Κυριάκος Ευθυμίου | «Χαρά και συγκίνηση» το Βραβείο Ποίησης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.11.2016

Ο ηθοποιός και ποιητής Κυριάκος Ευθυμίου είναι ο νικητής του Βραβείου Ποίησης στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του 2015. Ο κ. Ευθυμίου βραβεύθηκε για την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Κυρτός Αλατοπώλης» (εκδόσεις Εντευκτηρίου).


«Η απόφαση των μελών της επιτροπής μου έφερε χαρά και συγκίνηση», ανέφερε στο «Π» ο κ. Ευθυμίου. «Σημειώστε πως δεν γνωρίζω ούτε με γνωρίζει κανένα μέλος της επιτροπής. Ήταν δουλειά 19 χρόνων αυτή η συλλογή και το γεγονός πως ο τόπος μου αναγνωρίζει την όποια αξία της, μού δίνει κουράγιο, όπως λέω και σε ένα στίχο μου: 'να περιφέρομαι εφήμερος σε ζώνη νεκρή'.»


kyrtos-alatopwlhs_new
Σύμφωνα με το σκεπτικό βράβευσης, «ο Κυριάκος Ευθυμίου μάς εισάγει σε έναν κόσμο που ορίζεται και εξελίσσεται ως απορία, ως ανοιχτό ερώτημα της ύπαρξης στο εδώ και στο ’πέραν’, στο τώρα και στη μνήμη. Το ’άλας της γης’ σε άλλες εποχές ήταν η διδαχή, η φωνή των δασκάλων, η φωνή της σοφίας που μπορούσε να δίνει ένα νόημα. [...] Οι συμβολισμοί των ποιημάτων, υποβλητικοί και εύγλωττοι, χωρίς περιττή σκοτεινότητα, μεταδίδουν συγκίνηση στον αναγνώστη, καθώς αφορμώνται από το πραγματικό και το καθημερινό για να το μεταστοιχειώσουν σε ποιήματα [...] όπου το άλας της γης λιγοστεύει δραματικά, αλλά διασώζεται από την εσώτερη δόνηση της χαμηλόφωνης ποίησης».



«ΓΥΡΙΣΜΟΣ»
Επιστρέφω μέσα μου ήσυχα
στο λιμάνι της πικρής μου εκδοχής


Μήτε καπετάνιος μήτε ναυαγός·
ένα θολό φυλλάδιο ναυτικό


Το ριζικό του ψαριού σπαρταρά
στα δίχτυα λυπημένων ψαράδων



Ο Κυριάκος Ευθυμίου γεννήθηκε το 1954 στη Λευκωσία. Σπούδασε υποκριτική στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης στην Αθήνα. Εργάστηκε ως ηθοποιός σε ελεύθερα σχήματα και στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Γράφει ποίηση και θέατρο (πρώτο κρατικό βραβείο Κύπρου, 1982).


Το 2005 εξέδωσε τον ψηφιακό δίσκο «Κ. Π. Καβάφης: Ποιήματα», με 50 ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή, σε δική του επιμέλεια και ανάγνωση. Ακολούθησαν τρεις ψηφιακοί δίσκοι με αναγνώσεις από το ποιητικό έργο των Παντελή Μηχανικού, Θεοδόση Νικολάου και Κυριάκου Χαραλαμπίδη (2008) και ένας τριπλός ψηφιακός δίσκος με αναγνώσεις ποιημάτων του Κώστα Μόντη (2009).


Στη βραχεία λίστα των υπό βράβευση ποιητικών έργων περιλαμβάνονταν «Ο κήπος των θλιμμένων ποιημάτων» του Χρήστου Αργυρού, τα «Γράμματα Εμπράγματα» του Σωτήρη Π. Βαρνάβα, η συλλογή «Σχεδόν» του Πάμπου Κουζάλη και το «Σε φόντο φθινοπωρινό» του Νίκου Πενταρά.


Σημειώνεται ότι για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2014 δεν δόθηκε βραβείο ποίησης.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ