«Σωκράτης Τώρα»: με χιούμορ και διάδραση

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.8.2016

Με ονόματα που συνοδεύονται από διεθνώς αναγνωρισμένες περγαμηνές -όπως είναι τα βραβεία Οσκαρ, Emmy και Tony- σηκώνει αυλαία την 1η Σεπτεμβρίου το Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια 2016».


Η πρώτη παράσταση του φετινού φεστιβάλ θα δοθεί στη Λευκωσία με το έργο «Σωκράτης Τώρα», προσφέροντας στο κυπριακό κοινό μια «πολυεπίπεδη, πολιτική, πολιτισμική και ψυχαγωγική εμπειρία», κατευθείαν από τη Νέα Υόρκη. Επί το έργον, ο βραβευμένος με Emmy Ελληνοαμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Σιμωνίδης.


Σωκράτης με χιούμορ


Η παράσταση «Σωκράτης Τώρα / Socrates Now» είναι μια συμπαραγωγή του Ελληνικού Θεάτρου της Νέας Υόρκης και της Visionary Culture. Ο δε Γιάννης Σιμωνίδης είναι ο επίτιμος πρώτος φιλοξενούμενος του Διεθνούς Φεστιβάλ «Κύπρια 2016», ο οποίος προτείνει στο κοινό έναν νέο τρόπο για να δούμε και να ακούσουμε την Απολογία του Σωκράτη: με χιούμορ και αμεσότητα.


Μάλιστα, σε μια πρόσφατη συνέντευξή του σε αθηναϊκό έντυπο, ο Ελληνοαμερικανός δημιουργός της παράστασης ανέφερε ότι «ο ίδιος ο Σωκράτης είχε χιούμορ και δεν έπαιρνε τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά». Έκανε, όμως, και μια πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση σε ό,τι αφορά τη διαφορά όταν ανεβάζει το έργο στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα: «Στα ελληνικά, λόγω της σοβαρότητας με την οποία οι Έλληνες παίρνουμε τον Σωκράτη, τα ακροατήρια είναι πιο μαζεμένα και δεν το διασκεδάζουν τόσο όσο τα ξένα ακροατήρια. Οπότε πέφτω και εγώ σε μια σοβαρότητα, η οποία όμως δεν είναι μέσα στην ψυχή μου. [...] Βέβαια, όταν παίζω τον Σωκράτη στα ελληνικά και βλέπω τους συμπατριώτες μου στο κοινό, βγαίνουν άλλα πράγματα: βγαίνει ένα πάθος από τα σωθικά μου που δεν νιώθω σε άλλες χώρες. [...] Δεν θα ξεχάσω ποτέ την Ολυμπία Δουκάκη -η οποία σημειωτέον δεν μιλούσε παρά ελάχιστα ελληνικά- να παίζει την Κλυταιμνήστρα. Στην αρχή μού έλεγε: ’Γιάννη μου, δεν μπορώ να το κάνω, γιατί να μην το κάνουμε στα αγγλικά;’ Αλλά επέμεινα και μετά την πρώτη παράσταση ήρθε με δάκρυα στα μάτια και μου είπε ότι είχε έρθει να τη δει όλη η οικογένειά της και δεν μπορούσε να πιστέψει ότι έκρυβε μέσα της αυτούς τους ήχους της γλώσσας!»


Το συζητάμε


Η πρεμιέρα του «Σωκράτη» δόθηκε το 2004 στο Ελληνικό Θέατρο της Νέας Υόρκης. Έκτοτε ο Γιάννης Σιμωνίδης έχει δώσει περισσότερες από 420 παραστάσεις σε 20 χώρες του κόσμου με το ίδιο έργο. Στον δικό του «Σωκράτη» αναδεικνύει την αιχμηρή λογική και τις αντιλήψεις του Αθηναίου φιλοσόφου, ενώ αναπόσπαστο μέρος της παράστασης είναι η συζήτηση που ακολουθεί με τους θεατές. Μια συζήτηση που εστιάζει στα ηθικά, πολιτικά, κοινωνικά και φιλοσοφικά ζητήματα της σωκρατικής σκέψης και πράξης. Δεν αποκλείεται να προκύπτουν και σημαντικά θέματα που αφορούν τη σημερινή εποχή.


Το έργο ερμηνεύει ο ίδιος ο Σιμωνίδης σε σκηνοθεσία του Λουκά Σκιπητάρη και κουστούμια της βραβευμένης με Όσκαρ Θεώνης Βαχλιώτη-Aldredge.


Ποιος είναι


Ο Γιάννης Σιμωνίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στα 19 του χρόνια βρέθηκε στη Νέα Υόρκη. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Yale, έχει διατελέσει καθηγητής και διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (Tisch School of the Arts), διευθυντής της Ελληνικής Κοινωφελούς Ραδιοφωνίας στη ΝΥ και ιδρυτής/διευθυντής του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης. Έχει τιμηθεί με βραβείο Emmy και με τη διάκριση του Πρεσβευτή Ελληνισμού από την πόλη της Αθήνας για την πολυετή υπηρεσία του στα ελληνικά γράμματα και τις τέχνες ανά τον κόσμο. Το τελευταίο διάστημα προετοιμάζει την παράσταση «Μαορί-Βάκχες» στη Νέα Ζηλανδία, τη δραματοποίηση της Πολιτείας του Πλάτωνα, τον αειθαλή Μακρυγιάννη και το διεθνές σύγχρονο εγχείρημα «Theatre of Peace».


+ 1η και 2 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 3 Σεπτεμβρίου στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ στη Λεμεσό και 5 Σεπτεμβρίου στην Παλιά Ηλεκτρική Πάφου. Εισιτήρια προς 10 ευρώ στο www.soldouttickets.com.cy, σε όλα τα περίπτερα SoEasy, στο Musical Paradise, στο περίπτερο TimeOut (Πάφος) και In n Out (Παραλίμνι). Πληροφορίες τηλ. 70002212.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ