Νίπτει τας χείρας του το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με την παραβίαση -εκ μέρους του ίδιου του κράτους- της νομοθεσίας που αφορά τον εμπλουτισμό δημόσιων κτηρίων με έργα τέχνης.
Όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση (από τον περασμένο Απρίλιο και τώρα απαντάται) του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, το θέμα συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ωστόσο δεν προτίθεται να κάνει τίποτα για τα -χαμένα- 2 εκατομμύρια από τη μη τήρηση της νομοθεσίας, αλλά θα λάβει μέτρα για εφαρμογή του νόμου «από τούδε και στο εξής».
Σημειώνεται ότι η εν λόγω νομοθεσία αποτελεί μέτρο στήριξης και ενίσχυσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας και λειτουργεί καταλυτικά στην εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με την παρουσία της Τέχνης στην καθημερινότητά του.
Ζήτημα ετών
Ο περί του ελάχιστου υποχρεωτικού ποσοστού εμπλουτισμού των δημόσιων κτηρίων με έργα τέχνης νόμος θεσπίστηκε αρχικά το 1992 και ύστερα από τροποποιήσεις και μεταβατικές διατάξεις, ο νόμος του ’92 (και όσοι ακολούθησαν) καταργήθηκαν με ισχύ εκείνον του 2009. Ο νόμος είναι γνωστός και ως 1%, καθώς προνοεί ώστε ποσοστό τουλάχιστον ίσο προς το ένα τοις εκατό του συνολικού κόστους ανέγερσης του κτηρίου να διατίθεται για τον εμπλουτισμό του με έργα τέχνης.
Στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής ερώτησης, ο Γιώργος Περδίκης θέτει το ζήτημα της διαχρονικής μη εφαρμογής του νόμου με αποτέλεσμα πολλά δημόσια κτήρια να έχουν ανεγερθεί χωρίς έργα τέχνης, γεγονός που αντιστοιχεί σε ποσό πέραν των 2 εκατ. ευρώ.
«Δεν έχουμε τα εργαλεία για εφαρμογή του νόμου»
Ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εν λόγω νόμου και ο κ. Καδής τόνισε, απαντώντας στην κοινοβουλευτική ερώτηση του κ. Περδίκη, την αδυναμία του υπουργείου του να εποπτεύσει την εφαρμογή ή όχι του νόμου.
Ο υπουργός αναφέρει συγκεκριμένα πως «την ευθύνη διεκπεραίωσης της διαδικασίας επιλογής των έργων έχει ο φορέας (του κρατικού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα) που χρησιμοποιεί το δημόσιο κτήριο για τη μόνιμη στέγαση ή προσφορά υπηρεσιών.» Οι φορείς οφείλουν να ενημερώνουν το ΥΠΠ για την ανέγερση του κτηρίου και για το ποσό που θα διατεθεί για τον εμπλουτισμό του με έργα τέχνης. Ωστόσο, το ΥΠΠ «δεν διαθέτει τα εργαλεία προκειμένου να διαπιστώνει εάν κατά το στάδιο καταρτισμού του προϋπολογισμού ανέγερσης ενός δημόσιου κτηρίου ο ενδιαφερόμενος φορέας έχει τωόντι μεριμνήσει ώστε να περιλαμβάνεται και το ποσό το οποίο αναλογεί στον εμπλουτισμό του κτηρίου με έργα τέχνης».
Σύμφωνα με τον υπουργό, η μέχρι σήμερα εμπειρία καταδεικνύει αδυναμία εφαρμογής του εν λόγω νόμου εκ μέρους των διάφορων κρατικών φορέων.
Από τούδε και στο εξής
Ο υπουργός έθεσε το ζήτημα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου με σκοπό την επιβεβαίωση της υποχρέωσης των δημόσιων φορέων (και των ίδιων των υπουργείων) για εφαρμογή του νόμου. Σε αυτό το πλαίσιο το ΥΣ αποφάσισε:
- για όλα τα δημόσια κτήρια που θα ανεγερθούν από τούδε και στο εξής να εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία και
- εξουσιοδότησε τον ΥΠΠ να εισηγηθεί την τοποθέτηση έργων τέχνης σε υπό κατασκευή δημόσια έργα, νοουμένου ότι το συνεπαγόμενο κόστος καλύπτεται από εξοικονομήσεις των αντίστοιχων υπουργείων.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Τουλάχιστον ανήθικη είναι η μη τήρηση του νόμου στο κτήριο του Θεάτρου ΘΟΚ, στην περίπτωση του οποίου ούτε ο ίδιος ο Θεατρικός Οργανισμός ανέλαβε την ευθύνη που είχε να εμπλουτίσει το κτήριο με έργα τέχνης, ούτε το υπουργείο να το ελέγξει.