Έκθεση | «Αμαθούς, πόλις Κύπρου αρχαιοτάτη»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 23.9.2016

Μια περιοδική έκθεση με τίτλο «Αμαθούς, πόλις Κύπρου αρχαιοτάτη» εγκαινιάζεται στις 7 Οκτωβρίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Λεμεσού.


Η Αμαθούντα αποτελεί μιαν από τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτείες της αρχαίας Κύπρου.


Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων (1975–2015) ανασκαφών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Αποστολής Αμαθούντας, το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών διοργανώνει την έκθεση αυτή με ευρήματα τόσο από τις γαλλικές ανασκαφές όσο και τις ανασκαφές του Τμήματος Αρχαιοτήτων.


Η έκθεση καλύπτει μια μεγάλη χρονική περίοδο, από την προϊστορία μέχρι τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Οι πληροφορίες που συσσωρεύτηκαν μετά από σαράντα χρόνια συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας, μας επιτρέπουν σήμερα να προβούμε σε μια συνολική προσέγγιση του πολυσύνθετου περιβάλλοντος του αρχαίου κυπριακού βασιλείου της Αμαθούντας.


Η έκθεση διαρθρώνεται σε τέσσερεις θεματικές ενότητες, όπου τα εκθέματα στηριζόμενα από το πληροφοριακό υλικό, διηγούνται την ιστορία της περιφέρειας και της πόλης της Αμαθούντας, δίνοντάς μας πληροφορίες για το δημόσιο και ιδιωτικό βίο, τις λατρευτικές συνήθειες, τις ταφικές πρακτικές, καθώς και τις εμπορικές και πολιτισμικές επαφές.


Η έκθεση κλείνει με σύντομη αναφορά στο γεγονός ότι οι κάτοικοι της Λεμεσού, τουλάχιστον από το μεσαίωνα μέχρι σήμερα, ονομάζουν την Αμαθούντα «Παλιά Λεμεσό», διατηρώντας έτσι ζωντανή τη μνήμη αυτής της σημαντικής πόλης της αρχαίας Κύπρου, η οποία ήταν πράγματι η προκάτοχος πόλη της σύγχρονης Λεμεσού.


+ Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 στις 19:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού. Η έκθεση θα παραμείνει στο Μουσείο μέχρι τις 7 Ιουλίου 2017. Διοργάνωση: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ