας Βαν Σαντ), που με άξονα τη γαλλική πόλη δίνουν τη δική τους πινελιά στο θέμα «έρωτας».


Όλες οι ταινίες ξεκινούν στις 20:30.


Στο κέντρο της πόλης


Μια «διαδρομή» στην κυπριακή παράδοση προτείνει η Πάφος 2017 σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Όμιλο Κτήμα, πραγματοποιώντας ένα λαογραφικό διήμερο στις 26 και 27 Αυγούστου.
Σε αυτό το διήμερο θα επιδιωχθεί η σύνδεση των ανθρώπων με τις τέχνες τους, του παρόντος με το παρελθόν με στοιχεία της παράδοσης που έχουν διατηρηθεί ζωντανά μέσα από εκδηλώσεις που αγγίζουν όλα τα φάσματα του καθημερινού πολιτισμού.
Θα προηγηθεί στις 25 Αυγούστου η παρέλαση λαογραφικών ομάδων μπροστά από το Μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου στις 18:30. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 26 και 27 Αυγούστου, στην έδρα του Πάφος 2017, στις 20:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


+ Πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις τηλ. 26932017.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μια από τις αγαπημένες συνήθειες, πια, στην Πάφο: σινεμά στην παραλία για τρίτη χρονιά. Έναρξη την Παρασκευή στην παραλία ΣΟΔΑΠ / ©FOTO LARKO


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ