Ταινίες Κυπρίων στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.10.2017

Η βραβευμένη ταινία «Ρόζμαρι» σε σκηνοθεσία 'Αδωνι Φλωρίδη και η ολοκαίνουρια «Χρόνια πολλά» του Χρίστου Γεωργίου είναι ανάμεσα στις 19 ταινίες που θα έχουν την πανελλήνια πρεμιέρα τους στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.


Με 14 ταινίες στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, αλλά και συνολικά 33 ελληνικές ταινίες (στις οποίες υπολογίζεται και η κυπριακής παραγωγής Ρόζμαρι) εκ των οποίων οι 19 θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σηκώνει αυλαία στις 2 Νοεμβρίου το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η φετινή διοργάνωση προσεγγίζει «το σινεμά αλλιώς...», μέσα από 14 ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών (11 ξένων δημιουργών και τρεις ελληνικές που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη), ιδωμένες σε συνάρτηση με τις ιδέες που αναπτύσσονται στο έργο «Το ρίζωμα» /«Ανάγκη για ρίζες» (Εκδόσεις Κέδρος), της Γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ.

Στην ανακοίνωση της προκριματικής επιτροπής του φεστιβάλ για τις 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος αναφέρεται: «Αποφασίσαμε να μην ακολουθήσουμε τον παραδοσιακό δρόμο επιλογής ταινιών. Εστιάσαμε σε πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς, που εκφράζονται με τολμηρό και πρωτότυπο τρόπο, όμως είδαμε τις ταινίες σε συνάρτηση με τις ιδέες που αναπτύσσονται στο έργο της Σιμόν Βέιλ».

Κυπριακό «παρών»

Δύο από τις ταινίες που θα έχουν την πανελλήνιά τους πρεμιέρα στο φεστιβάλ έχουν «κυπριακή ταυτότητα». Η ταινία του 'Αδωνι Φλωρίδη «Ρόζμαρι» είναι κυπριακής παραγωγής και προβλήθηκε για πρώτη φορά στο «δικό μας» Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2017 τον περασμένο Απρίλη, αποσπώντας το βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Η ταινία παρακολουθεί μια στιγμή στη ζωή ενός σεναριογράφου σαπουνόπερων για την τηλεόραση (Γιάννης Κόκκινος) που στρέφει την προσοχή του στους δυσλειτουργικούς γείτονές του για έμπνευση.


Η νέα ταινία του Κύπριου -που εδώ και πολλά χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα- Χρίστου Γεωργίου έχει τίτλο «Χρόνια Πολλά» / Happy Birthday και έρχεται μετά το ντοκιμαντέρ «Ύστερα μένει η θάλασσα» (συνσκηνοθεσία με τον Γιώργο Κούμουρο, με θέμα τη Γιαλούσα απ΄ όπου κατάγονται). Η ταινία εστιάζει στη σχέση πατέρα - κόρης, όταν ο πρώτος, αστυνομικός στο επάγγελμα, έρχεται αντιμέτωπος με την έφηβη κόρη του στη διάρκεια μιας διαδήλωσης. Προκειμένου να βρουν τις χαμένες ισορροπίες μεταξύ τους, θα περάσουν μερικές μέρες μαζί στο εξοχικό της οικογένειας. Η ταινία συμμετείχε στα σεμινάρια Works in Progress του φετινού Φεστιβάλ των Καννών.

HappyBirthday-Trailer-Eng Subs from Christos Georgiou on Vimeo.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ