H ταινία The Favourite οδηγεί την κούρσα των BAFTA

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.1.2019

Η ταινία «Η Ευνοούμενη»/The Favourite του Γιώργου Λάνθιμου συγκεντρώνει τις περισσότερες υποψηφιότητες για τα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA) με συνολικά 12 στις κορυφαίες κατηγορίες.


Οι υποψηφιότητες για τα βραβεία ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στα κεντρικά γραφεία της Ακαδημίας, στο Λονδίνο.

Πρόκειται για τα σημαντικότερα κινηματογραφικά βραβεία εκτός ΗΠΑ και θεωρούνται μια καλή ένδειξη των Όσκαρ που ακολουθούν τον Μάρτιο.

Η ταινία The Favourite είναι υποψήφια στις κατηγορίες Καλύτερης Ξένης Ταινίας, Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Γιώργο Λάνθιμο, Καλύτερου σεναρίου (για τους Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝαμάρα) και Καλύτερου Α' Γυναικείου ρόλου (για την Ολίβια Κόλμαν). Οι συμπρωταγωνίστριες της Κόλμαν, Ρέιτσελ Βάις και Εμα Στόουν, κέρδισαν δύο υποψηφιότητες για Β' Ρόλου. Η ταινία διεκδικεί επίσης τα BAFTA Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερου Σχεδιασμού Παραγωγής, Καλύτερου Σχεδιασμού Κοστουμιών, Καλύτερου Μακιγιάζ και Καλύτερου Μοντάζ.

Σε αριθμό υποψηφιοτήτων ακολουθούν οι ταινίες Bohemian Rhapsody, First Man, Roma και A star is born, με επτά υποψηφιότητες έκαστη. Έξι υποψηφιότητες έχει το Vice, πέντε το BlacKkKlansman ενώ από τέσσερις οι ταινίες Cold War του Πάβελ Παβλικόφσκι και Green Book.

Μαζί με το The Favourite, BAFTA καλύτερης ταινίας διεκδικούν επίσης οι ταινίες Green Book, A star is born, Roma και η ταινία του Σπάικ Λι BlacKkKlansman.

Στην ταινία εποχής The Favourite του Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου (Κυνόδοντας, Killing of a sacred deer), η Κόλμαν (που μόλις πριν από 3 μέρες απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου ρόλου) υποδύεται την βασίλισσα Άννα του 18ου αιώνα. Η ταινία δανείζεται στοιχεία τόσο από την κωμωδία όσο και από το δράμα. Η Κόλμαν θα αναμετρηθεί για το βραβείο ερμηνείας με την Γκλεν Κλόουζ (η οποία όπως και η Κόλμαν βραβεύτηκε πριν από λίγες μέρες με Χρυσή Σφαίρα και είναι υποψήφια για την "Σύζυγο" ) και την Lady Gaga, τη Βαϊόλα Ντέιβις για τις "Χήρες" και την Μελίσα Μακάρθι για το "Μπορείς ποτέ να με συγχωρέσεις;".

Στους υποψήφιους για BAFTA βρίσκεται, επίσης, ο Μπράντλεϊ Κούπερ για την ερμηνεία του στο A Star Is Born. Ο Κούπερ -μαζί με τον Λάνθιμο και τρεις ακόμη άντρες σκηνοθέτες- διεκδικεί και το Βραβείο Σκηνοθεσίας.

Βραβείο ερμηνείας διεκδικούν επίσης ο Κρίστιαν Μπέιλ, ο οποίος υποδύθηκε τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι στο Vice, ο Ράμι Μάλεκ, που υποδύθηκε τον φρόντμαν των Queen Φρέντι Μέρκιουρι στο Bohemian Rhapsody, ο Βίγκο Μόρτενσεν για το Green Book και ο Στιβ Κούγκαν για το "Σταν και Όλι".

To BAFTA Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας διεκδικούν οι ταινίες Capernaum, Cold War, Dogman, Roma και ShopLifters ενώ το Βραβείο Ντοκιμαντέρ οι ταινίες Free Solo, McQueen, RBG, They shall not grow old και Three Identical Strangers.

Η φετινή απονομή των βραβείων Bafta θα πραγματοποιηθεί στις 10 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ