Cyprus Comic Con:Η ποπ κουλτούρα αντεπιτίθεται

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.8.2016

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Ένα Comic Con δεν αφορά μόνο τα κόμικς, κι αυτό είναι κάτι που το έχουν μάθει όσοι έχουν βρεθεί τα τελευταία δύο χρόνια στο Cyprus Comic Con και αναμένουν πώς και πώς το νέο, που έρχεται το επόμενο Σαββατοκύριακο


Όλα τα είδη της ποπ κουλτούρας που μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες δεν αναγνωρίζονταν ως πολιτιστικά προϊόντα, παρά την απήχησή τους, θα έχουν τη γωνιά τους όπως κάθε χρόνο στο φετινό Cyprus Comic Con. Καλλιτέχνες στον χώρο του κόμικ και της εικονογράφησης από την Κύπρο και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους ενώ παράλληλα θα «τρέχουν» φεστιβάλ προβολών, ανάμεσά τους και το -σε πρώτη προβολή στην Κύπρο- ελληνικό θρίλερ «Short Fuse», αλλά και τουρνουά video gaming και εργαστήρια δημιουργίας κόμικ.


Το 3ο κυπριακό Comic Con θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία, στην Αγλαντζιά. Η διαφορά με την περσινή διοργάνωση είναι πως μετά τη μεγάλη προσέλευση των δύο προηγούμενων χρόνων, το φεστιβάλ μεγαλώνει και διαρκεί πλέον δύο μέρες. Επίσης, να αναμένεται πως η Αγλαντζιά θα γεμίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας με χαρακτήρες κόμικς, βιντεοπαιχνιδιών, ταινιών και λογοτεχνίας επιστημονικής και όχι μόνο φαντασίας, καθώς κεντρικό κομμάτι του Comic Con θα είναι, όπως και στις διεθνείς διοργανώσεις του, ο διαγωνισμός cosplay. Του οποίου φέτος ο νικητής θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στα EuroCosplay Finals τον Οκτώβριο.


Από το Λονδίνο στο Westeros


Ο Βρετανός ηθοποιός Τζούλιαν Γκλόβερ,  πολύ πριν γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο δολοπλόκος μάγιστρος Pycelle της σειράς «Game of Thrones», είχε πίσω του μια μακρά καριέρα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, με περάσματα από το «Empire Strikes Back», τη δεύτερη ταινία της σειράς «Star Wars», ενώ στάθηκε ως ο κακός απέναντι στον Χάρισον Φορντ στο «Indiana Jones and the Last Crusade» και απέναντι στον Τζέιμς Μποντ του Ρότζερ Μουρ στην ταινία «For Your Eyes Only».


Στο πάνελ όπου θα παραστεί θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα μιλήσει για την εμπειρία του στο είδος του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας στον κινηματογράφο, αλλά και στη βρετανική τηλεόραση των 70s, της οποίας υπήρξε μέρος της ιστορίας της με περάσματα από τις σειρές «Avengers», «The Saint» και «Doctor Who».




3-glover1

Το «Game of Thrones» θα έχει ακόμα μία παρουσία στο Comic Con, αυτήν του κυπριακής καταγωγής Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος είχε τον ρόλο ενός από τους δουλέμπορους εχθρούς της Daenerys Stormborn σε προηγούμενους κύκλους.


3-comic


Η τέχνη του κόμικ


Μέσα στους πολλούς καλλιτέχνες που θα βρεθούν στο Comic Con για να μιλήσουν για την ένατη τέχνη και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους θα βρίσκεται και ο Αμερικανός Στίβεν Σκοτ, ο οποίος έχει γίνει γνωστός από τη δουλειά του με τους χαρακτήρες της DC και της Marvel και ειδικότερα για τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν για την προσαρμογή σε κόμικς της ταινίας «Dark Knight».


3-steven-scott

Το «παρών» τους θα δώσουν και Κύπριοι δημιουργοί κόμικς καθώς ο χώρος στη χώρα μας σταδιακά μεγαλώνει και εξελίσσεται. Ο Νέαρχος Κωνσταντίνου και ο Τάσος Αναστασιάδης, μεταξύ των ιδρυτών της κυπριακής ανθολογίας «Current», θα μιλήσουν για την τέχνη του κόμικ, ενώ πολλοί άλλοι Κύπριοι θα έχουν το δικό τους τραπέζι στο φεστιβάλ. Μεταξύ των special guests στο φεστιβάλ ξεχωρίζουν και γνωστοί Έλληνες κομίστες που έχουν βγει από τα σύνορα της Ελλάδας με δουλειές τους, όπως ο Ηλίας Κυριαζής, ο Μιχάλης Διαλυνάς και ο Ιωάννης Ρουμπούλιας.


Cosplay διεθνούς επιπέδου


Ανάμεσα στα workshops που θα λάβουν χώρα τις δύο ημέρες του φεστιβάλ (και είναι αρκετά) ξεχωρίζει η παρουσία της Πολωνής Cosplayer Kairi, η οποία έχει κάνει εργαστήρια και προωθήσει την τέχνη του cosplay ανά το παγκόσμιο, κερδίζοντας διεθνείς διαγωνισμούς. Εκτός από τα δύο πάνελ στα οποία θα συμμετάσχει, θα είναι μια από τους κριτές στον διαγωνισμό cosplay.


3-kairi

Πώς να φτιάξετε ένα κόμικ


Στο πλαίσιο του Comic Con η ομάδα Write Cy διοργανώνει το διήμερο εργαστήριο Comic Book Project στο οποίο οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο κόμικ 12 σελίδων εντός 48 ωρών. Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να γράψουν σενάριο ή να σχεδιάσουν.


3-comic project

εικονογράφηση :Nicos Nipat



«Short Fuse» και «Raiders!»


Εκτός από τις ταινίες της σειράς προβολών που έχουν προγραμματιστεί, θα γίνει η πρεμιέρα στην Κύπρο της ελληνικής ταινίας θρίλερ «Short Fuse» με τους Αποστόλη Τότσικα, Θοδωρή Αθερίδη, Ειρήνη Μπαλτά και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη. Επίσης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Raiders!», η ιστορία μιας ομάδας φαν της ταινίας «Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark» και της προσπάθειάς τους να το αναπαράγουν με τα δικά τους μέσα.




3-Raiders

+ Σάββατο και Κυριακή 3-4 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στην Αγλαντζιά, 10:00 με 19:00. Πληροφορίες, εισιτήρια (3 ευρώ / ημέρα, 5 για τις δύο ημέρες, 40 για VIP Pass) και όλο το πρόγραμμα από αύριο στο http://cypruscomiccon.org/.


Εικονογράφηση κύριας εικόνας : Nicos Nipat


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ