Έτος Σόλωνα Μιχαηλίδη το 2019

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.1.2019

Έτος Σόλωνα Μιχαηλίδη θα ανακηρυχθεί το 2019, όπως πρότεινε το Υπουργείο Παιδείας και πήρε έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.


Το 2019 συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου μουσουργού, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της σύγχρονης κυπριακής μουσικής δημιουργίας, με αξιόλογη και πολύμορφη προσφορά στη μουσική ως μουσουργός, συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, παιδαγωγός και ερευνητής.

Ο Σόλωνας Μιχαηλίδης (1905-1979) υπήρξε ο ιδρυτής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, πριν από 60 χρόνια.

Ήδη, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σόλων Μιχαηλίδη και κόρη του, Γεωργία Μιχαηλίδου, το Μέγαρο Αθηνών προγραμμάτισε μέχρι στιγμής δύο εκδηλώσεις ενώ βρίσκεται υπό σχεδιασμό και μία τρίτη.

  • Την 1η Φεβρουαρίου 2019 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Αθηνών και θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της έργα του Σόλωνα Μιχαηλίδη, μεταξύ των οποίων την «Αυγή στον Παρθενώνα».

  • Στις 17 Δεκεμβρίου 2019 η Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη του Μεγάρου θα κάνει εκδήλωση μνήμης με ομιλητή τον μουσικογράφο, ερευνητή, κριτικό και συγγραφέα κ. Θωμά Ταμβάκο και τον πιανίστα Κωνσταντίνο Δεστούνη που θα ερμηνεύσει τα έργα για πιάνο.


Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη ιδρυτή της αλλά γιορτάζει και τα 60χρονά της φέτος.

Γι' αυτό και στην Πασχαλινή της συναυλία στη Θεσσαλονίκη θα παιχθούν τα «2 Βυζαντινά σκίτσα» ενώ την 1η Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί επετειακή συναυλία της Ορχήστρας στο Βασιλικό Θέατρο, οπότε θα επαναληφθεί το πρόγραμμα της εναρκτήριας συναυλίας της Ορχήστρας, την 1η Ιουνίου 1959, υπό τη μουσική διεύθυνση του Σόλωνα Μιχαηλίδη. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τα έργα «Η Μουσική των Πυροτεχνημάτων» του Χέιντελ, «Συμφωνία αρ. 104» του Χάιντ, «Κυπριακά Ελευθέρια» του Σόλωνα Μιχαηλίδη, «Soir musicales» του Μπριτέν, «Εμβατήριο από την καταδίκη του Φάουστ» του Μπερλιόζ.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης θα κάνει επίσης συναυλία εις μνήμη του Σόλωνα Μιχαηλίδη και του Νίκου Σκαλκώτα (το 2019 είναι, επίσης, Έτος Σκαλκώτα στην Ελλάδα για τα 70 χρόνια από τον θάνατο του συνθέτη) όπου θα παιχθεί το κονσέρτο για πιάνο του Σόλωνα Μιχαηλίδη.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου προγραμματίζει συναυλία στις 11 Σεπτεμβρίου 2019 στα πλαίσια του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του ΠΚ στο Αρχοντικό Αξιοθέας. Θα ακουστούν έργα Μουσικής Δωματίου, Τραγούδια και Χορωδιακά με τη χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας.

Το Ριάλτο επίσης θα τιμήσει τον Κύπριο μουσουργό με συναυλία με το ίδιο πρόγραμμα της Λευκωσίας στις 13 Σεπτεμβρίου και τη χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λεμεσού.

Το Βερολίνο, το Λονδίνο και η Πράγα εξέφρασαν ενδιαφέρον και προγραμματίζουν εκδηλώσεις για τον Σόλωνα Μιχαηλίδη ενώ συναυλίες με έργα του προγραμματίζει και η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Ήδη στις 16 και 17 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν συναυλίες μουσικής δωματίου με τίτλο «Με ήχους πνευστών - Mussorgski και Μιχαηλίδης» με την «Ελληνική Σουίτα» του Μιχαηλίδη, ο οποίος αρχικά την έγραψε για πιάνο και στη συνέχεια τη διασκεύασε για βιολοντσέλο και πιάνο. Στη συναυλία αυτή παρουσιάζεται σε ακόμη μια διασκευή, διατηρώντας ωστόσο όλη τη χάρη του αρχικού έργου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ