Από τη Μπιενάλε στο Κέντρο Τεχνών Λεμεσού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.10.2017

Γράφει ο Χριστόφορος Νέστορος


Με την έκθεση The Future of Colour που εκπροσωπεί αυτή την περίοδο την Κύπρο στην 57η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας (και μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, οπότε ολοκληρώνεται) θα εγκαινιαστεί στις 14 Δεκεμβρίου το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών της Λεμεσού.

Διττής σημασίας για την πόλη -καθώς εκτός από τη βαρύτητα που φέρει η διεθνής εικαστική διοργάνωση, φέτος η Κύπρος εκπροσωπήθηκε στη Μπιενάλε από τον Λεμεσιανό ζωγράφο Πόλυ Πεσλίκα- η έκθεση θα σημάνει την έναρξη ενός έργου που ανέμενε για πολλά χρόνια το φιλότεχνο κοινό.

ΑΚΟΜΗ: Τον Δεκέμβριο 2017 παραδίδεται και το εντυπωσιακό κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεμεσού. Περισσότερα εδώ

Ως γνωστό, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού θα στεγάζεται στις διατηρητέες αποθήκες Παπαδάκη. Η ημερομηνία της 14ης Δεκεμβρίου για τα εγκαίνια της νέας πολιτιστικής υποδομής της Λεμεσού πρέπει να θεωρείται τελική, καθώς επιλέχθηκε κατόπιν συνεννόησης με το Προεδρικό, ώστε την κορδέλα των εγκαινίων να κόψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Με αυτή την ημερομηνία ως χρονοδιάγραμμα, συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες πλακόστρωσης του αδιεξόδου της οδού Σαλαμίνος στην πρόσοψη του κτηρίου. Από πλευράς υποδομών και λειτουργικά το έργο είναι έτοιμο τυπικά από τις αρχές 2017, ωστόσο εξαιτίας κάποιων επιπλέον απαιτήσεων της αρχιτέκτονα Σεβίνας Φλωρίδου, προς τον εργολάβο, καθυστέρησε σημαντικά η παραλαβή του έργου από τον Δήμο Λεμεσού.

Το καθεστώς λειτουργίας

Ως προς το καθεστώς λειτουργίας του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λεμεσού, όπως δήλωσε στον «Π» η Νάτια Αναξαγόρου προϊστάμενη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου, έχει συσταθεί τριμερής επιτροπή στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος του Δήμου Λεμεσού, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της οικογένειας Παπαδάκη. Σε πρώτο στάδιο, το κέντρο θα στελεχωθεί από προσωπικό των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα γίνει η πρόσληψη επιμελητή ή διευθυντή.

H έκθεση 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το στήσιμο της έκθεσης στη Λεμεσό θα αναλάβει ο επιμελητής της κυπριακής συμμετοχής στη Μπιενάλε Βενετίας, Jan Verwoert.

thespace
O χώρος του Κυπριακού Περιπτέρου με τα έργα του Πόλυ Πεσλίκα, στην 57η Μπιενάλε Βενετίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τα έργα που παρουσίασε ο Πόλυς Πεσλίκας, στον χώρο θα εκτεθούν έργα του κεραμίστα Βαλεντίνου Χαραλάμπους ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην έκθεση της Βενετίας, αλλά και της καλλιτεχνικής ομάδας Νεοτερισμοί Τουμάζου, που συμμετείχαν επίσης στο περιθώριο του κύριου κορμού της έκθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποθήκες της οδού Σαλαμίνος -αποθήκες Παπαδάκη όπως είναι γνωστές στους Λεμεσιανούς- παραχωρήθηκαν ως δωρεά από την οικογένεια του Στάθη Παπαδάκη στον Δήμο Λεμεσού και η χρηματοδότηση του έργου, το οποίο κόστισε 1.3 εκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίστηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε ποσοστό 65% και από δημοτικούς πόρους.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η πίσω αυλή του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λεμεσού, που εγκαινιάζεται στις 14 Δεκεμβρίου 2017 | ΦΩΤΟ ©ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΥΩΝΙΔΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ