Γεωργία Ντέτσερ: βλέμμα αισιοδοξίας στο 2017

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.8.2016

Συνέντευξη στην Κική Περικλέους | Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων


Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Λάρκος | Φώτο Λάρκο


Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Πάφο «θα έχει ουσιαστικά αλλάξει τον πολιτιστικό χάρτη της πόλης αλλά και τη θέση της πόλης στον πολιτιστικό χάρτη της Κύπρου», ανέφερε σε δηλώσεις της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) η Γεωργία Ντέτσερ, διευθύντρια του καλλιτεχνικού προγράμματος του θεσμού.


Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Ντέτσερ, τέως διευθύντρια του Θεάτρου Ριάλτο η οποία ανέλαβε τη θέση στον οργανισμό Πάφος 2017 τον Ιανουάριο 2015, ο θεσμός της ΠΠΕ «θα αφήσει πίσω της δίκτυα, συσσωρευμένη γνώση, εμπειρίες και τεχνογνωσία».


Τόνισε, επίσης, ότι η διοργάνωση του θεσμού αποτελεί εξαιρετική τιμή για την πόλη της Πάφου καθώς είναι ο ύψιστος πολιτιστικός θεσμός της γηραιάς ηπείρου.


Πάφος σε βάθος χρόνου


Η Γεωργία Ντέτσερ μίλησε στο ΚΥΠΕ λίγο πριν την ανακοίνωση του επίσημου προγράμματος εκδηλώσεων που θα παρακολουθήσουμε στη διάρκεια του 2017, οπότε η Πάφος αναλαμβάνει τα ηνία του τίτλου της ΠΠΕ.


Εν μέσω εσωτερικών ανακατατάξεων/αναταράξεων [υπενθυμίζεται ότι αποχώρησε από τη θέση παραγωγού ο Νίκος Ζαβαλλής και προσελήφθη ο Γιώργος Λάζογλου και για αυτό το ζήτημα εκκρεμεί επίσημη καταγγελία εναντίον του οργανισμού. Αποχώρησε επίσης η Μαρίνα Βρυωνίδου που κατείχε τη θέση της εκτελεστικής διευθύντριας], η κ. Ντέτσερ έκανε λόγο για μια «ιδιαίτερα φιλόδοξη και απαιτητική διοργάνωση που προϋποθέτει πέρα από το δημιουργικό, το καθαρά καλλιτεχνικό μέρος, μια σε βάθος χρόνου προετοιμασία, συνεχή υποστήριξη από την πολιτεία, τις αρχές και τους πολίτες της πόλης και βεβαίως τη χρηματοδότηση και επαρκή οικονομική στήριξη της όποιας οργανωτικής δομής αναλαμβάνει τη διοργάνωση».


Σε πολύ καλή φάση


Μιλώντας με αισιοδοξία, η κ. Ντέτσερ ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η προετοιμασία στην Πάφο, «παρά τις αρχικά μεγάλες δυσκολίες (σ.σ. την οικονομική κρίση και το κούρεμα του 2013 που κόστισε τόσο σε χρήμα όσο και σε χρόνο αλλά και την εσωτερική οργανωτική δομή του Πάφος 2017), είναι σε πολύ καλή φάση». Κι αυτό, συγκρίνοντας και έχοντας την ευκαιρία της συζήτησης και ανταλλαγής με άλλες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες.


«Κάθε Πολιτιστική Πρωτεύουσα περιέχει τόσο εφήμερες και απλές δράσεις όσο και πολυεπίπεδα έργα, που η προετοιμασία τους δεν περιορίζεται στην τελική τους παρουσίαση αλλά προϋποθέτουν πολλές και σύνθετες ενέργειες για να καταλήξουν στο αποτέλεσμα που βλέπει συνήθως ο θεατής», εξήγησε επίσης η καλλιτεχνική διευθύντρια του θεσμού, σχολιάζοντας το πρόγραμμα και τις υποδομές του Πάφος 2017.


Σεπτέμβριο το τελικό πρόγραμμα


Αυτή την περίοδο οι προετοιμασίες στον οργανισμό είναι εντατικές, για την παρουσίαση του τελικού προγράμματος της ΠΠΕ. Το πρόγραμμα αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ενώ παράλληλα όλοι οι συντελεστές του θεσμού εργάζονται για την όσο το δυνατό καλύτερη υλοποίηση και προώθηση των έργων και δράσεων κατά το 2017.


Ευθύνη και δέος


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Ντέτσερ ανέφερε ότι ανέλαβε τα ηνία του καλλιτεχνικού μέρους του Πάφος 2017 «με μεγάλο σεβασμό και εκτίμηση για όσα κατάφερε η Πάφος, οι δημιουργοί, οι εθελοντές, γενικά όλοι οι συντελεστές αυτής της τεράστιας προσπάθειας που έφερε τον τίτλο στην Πάφο, αλλά και νιώθοντας μεγάλη ευθύνη, σχεδόν δέος για την έκταση αυτού του τεράστιου εγχειρήματος, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και αμφισβήτησης».


Σημείωσε ότι όταν ανέλαβε τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού προγράμματος τον Ιανουάριο 2015, ο Οργανισμός Πάφος 2017 είχε ήδη κάνει σημαντικά βήματα πετυχαίνοντας σε μεγάλο βαθμό την αναστροφή του αρνητικού κλίματος τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.


Ερωτηθείσα για τους στόχους που είχε θέσει τότε και πόσο κοντά είναι στην υλοποίηση, τέσσερις μήνες πριν την επίσημη ανακήρυξη της Πάφου σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η κ. Ντέτσερ είπε πως η κάθε Πολιτιστική Πρωτεύουσα οφείλει να αναπτύξει ένα πρόγραμμα με συνέχεια και συνέπεια απέναντι σε αυτό που κατατέθηκε τον καιρό της διεκδίκησης του τίτλου. Γι’ αυτό και «κεντρικός στόχος υπήρξε να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του προγράμματος της Πάφου, του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού, πράγμα που δεν ήταν εύκολο σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών στο οικονομικό τοπίο της Κύπρου σε σχέση με το 2012 που κερδήθηκε ο τίτλος. Ευτυχώς πετύχαμε όχι μόνο να διατηρήσουμε τη συνοχή του προγράμματος αλλά και να αναπτύξουμε τη φιλοσοφία του με έργα και δράσεις που δημιουργήθηκαν στην πορεία είτε μέσα από την ανοικτή πρόσκληση που κάναμε το 2014, είτε μέσω συνεργιών και συνεργασιών με άλλους οργανισμούς από την Κύπρο και το εξωτερικό, είτε ακόμα μέσω νέων έργων που σχεδιάστηκαν για να ενισχυθεί η καλλιτεχνική αριστεία και οι ανταλλαγές με άλλες ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες.»


Ένα θαύμα


«Αν αναλογισθούμε», είπε, «ότι το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες τον περασμένο Απρίλιο και απέσπασε θετικά σχόλια περιέχει 150 περίπου έργα, μερικά εκ των οποίων προϋποθέτουν δεκάδες δράσεις, είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 έχει επιτύχει να δημιουργήσει με ένα τόσο μικρό, για ανάλογες διοργανώσεις, προϋπολογισμό, ένα θαύμα».


Σε ερώτηση για τους σκοπέλους που συνάντησε στην πορεία αυτή, ανέφερε πως έχοντας διανύσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος μιας αναμφισβήτητα δύσκολης πορείας, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας της διοργάνωσης, οι όποιοι σκόπελοι αποτέλεσαν δυσκολίες που ξεπεράστηκαν στον μεγαλύτερό τους βαθμό.


Αυτό που τώρα προέχει, σημείωσε, «είναι να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής που συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του προγράμματος», λέγοντας ενδεικτικά πως και οι τελευταίοι τέσσερις μήνες να αναλωθούν στην ενδελεχή προετοιμασία του Οργανισμού και όλων των εμπλεκόμενων μερών για να έρθει σε πέρας και με επιτυχία το τεράστιο αυτό έργο.


Η αξιολόγηση των Βρυξελλών


Στα τέλη του φετινού Ιουνίου ο Οργανισμός Πάφος 2017 δέχτηκε με μεγάλο -και δικαιολογημένο- ενθουσιασμό τη θετική αξιολόγησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη βράβευσή του με το βραβείο Μελίνα Μερκούρη (και το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ που το συνοδεύει).


Σύμφωνα με την κ. Ντέτσερ, η θετική αξιολόγηση στις Βρυξέλλες είχε δύο πολύ σημαντικά αποτελέσματα: αφενός επιβεβαίωσε και ενίσχυσε την πορεία του Οργανισμού, αποδίδοντας εύσημα στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, τη φιλοσοφία και το περιεχόμενό του, αφετέρου οδήγησε και στην πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής Παρακολούθησης για την απονομή του βραβείου Μελίνα Μερκούρη στον Οργανισμό, που συνεπάγεται μια μεγάλη και ταυτόχρονα απαραίτητη οικονομική ενίσχυσή του.


«Δεν είναι και λίγο όταν μια τέτοια Επιτροπή αναφέρεται στην Πάφο ως υπόδειγμα για το πρόγραμμά της και το περιεχόμενό της», σχολίασε η κ. Ντέτσερ, υπενθυμίζοντας ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης υπήρξε «ο καταλύτης για να αλλάξει η πόλη σε υλικές υποδομές αλλά και σε ανθρώπινες, για να δημιουργηθούν νέες δημιουργικές δομές, νέοι τρόποι σκέψης και πυρήνες δημιουργίας και συμμετοχής στα κοινά.»


Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «μια τέτοια πορεία δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια δημιουργώντας μια ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική στην πόλη ώστε να μπορεί να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα στο μέλλον».


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ