Η παραγωγή της Αντιγόνης, η πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου θα παρουσιαστεί στη Σαλαμίνα την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στις 20:30.
Η πρώτη παράσταση δόθηκε στους Δελφούς στις 7 Ιουλίου και ακολούθως στην Επίδαυρο στις 15 και 16 Ιουλίου.
Ο Στάθης Λιβαθινός επέλεξε το κορυφαίο έργο του Σοφοκλή, σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, με τη σκέψη να συνδυάσει την παρουσίασή του με την συνύπαρξη στη σκηνή τριών γενιών ηθοποιών.
Η Αντιγόνη παρουσιάστηκε πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια του 441 π.Χ και γράφτηκε από τον Σοφοκλή σαν αντίδραση για την εξορία του Θεμιστοκλή, του νικητή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Στο έργο αυτό, ένα από τα αρτιότερα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, η θεματική της σύγκρουσης μεταξύ των νόμων της ηθικής και των νόμων της πολιτείας φτάνει στην κορύφωσή της, με τους δύο ήρωες να επαληθεύουν την τραγική τους υπόσταση, κρατώντας, μέχρι τέλους, τη θέση στην οποία τους έφερε η μοίρα.
*** Για την παράσταση στη Σαλαμίνα, θα υπάρξει διευθέτηση με δρομολόγια λεωφορείων. Οσοι ενδιαφέρονται να μεταβούν στη Σαλαμίνα για την παράσταση, θα πρέπει να προμηθευτούν κάρτες ελεύθερης εισόδου από συγκεκριμένα σημεία διάθεσης τα οποία θα ανακοινωθούν την εβδομάδα 5-12 Σεπτεμβρίου.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο γιων του Οιδίποδα, Πολυνείκη και Ετεοκλή, για τον θρόνο της Θήβας έχει τελειώσει. Τα δύο αδέλφια βρίσκονται νεκρά στο πεδίο της μάχης. Ο Κρέων, ο νέος βασιλιάς της Θήβας, έχει δώσει διαταγή να παραμείνει άταφος ο Πολυνείκης, που πολέμησε ενάντια στην πατρίδα του. Όμως η αδελφή του νεκρού, Αντιγόνη, αποφασίζει να τον τιμήσει με την πρέπουσα ταφή. Συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Κρέοντα, που, τηρώντας τους νόμους της πολιτείας, την καταδικάζει σε θάνατο. Ο βασιλιάς παραμένει αμετάπειστος ακόμη και μετά την παρέμβαση του γιου του, Αίμονα, και διατάζει να θαφτεί η Αντιγόνη ζωντανή σε μια σπηλιά. Ωστόσο, τα δεινά που έχει προβλέψει ο μάντης Τειρεσίας δεν θα αργήσουν να γίνουν πραγματικότητα. Η καθυστερημένη υπαναχώρηση του βασιλιά δεν θα προλάβει την καταστροφή. Η Αντιγόνη έχει απαγχονιστεί μέσα στη φυλακή της, ο Αίμονας έχει αυτοκτονήσει και η Ευρυδίκη, γυναίκα του Κρέοντα, ακολουθεί τον γιο της στο θάνατο.
Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός
Κίνηση: Πολίν Ουγκέ
Συνεργάτης Σκηνοθέτης-Βοηθός: Λίλλυ Μελεμέ
Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά
Βοηθός Σκηνογράφου/Ενδυματολόγου: Δάφνη Παπαϊωάννου
Διανομή:
Μπέτυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Κώστας Καστανάς,
Αντώνης Κατσαρής (ΘΟΚ), Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μαρία Κωνσταντά,
Δημήτρης Λιγνάδης, Βασίλης Μαγουλιώτης, Νίκος Μπουσδούκος,
Αστέρης Πελτέκης (ΚΘΒΕ), Μαρία Σκούντζου, Ευτυχία Σπυριδάκη,
Λυδία Τζανουδάκη, Στέλα Φυρογένη (ΘΟΚ), Αντωνία Χαραλάμπους (ΘΟΚ),
Γιάννης Χαρίσης (ΚΘΒΕ)
Μουσικοί επί σκηνής:
Κλαρινέτο: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης/ Κώστας Τζέκος
Κόρνο: Μάνος Βεντούρας
Τρομπόνι: Γιάννης Καΐκης / Σπύρος Βέργης
Η παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Σαλαμίνας πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο της Εντός των Τειχών Πόλης της Αμμοχώστου - MASDER) . Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό
Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό.




