Απεβίωσε η Ήβη Μελεάγρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.1.2019

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή η Ήβη Μελεάγρου, την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019.


Συγγραφέας του βιβλίου "Ανατολική Μεσόγειος" που υπήρξε ίσως το κορυφαίο της έργο και καινοτόμο τόσο για τη γραφή, το περιεχόμενο αλλά και την εκτύπωση του όταν κυκλοφόρησε το 1969  η Ήβη Μελεάγρου αποτέλεσε μια ξεχωριστή μορφή στα κυπριακά γράμματα, τόσο με τη λογοτεχνική της ιδιότητα αλλά και ως μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Κυπριακά Χρονικά.

"Είχα την αίσθηση από πάντα ότι γεννήθηκα για να γράφω" είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Π προ μερικών ετών, τονίζοντας ότι το οικογενειακό κλίμα ευνόησε τη σχέση της με τον Λόγο. Θείος της Ηβης Μελεάγρου ήταν ο Λουκής Ακρίτας και αδελφός της ο Τάκης Χατζηδημητρίου.

Γεννημένη στη Λευκωσία στις 27 Μαΐου 1928, η Ήβη Μελεαγρου από νωρίς εμφανίστηκε στα κυπριακά γράμματα.

Με το λογοτεχνικό της έργο αναδείχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες μορφές της κυπριακής λογοτεχνίας, αλλά και του ευρύτερου ελληνικού χώρου και έχει τιμηθεί με πολλά λογοτεχνικά βραβεία ανάμεσα σε άλλα τα κρατικά βραβεία σε Κύπρο και Ελλάδα.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Κυπριακά Χρονικά» και ανέπτυξε έντονη πολιτισμική και πολιτική δραστηριότητα, αποτυπώνοντας και αναλύοντας σημαντικές πτυχές της κυπριακής κοινωνίας στα δοκίμιά της.

Υπήρξε Γραμματέας για 18 χρόνια της Πνευματικής Αδελφότητας Ελληνίδων Κύπρου, Γραμματέας της Στέγης Κυπριακών Χρονικών και Γραμματέας της Πρώτης Εταιρείας Κυπρίων Λογοτεχνών.

Μετά το 1974 ως Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Γυναικείων Οργανώσεων και Σωματείων Κύπρου, ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, σχετικά με την κατοχή και την προσφυγιά.

Σύζυγός της ήταν ο γιατρός Γιάννης Μελέαγρος.

"Είχα έναν σπουδαίο σύντροφο, τον γιατρό Γιάννη Μελέαγρο, ο οποίος συνέβαλε πολύ στην ευτυχισμένη ζωή που από κοινού βιώσαμε. Εύχομαι να ζήσουν και τα παιδιά μου την πραγμάτωση όλων των στόχων τους, όπως εγώ. Δεν με απογοήτευσε η ζωή. Αντίθετα, μου φέρθηκε καλοπροαίρετα, ευνοϊκά. Την ευχαριστώ."

  • Η κηδεία της θα τελεστεί στις 10 Ιανουαρίου, στις 3.15 μμ, από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ/ΚΥΠΕ

Φωτογραφία ©Ελένη Παπαδοπούλου

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ