Η επομένη μέρα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 1.9.2017

Είναι ένα από τα θέματα που όλοι θα ήθελαν να μην περάσει ποτέ από το μυαλό τους, αλλά κάποια στιγμή αναπόφευκτα, όσο και αν “φοβάμαι γι’ αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα” που λέει και το γνωστό άσμα, και θα περάσει από τη σκέψη μας αλλά και θα γίνει. Περί θανάτου βέβαια ο λόγος.

Τον κύριο Δημήτρη Κοντογιαννάκη άρχισε να τον απασχολεί έντονα ο θάνατος από τη μέρα που βγήκε με σύνταξη και όσο μίκραινε ως προς τον υπολειπόμενο χρόνο της ζωής του, τόσο τον φόβιζε και τόσο προσπαθούσε να το φιλοσοφήσει το πράγμα.
Μια μέρα, ενώ σκότωνε τις ώρες του στο καφενείο της γειτονιάς διαβάζοντας στην εφημερίδα τις “αγγελίες θανάτου”, έπεσε το μάτι του σε μια διαφήμιση που το σλόγκαν της ήταν:

“Όχι, εμείς δεν παρέχουμε υπηρεσίες τέλεσης κηδείας, εμείς δεν σας θάβουμε, εμείς σας βοηθάμε να ζήσετε αιώνια!”

Τι να ήθελε να πει άραγε αυτή η διαφήμιση, σκέφτηκε, μήπως ήταν κάποια θρησκευτική αίρεση που προσπαθούσε με πιασάρικα συνθήματα να προσελκύσει υποστηριχτές ή ήταν όντως ένα γραφείο τελετών που προσπαθούσε να αλιεύσει πελάτες με αυτόν τον προκλητικό τρόπο;
Η φράση “εμείς σας βοηθάμε να ζήσετε αιώνια” έκανε τη ματαιοδοξία του να κτυπήσει κόκκινο και χωρίς να το καλοσκεφτεί έκοψε την αγγελία και την έβαλε στην τσέπη.

Tην επόμενη μέρα το πρωί βγαίνει από το σπίτι, λέγοντας στη γυναίκα του ότι θα πάει στο καφενείο για μια-δυο ώρες, μπαίνει στο αυτοκίνητο, βγάζει από την τσέπη το απόκομμα με τη διαφήμιση και ξεκινά.

Σε λιγότερο από είκοσι λεπτά βρίσκεται έξω από το γραφείο και χωρίς να δειλιάσει στιγμή μπαίνει μέσα.
– Καλημέρα σας.
– Καλημέρα σας, περάστε, σε τι μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε;
– Νά, διάβασα αυτό εδώ στην εφημερίδα και θα ήθελα να μάθω περισσότερες λεπτομέρειες.
-Καθίστε, να σας παραγγείλω καφέ;
-Έναν σκέτο αν δεν είναι κόπος.
Μέχρι να συστηθούν και να μπουν στο “ψητό” έφτασε και ο καφές.
-Λοιπόν, το γραφείο μας δεν είναι, όπως θα διαβάσατε και στην εφημερίδα, γραφείο τελετών. Εμείς αναλαμβάνουμε αφού τελεστεί το μυστήριο της εξοδίου ακολουθίας και γίνει η ταφή.
– Και αυτό που διαφημίζετε “εμείς σας βοηθάμε να ζήσετε αιώνια” τι είναι;
– Να σας εξηγήσω, εμείς κατασκευάζουμε τάφους με μια σημαντική διαφορά από τους συνηθισμένους.
Στο σημείο του σταυρού ή του μαρμάρου όπου, ως συνήθως, τοποθετείται η φωτογραφία του αποθανόντος, εμείς τοποθετούμε μια οθόνη η οποία έχει ενσωματωμένη μια κάρτα μνήμης. Σε αυτή την κάρτα μνήμης μπορούμε να αποθηκεύσουμε μια συλλογή φωτογραφιών του θανόντος έτσι ώστε ο επισκέπτης να βλέπει στιγμές από τη ζωή του.

Εάν επιθυμεί ο πελάτης, μπορούμε να δείχνουμε και ταινία από τη ζωή του, αφού ένας αισθητήρας κίνησης θα αναγνωρίζει ότι κάποιος στέκεται μπροστά στον τάφο και θα αρχίζει η ταινία να παίζει. Διαθέτουμε μάλιστα και κινηματογραφικό συνεργείο και μπορούμε να οπτικογραφήσουμε την κηδεία και να δείχνουμε στιγμιότυπα. Αν επιθυμεί ο πελάτης, την αφήγηση μπορεί να την κάνει ο ίδιος προτού πεθάνει και να τη μοντάρουμε στην ταινία μεταθανάτια. Λαμβάνουμε πάντα πολύ σοβαρά υπόψη την ιδιαίτερη αισθητική του πελάτη στη μουσική υπόκρουση, καθώς και στη σκηνοθετική και φωτογραφική προσέγγιση. Ενώ σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να σας ενημερώσω ότι διαθέτουμε και την πρωτοποριακή υπηρεσία “like after death”, όπου ο “επισκέπτης”, αν και εφόσον του αρέσει αυτό που βλέπει, μπορεί να πατήσει στην οθόνη το εικονίδιο “like”. Οι πελάτες που συγκεντρώνουν τα περισσότερα “like” μπαίνουν σε κλήρωση για δωρεάν μνημόσυνο και τρισάγιο. Το γραφείο μας, αγαπητέ, έχει και οικολογικές ευαισθησίες και πρωτοπορούμε φτιάχνοντας ταφόπλακες με ειδικά φωτοβολταϊκά που μοιάζουν με μάρμαρο ή γρανίτη, τροφοδοτώντας με ηλεκτρισμό την οθόνη αλλά και το ηλεκτρικό κερί. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε την αιώνια παρουσία του αποθανόντος στη γη με το χαμηλότερο κόστος, ανάλογα βέβαια με το πακέτο υπηρεσιών που θα διαλέξει, γιατί έχουμε και άλλες υπηρεσίες, υποβοηθητικές, όπως μεταθανάτια ενημέρωση [σύμφωνα πάντα με εκ των προτέρων συνεννόηση] των προσωπικών λογαριασμών σε κοινωνικά δίκτυα και ιστοσελίδες.

– Και η Εκκλησία; Πώς σας αντιμετωπίζει; Χρειάστηκε να τους ενημερώσετε; Έχετε άδεια για όλα αυτά που κάνετε ή θα δώσουμε τα χρήματά μας και όταν έρθει [που να μην έρθει ποτέ] εκείνη η ώρα θα τα χάσουμε;
– Κοιτάξτε, είμαστε μια σοβαρή εταιρεία η οποία διαθέτει όλες τις άδειες από τις εκκλησιαστικές αλλά και τις δημοτικές αρχές. Μάλιστα η επίσημη Εκκλησία βρήκε τόσο ενδιαφέρουσα την παρουσίαση του επιχειρηματικού μας πλάνου που ζήτησε να μπει και μέτοχος της εταιρείας μας…
– Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσίαση, καλό σας απόγευμα!
– Να κλείσουμε ένα ραντεβού για…
– Όχι, δεν χρειάζεται! Το αποφάσισα, θα ζητήσω να αποτεφρωθεί το νεκρό μου σώμα και την τέφρα μου να την σκορπίσουν

Γράφει ο Κώστας Πατίνιος | Εικόνα Πόλα Χατζήπαπα

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ