Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια 2016» | Το πρόγραμμα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 11.8.2016

Με προϋπολογισμό ύψους 460 χιλιάδων ευρώ και 14 παραγωγές στο πρόγραμμμά του πραγματοποιείται το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια 2016».


Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης θα δοθούν 42 συνολικά παραστάσεις, από τις οποίες οι οκτώ με ελεύθερη είσοδο στο κοινό. Τα «Κύπρια 2016» σηκώνουν αυλαία την 1η Σεπτεμβρίου με τη θεατρική παραγωγή «Σωκράτης, Τώρα».


Πλουραλισμός


«Από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2016 το κοινό θα απολαύσει θέατρο, όπερα, χορό και μουσική σε μια όμορφη περιδιάβαση στον χώρο των παραστατικών τεχνών», ανέφερε μεταξύ άλλων παρουσιάζοντας το φετινό φεστιβάλ ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής.


Φέτος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο παραστάσεις ειδικά για παιδιά ενώ τρεις από τις παραγωγές θα ανέβουν σε δημόσιους χώρους με ελεύθερη είσοδο.


«Επίσης, φέτος, παράλληλα με τις μεγάλες πόλεις, δίνεται έμφαση στην παρουσία του φεστιβάλ σε μικρότερα αστικά και αγροτικά κέντρα με παραστάσεις στην Αραδίππου, το Δάλι, τη Δερύνεια, το Παραλίμνι, τη Γεροσκήπου και τη Χλώρακα».


Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το φεστιβάλ, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανέφερε ότι «κύριο μέλημα» του υπουργείου του, «είναι να διατηρήσει τους θεσμούς που καθιερώθηκαν τα τελευταία χρόνια», τόσο τους δικούς του -όπως είναι τα «Κύπρια»- όσο και των επιχορηγούμενων πολιτιστικών οργανισμών.


Διεθνές και κυπριακό


Οι παραγωγές της φετινής διοργάνωσης φτάνουν στην Κύπρο τον Σεπτέμβρη και Οκτώβρη από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Χιλή και την Ελλάδα.
Ωστόσο ο -για τέταρτη συνεχή χρονιά- καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Άντης Παρτζίλης φρόντισε και για τη συμμετοχή Κυπρίων, είτε μόνων ή σε συνεργασία με διεθνείς καλλιτέχνες. Τα παραδείγματα δεν είναι λίγα: ο Ούγγρος σαξοφωνίστας Τόνι Λάκατος συνεργάζεται με τον Κύπριο κιθαρίστα Ερμή Μιχαήλ, τον κοντραμπασίστα Άνταμ Ζουκόβσκι και τον Χιλιανό ντράμερ Λούις Μόρα σε συνθέσεις των Λάκατος και Μιχαήλ, η Αλεξάνδρα Βάγιερσταλ συνεργάζεται με Κύπριους και Γερμανούς χορευτές για τη νέα της παραγωγή, οι Κύπριοι Monsieur Doumani θα δώσουν μια συναυλία παρέα με τους Βρετανούς She’Koyokh.


Το πρόγραμμα


Παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο




  • ΚαραγκιόΖΕΙΣ παντού, Η μετακόμιση του Καραγκιόζη: Μια κωμωδία του Θεόδωρου Κωστιδάκη, κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους, στην οποία τα ευτράπελα των παραδοσιακών χαρακτήρων του ελληνικού θεάτρου σκιών εναλλάσσονται με σύγχρονες αναφορές. 3 Σεπτεμβρίου: Πανεπιστημιούπολη Πανεπιστημίου Κύπρου / 5 Σεπτεμβρίου: Μουσείο Καϊμακλιώτη, Αραδίππου / 6 Σεπτεμβρίου: Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας / 7 Σεπτεμβρίου: Πλατεία Γεροσκήπου.




  • Invitation project feat. Tony Lakatos: Ένα μοναδικό σύνολο τεσσάρων καλλιτεχνών τζαζ από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι μοιράζονται τις δικές τους μουσικές εμπειρίες και ιδέες μέσα από τις πρωτότυπες συνθέσεις του παγκοσμίως αναγνωρισμένου Ούγγρου σαξοφωνίστα Τόνι Λάκατος και του ανερχόμενου Κύπριου κιθαρίστα Ερμή Μιχαήλ. 10 Σεπτεμβρίου: Άλσος Πάφου / 11 Σεπτεμβρίου: Πλατεία Φανερωμένης, Λευκωσία.




  • Ensemble Casual, Η ιστορία του ταγκό: Μια μουσική διαδραστική παράσταση που φιλοδοξεί να παρουσιάσει το τανγκό μέσα από μια ιστορική αναδρομή των κομματιών των Piazzolla, Mendizabal, Villoldo, Donato κ.ά. 12 Σεπτεμβρίου: Πλατεία Φανερωμένης Λευκωσία / 13 Σεπτεμβρίου: Χώρος στάθμευσης Μουσαλλά, Πάφος.




Παραστάσεις για παιδιά




  • Δημήτρη Μπασλάμ, Ο Αγησίλαγος: Η καινούργια διασκεδαστική παιδική παράσταση με κούκλες και ζωντανή μουσική, για τις περιπέτειες και τα αναπάντεχα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο διάσημος σεφ Αγησίλαγος. 8 Σεπτεμβρίου: Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας / 9 και 10 Σεπτεμβρίου: Νέα Σκηνή ΘΟΚ / 12 και 13 Σεπτεμβρίου: Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Λεμεσός.




  • Κάρμεν Ρουγγέρη, Ο Κουρέας της Σεβίλλης: Ένα όμορφο μουσικό παραμύθι βασισμένο στην ομώνυμη όπερα του Ροσσίνι, με συστατικά τη μαγεία, το χιούμορ και μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση. 23 Σεπτεμβρίου: Θέατρο Ριάλτο / 24 Σεπτεμβρίου: Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, ΘΟΚ Λευκωσία.




Θέατρο




  • Ελληνικό Θέατρο της Νέας Υόρκης, «Σωκράτης Τώρα!»: Η παράσταση αποτελεί μια πολυεπίπεδη πολιτική, πολιτισμική και ψυχαγωγική εμπειρία με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με ΕΜΜΥ διακεκριμένο ηθοποιό, σκηνοθέτη και δημιουργό της παράστασης, Γιάννη Σιμωνίδη. 1-2 Σεπτεμβρίου: Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου / 3 Σεπτεμβρίου: Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ / 5 Σεπτεμβρίου: Παλιά Ηλεκτρική, Πάφος.




  • Θεατρική ομάδα PERSONA, «Τρεις Αδελφές» του Τσέχωφ: Το κορυφαίο έργο του μεγάλου Ρώσου δραματουργού σε ένα φρέσκο θεατρικό ανέβασμα από τη θεατρική ομάδα PERSONA, με μια πλειάδα εκλεκτών ηθοποιών και συντελεστών. 14-15 Σεπτεμβρίου: Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, ΘΟΚ Λευκωσία / 19-20 Σεπτεμβρίου: Θέατρο Ριάλτο / 21 Σεπτεμβρίου: Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας




Μουσική




  • Ευανθία Ρεμπούτσικα: Η Ευανθία Ρεμπούτσικα παρουσιάζει τη νέα της δουλειά αλλά και παλαιότερες επιτυχίες της με την Έλλη Πασπαλά. 19 Σεπτεμβρίου: Αρχαίο Θέατρο Κουρίου / 20 Σεπτεμβρίου: Δημοτικό Αμφιθέατρο Ιδαλίου




  • Αδελφοί Τσαχουρίδη, Ψυχή και Σώμα: Ένα μωσαϊκό παράδοσης και σύγχρονης προσέγγισης με τη φωνή του Κωνσταντίνου και την ποντιακή λύρα του Ματθαίου Τσαχουρίδη. Οι δύο καλλιτέχνες συνομιλούν με ήχους των Puccini, Tchaikovsky, Χατζιδάκι, Πλέσσα, Rodrigo, Θεοδωράκη, συναντούν τον Στέλιο Καζαντζίδη, ανταμώνουν με μουσικές του κόσμου. 22 Σεπτεμβρίου: Αμφιθέατρο Μακαρίου ΙΙΙ, Λευκωσία / 24 Σεπτεμβρίου: Αρχαίο Θέατρο Κουρίου.




  • She’Koyokh - Monsieur Doumani, «Μουσικές Γέφυρες»: Το συγκρότημα She’Koyokh, που χαρακτηρίστηκε ως «το καλύτερο γκρουπ μουσικής Klezmer και Balkan στο Ηνωμένο Βασίλειο» και το τρίο Monsieur Doumani, το οποίο η εφημερίδα The Guardian χαρακτήρισε ως «ψυχαγωγικό, με αυτοπεποίθηση και εφευρετικό», ενώνουν δυνάμεις και διασταυρώνουν τα μουσικά τους μονοπάτια που στηρίζονται στη μουσική παράδοση της Κύπρου, της Μεσογείου της Μικράς Ασίας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. 27 Σεπτεμβρίου: Θέατρο Ριάλτο / 28 Σεπτεμβρίου: Δημοτικό Αμφιθέατρο Ιδαλίου / 29 Σεπτεμβρίου: Θέατρο Ξένιον, Παραλίμνι / 30 Σεπτεμβρίου: Αμφιθέατρο Χλώρακας.




  • Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού»: Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά, σε συνεργασία με τη Δικοινοτική Χορωδία για την Ειρήνη στην Κύπρο παρουσιάζει το μουσικοθεατρικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, έναν ύμνο στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη συλλογική ανάγκη για μνήμη. 29 Σεπτεμβρίου: Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου / 30 Σεπτεμβρίου: Θέατρο Ριάλτο / 28 Σεπτεμβρίου: Γυμνάσιο Αγίου Παύλου, Πάφος.




Χορός


Alexandra Waierstall: Α city seeking its bodies: Η παράσταση σε χορογραφία της Αλεξάνδρας Βάιερσταλ κινείται σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα, σαν ένα μινιμαλιστικό κομμάτι επιστημονικής φαντασίας. 9-10 Σεπτεμβρίου: Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, ΘΟΚ, Λευκωσία.


Ασώματες Δυνάμεις: Χορο-γραφές / Ίχνη Σώματος: Μια χορογραφική πρόταση της Μάχης Δημητριάδου Λίνταλ, όπου η συνάντηση του χορού με την ποίηση, την εικόνα, το φως και το σκοτάδι γίνεται ταξίδι σε διαδρομές εσωτερικών και εξωτερικών τοπίων και μεταμορφώσεων. 17, 18, 19 Σεπτεμβρίου, Νέα Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία.


Όπερα


Άντης Σκορδής, «Ρα... Πατσιά...Ου: Μια σύγχρονη μορφή όπερας του βραβευμένου Κύπριου συνθέτη Άντη Σκορδή, γραμμένη στην κυπριακή διάλεκτο, η οποία εκτελείται από εννέα μουσικούς με ηλεκτρονικά στοιχεία και προηχογραφημένη γκάμελαν μουσική. 5, 6, 7 Οκτωβρίου: Στέγη Χορού, Λευκωσία.


+ Εισιτήρια προς 10 ευρώ. Πληροφορίες τηλ. 70002212 και www.kypria.org.cy. Προπώληση εισιτηρίων στα περίπτερα SOEASY παγκύπρια, στα περίπτερα TIMEOUT στην Πάφο και In N Out στο Παραλίμνι, στα καταστήματα MUSICAL PARADISE και ηλεκτρονικά στο www.soldouttickets.com.cy.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Α CITY SEEKING ITS BODIES

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ