Colin Somervell: ένα ρεμπέτικο κοντραμπάσο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.10.2016

Ο Colin Somervell είναι ο Αγγλοχιλιανός κοντραμπασίστας της μπάντας Τρίο Τεκκέ. Πρόκειται για ένα μουσικό σχήμα το οποίο δημιουργήθηκε πριν από μια δεκαετία στο Λονδίνο, από τους Λευτέρη Μουμτζή, Αντώνη Αντωνίου και τον ίδιο τον Somervell. 


Οι Τρίο Τεκκέ παίζουν ρεμπέτικα με μια νέα προσέγγιση, γράφοντας όμως και τα δικά τους τραγούδια.


Πώς ένας Αγγλοχιλιανός είναι μέλος μιας «ρεμπέτικης» κομπανίας, το εξηγεί ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Π» με αφορμή τις συναυλίες του Τρίο Τεκκέ στην Κύπρο.


colin_somervell

Προκαλεί έκπληξη πώς ένας μουσικός που δεν είναι Έλληνας ή Ελληνοκύπριος ή Τούρκος, είναι μέλος μιας μπάντας που παίζει ρεμπέτικα, ένα είδος μουσικής πολύ συγκεκριμένο. Πώς έτυχε;


Γνώριζα τον Λευτέρη (Μουμτζή) χρόνια πριν ξεκινήσουμε να παίζουμε μαζί σαν Τρίο Τεκκέ. Τον Αντώνη (Αντωνίου) τον γνώρισα όταν πια αρχίσαμε να παίζουμε μαζί οπότε εκείνο που μας έφερε κοντά -και μας κρατά ακόμα μαζί- είναι μάλλον η δυνατή φιλία πρώτα και ύστερα η μουσική, που αποτελεί πια αναπόσπαστο κομμάτι της σύνδεσής μας.


Πώς θα χαρακτήριζες το ρεμπέτικο; Οι περισσότεροι έχουμε πολλές αναφορές -μέχρι και εικόνες δημιουργούνται στο μυαλό ακούγοντας αυτό το είδος μουσικής- γιατί είναι μέρος της κουλτούρας μας. Πώς ακούγεται σε σένα;


Η σύνδεσή μου με το ρεμπέτικο δεν είναι βαθιά, νιώθω όμως βαθιές τις ρίζες του στις ψυχές των ανθρώπων, με τον ίδιο τρόπο που η μπλουζ και η παραδοσιακή μουσική σε διαφορετικές κουλτούρες ανά τον κόσμο. Έτσι μπορώ, κι εγώ όπως όλοι, να συναισθανθώ, να με ελκύσει και να νιώσω τη μουσική που γεννήθηκε από έντονες εμπειρίες.


Έχει αλλάξει με τον καιρό ο τρόπος με τον οποίο εκλαμβάνεις τους ήχους του ρεμπέτικου; 


Καθώς μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε, κάθε φορά που επανέρχομαι σ' αυτό το είδος μουσικής ακούω καινούρια πράγματα ενώ διαφορετικές πτυχές της αποκαλύπτονται και επικρατούν. Δεν μπορώ να καταλάβω τους στίχους, γι' αυτό η εκτίμησή μου για το ρεμπέτικο αφορά μάλλον την ίδια τη μουσική. Με αυτό τον πλούτο υλικών και τη δεξιοτεχνία των μουσικών που έπαιξαν αυτό το είδος, το ρεμπέτικο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να επηρεάζει ανθρώπους από όλο τον κόσμο.


Παίρνεις στοιχεία από τη μουσική του Τρίο Τεκκέ στην προσωπική σου δουλειά; Και το αντίστροφο. 


Νομίζω πως κάθε μουσική εμπειρία συγχωνεύεται και διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε μουσικός παίζει ένα όργανο και εκφράζεται. Είναι υπέροχο να είναι κανείς ανοιχτός σε όλες τις μορφές τέχνης και να αφήνει ιδέες και ήχους να ανθίσουν μέσα στη μουσική.


trio_tekke
Οι Τρίο Τεκκέ στην παρούσα τους μορφή: από αριστερά ο Λευτέρης Μουμτζής, ο Αντώνης Αντωνίου, ο Dave De Rose και ο Colin Somervell.


Στις συναυλίες του Τρίο Τεκκέ στην Κύπρο παίζεις και με ένα άλλο συγκρότημα, τους Flying Ibex. Τι μουσική παίζετε;


Οι Flying Ibex είναι μια μπάντα που αναμειγνύει διάφορα μουσικά στιλ. Θα ακούσετε αφρικανικούς ρυθμούς, funk, ψυχεδελικό ροκ, ηλεκτρονική μουσική και άλλα. Είναι δύσκολο να προσδιορίσω τη μουσική γιατί μοιάζει συνεχώς να εξελίσσεται. Στις συναυλίες είναι βέβαιο πως θα γκρουβάρετε και δεν θα θέλετε να καθίσετε κάτω.


Μοιάζεις σαν μια καλή απόδειξη πως η μουσική δεν έχει όρια, ούτε σύνορα.


Νομίζω πως η μουσική «κατοικεί» σε μια χώρα όπου τα φυσικά όρια και οι περιορισμοί αυτού του κόσμου είναι ανύπαρκτα. Μ' αυτή την έννοια, μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε σε κάτι που μας ενώνει παρά μας χωρίζει. Νιώθω τυχερός που μοιράζομαι την εμπειρία με φίλους και έχω την δυνατότητα να γνωρίζω ανθρώπους και τόπους μέσα απ' αυτήν.



Το Τρίο Τεκκέ


Το συγκρότημα Τρίο Τεκκέ ή Trio Tekke δημιουργήθηκε το 2005 στο Λονδίνο. Την περίοδο 2005-2008 έπαιξαν στο Λονδίνο και σε γειτονικές πόλεις της βρετανικής πρωτεύουσας, στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Αργότερα εμφανίστηκαν και στην Κύπρο.


Το 2009 κυκλοφόρησαν «Τα ρεγγέτικα», μια συλλογή από διασκευές ρεμπέτικων τραγουδιών αλλά και κάποιες δικές τους συνθέσεις.


Το δεύτερο άλμπουμ τους με τον τίτλο «Samas» δημιουργήθηκε στη Λευκωσία το 2011 και αποτελείται από οκτώ πρωτότυπα κομμάτια και τέσσερις διασκευές.


Την ίδια χρονιά κέρδισαν τον διαγωνισμό Battle of the Bands της δισκογραφικής World Music Network, με το ορχηστρικό κομμάτι «InDa». Χάρη σε αυτή την νίκη, το InDa περιλαμβάνεται στην ανθολογία «The Rough Guide To Undiscovered World», τοποθετώντας το Τρίο στον χώρο της διεθνούς μουσικής σκηνής.



Σήμερα, στο σχήμα προστέθηκε ο ντράμερ Dave De Rose ο οποίος αποτελεί εδώ κι ένα χρόνο σταθερό μέλος του Τρίο. Ο Dave De Rose θα είναι και στις συναυλίες στην Κύπρο. Εδώ, οι τέσσερις πια σε περσινή συναυλία στο φεστιβάλ Jazz a Vienne στη Γαλλία, όπου και περιόδευσαν το καλοκαίρι.



Οι συναυλίες


Ύστερα από απουσία ενός χρόνου από τις live εμφανίσεις και ενώ βρίσκεται στα σκαριά ο τρίτος δίσκος του σχήματος, οι Τρίο Τεκκέ θα παρουσιάσουν δύο συναυλίες «με πιο ηλεκτρικό ήχο»: στη μουσική σκηνή Εναλλάξ στη Λευκωσία το Σάββατο 22 Οκτωβρίου και στο Sousami Bar στη Λεμεσό την Κυριακή 23 Οκτωβρίου. Το Τρίο θα συνοδεύει στις συναυλίες το συγκρότημα Flying Ibex από τη Μεγάλη Βρετανία ενώ dj sets θα πραγματοποιηθούν από τους DJs Ηenry Keen (Soundspecies / Electric Jalaba) και NiKoulla P. Katsikoronou.



+ Στη μουσική σκηνή Εναλλάξ στις 22 Οκτωβρίου, ώρα 21:00 και στο Sousami Bar στη Λεμεσό στις 23 Οκτωβρίου, ώρα 19:00. Δεν γίνονται κρατήσεις. Εισιτήρια προς 10 ευρώ.


Μαζί τους η μπάντα Flying Ibex (Αγγλία) και τα dj set Henry Keen (Αγγλία) και NiKoulla P. Katsikoronou (Κύπρος).


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ