Το φθινόπωρο στην Αξιοθέα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 31.8.2016

Στις 8 Σεπτεμβρίου ξεκινά το δεύτερο -φθινοπωρινό- μέρος του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Αρχοντικό της οδού Αξιοθέας.


Το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό στο πανέμορφο Αρχοντικό σε μια νέα σειρά παραστάσεων που θα γεμίσουν με μουσική, εικόνες και συναίσθημα τις νύχτες του λευκωσιάτικου φθινοπώρου.


Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνονται 15 εκδηλώσεις «που θα κάνουν πιο ευχάριστη τη μετάβαση από το κλίμα διακοπών στην καθημερινότητα«, όπως αναφέρερεται σχετικά σε ανακοίνωση του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου.


Αρχή με Μπαμ!


Το φεστιβάλ ξεκινά στις 8 Σεπτεμβρίου με την ευφάνταστη κωμωδία «Μπαμ!» του Γιώργου Νεοφύτου σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Δίκαιου (Παραπλεύρως Παραγωγές), η οποία μέσα από ιλαροτραγικές καταστάσεις διακωμωδεί τους εαυτούς μας και τη σοβαροφάνειά μας.


mpam!
Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι Κώστας Καζάκας, Μάριος Στυλιανού και Σάββας Μενοίκου.


Στη συνέχεια, ο καταξιωμένος συνθέτης Χρήστος Πήττας, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Κύπρο μια επιλογή από παλαιότερες και καινούργιες συνθέσεις του στο πνεύμα του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού που περιλαμβάνει τον κύκλο «Μαραμπού – Πούσι – Τραβέρσο» σε ποίηση Νίκου Καββαδία, αντιπροσωπευτικά τραγούδια από τη συνεργασία του με το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. για την παράσταση του «Ερωτόκριτου», τη νέα μουσικό-ποιητική σύνθεση «Φεγγάρι-μνήμη στο Παλέρμο» σε ποίηση Μιχάλη Πιερή και μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Κοροπούλη.


christos pittas
Ο Χρίστος Πήττας.


Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Βασίλης Γισδάκης και η Αμαλία Τάτση με τη σύμπραξη των Παντελή Σταματέλου στο βιολί, Κωστή Θέο στο βιολοντσέλο, Αντώνη Χατζηνικολάου στην κιθάρα και του ιδίου του συνθέτη στα πλήκτρα. Η παράσταση θα δοθεί τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου.


Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου και στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου τον περασμένο Ιούλιο, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου ανεβάζει και στην Αξιοθέα την ιστορική παραγωγή του «Χρονικό της Κύπρου» του Λεόντιου Μαχαιρά – την πρώτη και μέχρι στιγμής μοναδική δραματοποίηση του σημαντικότερου αφηγηματικού κειμένου της μεσαιωνικής και νεότερης κυπριακής γραμματείας.


MAXAIRAS 1
Η παράσταση θα δοθεί την Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου.


Ακολουθούν τέσσερις μουσικές εκδηλώσεις με έντονο μεσογειακό ηχόχρωμα:


Η Michael Messios Symmetry Band με τους Μιχάλη Μέσσιο (κοντραμπάσο), Χάρη Ιωάννου (σαξόφωνα), Μάριο Τούμπα (πιάνο) και Ιωάννη Βαφέα (ντραμς) θα παρουσιάσει μια επιλογή από συνθέσεις του Μιχάλη Μέσσιου με μοντέρνα αρμονία και σύνθετους ρυθμούς που έχουν επιρροές από ethnic, traditional και contemporary jazz, ενώ αντλούν ρυθμικά μοτίβα από παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Κύπρου.


JAZZ_MESSIOS
Η παράσταση θα δοθεί την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου.


Το σχήμα Ancient Groove των Roy Zakai και Ofer Ronen από το Ισραήλ με τη σύμπραξη της ερμηνεύτριας ανδαλουσιανής μουσικής Tamar Bloch και τον Amit Sharon στα κρουστά, θα μας ταξιδέψουν στις μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου σε μια συναυλία που διευρύνει τα σύνορα της world music.


Ancient Groove 2
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο την Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου.


Στις γειτονιές της Σμύρνης θα μας σεργιανίσει το Τρίο Λεβάντε (Πέτρος Κουλουμής – λαούτο, φωνή, Παύλος Μιχαηλίδης – βιολί, φωνή, Παντελής Ιωνάς – μπάντζο, κιθάρα, φωνή) με ένα μουσικό αφιέρωμα στους σπουδαίους σύνθετες της Σμυρναίικης σχολής Παναγιώτη Τούντα, Δημήτρη Σέμση, Ιωάννη Δραγάτση, Βαγγέλη Παπάζογλου και Γρηγόρη Ασίκη.


TRIO LEVANTE
Την επιμέλεια της συναυλίας υπογράφει ο Πέτρος Λαζάρου. Η συναυλία θα δοθεί την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου.


Το world jazz τρίο TriCoolOre (Άγγελος Δούκας – πλήκτρα, Βασίλης Βασιλείου – τύμπανα, κρουστά και Νίκος Δούκας – ηλεκτρικό μπάσο, λούπες), σε συνεργασία με τον Παντελή Στόικο, έναν από τους σημαντικότερους τρομπετίστες των Βαλκανίων, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με στοιχεία fusion που ξεφεύγει από τα στερεότυπα, συνδυάζοντας το κοσμοπολίτικο άκουσμα της τζαζ με τους ήχους της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.


TRICOOLORE
Η συναυλία θα δοθεί το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου.


Το θεατρόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την απαιτητική παράσταση «Ο Γερμανός μουτζαχεντίν ή το ημερολόγιο των αδελφών Σίλλερ» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Σπορίδη.


germanos_moujahedin
Πρόκειται για την πρώτη παγκοσμίως δραματοποίηση του γνωστού μυθιστορήματος του πολυβραβευμένου γαλλόφωνου αλγερινού συγγραφέα Μπουαλέμ Σανσάλ, στο οποίο τίθενται καίριοι προβληματισμοί γύρω από τον θεσμό της οικογένειας, τις προσωπικές και συλλογικές ηθικές αξίες αλλά και την ατομική ευθύνη. Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Δημήτρης Σπορίδης και ο Στέφανος Πίττας. Η παράσταση θα δοθεί την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου.


Ο Οκτώβριος ξεκινά με τη συναυλία «Now Happiness» του Κύπριου τραγουδοποιού Λευτέρη Μουμτζή (κιθάρα, πιάνο, φωνή) ο οποίος επιστρέφει στην Αξιοθέα με ένα ατμοσφαιρικό πρόγραμμα με λιτή ενορχήστρωση που δανείζεται στοιχεία από φολκ, τζαζ, ambient και κλασική μουσική, χωρίς απαραίτητα να κατατάσσεται σε κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής.


MOUMTZHS
Τον Λευτέρη συνοδεύει ο ελλαδίτης μουσικός Δημήτρης Χατζηζήσης στην ηλεκτρική κιθάρα, βιολί, φωνητικά και λούπες. Η συναυλία θα δοθεί το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου.


Η επόμενη εκδήλωση του Φεστιβάλ απευθύνεται στους μικρούς φίλους της Αξιοθέας. Πρόκειται για την κλασική κωμωδία του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών «Ο Καραγκιόζης προφήτης» την οποία θα παρουσιάσει ο καραγκιοζοπαίχτης Χρίστος Αχιλλέως Πάφιος.


PAFIOS
Η παράσταση θα δοθεί τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου.


Σειρά έχει η συναυλία του Κύπριου συνθέτη Τάσου Στυλιανού με τίτλο «Ίχνος» που εξερευνά τα σύνορα της σύγχρονης μουσικής μέσα από μια επιλογή πρόσφατης δουλειάς, εμπνευσμένης από την ποίηση των Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Μιχάλη Πιερή και Κώστα Ρεούση. Ερμηνεύουν η σοπράνο Μαργαρίτα Ηλία και οι μουσικοί Δροσοσταλίδα Μωραΐτη (πιάνο), Νίκος Κουκουβίνος (τρομπόνι), Μενέλαο Μενελάου (βιολί) και Μάριος Νικολάου και Άγγελος Μιχαηλούδης (κρουστά). Η συναυλία θα δοθεί την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου.


Το μουσικό μέρος του Φεστιβάλ κλείνει ο Ψαραντώνης με μια επιλογή από γνωστές και λιγότερο γνωστές επιτυχίες του που σημάδεψαν την μουσική του πορεία, αλλά και με νέα κομμάτια δικά του ή που του τα έχουν εμπιστευτεί σπουδαίοι μουσικοί της Κρήτης.


PSARANTONIS
Μαζί του τα παιδιά του Νίκη και Λαμπής Ξυλούρη, ο εγγονός του Αντώνης Ξυλούρης και ο γνωστός συνθέτης και δεξιοτέχνης των παραδοσιακών οργάνων, Γιάννης Παξιμαδάκης. Η συναυλία θα δοθεί τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου.


Το θεατρικό μέρος ολοκληρώνεται με την παράσταση του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. «Λυσιστράτη» σε μετάφραση στην κυπριακή διάλεκτο από τον Κώστα Μόντη, η οποία με αφορμή την παρουσίασή της στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, ανεβαίνει ξανά και στην Αξιοθέα κατ’ απαίτηση του κοινού. Η παράσταση θα δοθεί την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου.


Τις εκδηλώσεις του φθινοπωρινού προγράμματος του Πολιτιστικού Φεστιβάλ συμπληρώνει η διάλεξη με θέμα «Η δημιουργική χρήση της ιταλικής γλώσσας στη διαφήμιση» του καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Joseph Brincat από το Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Η διάλεξη (στην αγγλική γλώσσα) αποτελεί ένα είδος καλλιτεχνικού δρώμενου, καθώς διανθίζεται με διάφορα δείγματα καλλιτεχνημένου λόγου και κάνει εκτεταμένη χρήση πολυμέσων. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ιταλικής Γλώσσας σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας και την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Κύπρο. Η διάλεξη θα δοθεί στις 20 Οκτωβρίου.


Το πλήρες πρόγραμμα του δεύτερου μέρους του 19ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.


+ Η παράσταση του Καραγκιόζη τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου αρχίζει στις 19:30. Όλες οι υπόλοιπες εκδηλώσεις ξεκινούν στις 20:30. Το ταμείο ανοίγει μισή ώρα πριν από την κάθε εκδήλωση.


Εισιτήρια: κανονικό €10, φοιτητικό/μειωμένο €5. Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου: €40. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 22894531-2.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ