Dystopia: il Paradiso με την Μαριάννα Παφίτη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 11.1.2018

Ο δραματικός μονόλογος Dystopia: il Paradiso της Μαριάννας Παφίτη σε σκηνοθεσία Λούκα Ιωάννου. αποτυπώνει τη σχέση φυσικού και ψυχικού κόσμου καθώς προσκαλεί τους θεατές σε μία βιωματική εμπειρία και μύηση στον κόσμο των συμβολισμών, της ψυχολογίας και της αναπηρίας.


nnn


Ο μονόλογος προβάλλει μία αντίφαση ευαίσθητη αλλά, συνάμα, πλήρως λογική. Τι συμβαίνει όταν ένα άτομο με χρόνια νευρολογική πάθηση αναλαμβάνει το ρόλο της ηθοποιού; Η πρωταγωνίστρια του μονολόγου είναι η ίδια φορέας της «δυστοπίας», μιας δυστοπίας εσωτερικευμένης και ερμηνευμένης με βάση τη ψυχική διαταραχή και τη μορφοποίησή της σε σωματική αναπηρία. Το προβαλλόμενο, στο φόντο, δάσος, είναι, ουσιαστικά, ο τόπος του ασυνείδητου, τον οποίον ο συνειρμικός μονόλογος αποτυπώνει.



Τίποτα δεν ωραιοποιείται, τίποτα δε μένει κρυφό. Μήπως όλοι ζούμε σε ένα τεχνητό παράδεισο και η υποτιθέμενη «ευτοπία» μας δεν είναι παρά μια δυστοπία πολλαπλών αναπηριών; Η ιστορίας μιας διάγνωσης δραματοποιείται, προσκαλώντας τον καθένα σε μια περιήγηση στο πολυσχιδές δάσος του ανθρώπινου ψυχισμού. Η αναπηρία σταματά τη δημιουργικότητα ή τη διευρύνει; Το έργο αναζητά νέους τρόπους έκφρασης και θέτει πολιτικά και κοινωνικά ερωτήματα.

mmmm


Ο «εγκλεισμός» που βιώνει ένα άτομο με αναπηρία, η συμμετοχή του στα κοινά και η θέση του στην κοινωνία είναι βασικά ζητήματα που προκύπτουν από το προτεινόμενο έργο. Το προσωπικό βίωμα πλαισιώνεται από το κοινωνικό περιβάλλον το οποίο επιδρά καταλυτικά στη ψυχολογία της πρωταγωνίστριας και την αναγκάζει να βρίσκεται σε μια διαρκή αντιπαλότητα μαζί του. Η αγωνία της αποδοχής αναδεικνύει, ως βασικό υφολογικό χαρακτηριστικό της εξιστόρησης, την ειρωνεία, τον αυτοσαρκασμό και το σαρκασμό. ​

Συντελεστές: Κείμενο: Μαριάννα Παφίτη Σκηνοθεσία - εικαστική επιμέλεια: Λούκας Ιωάννου Μουσική Σύνθεση: Μαρία Ζαvνέτου Κουστούμια: Ρομίνα Πολυμνίου Μακιγιάζ: Στέφανη Παναγή Φωτογραφία Αφίσας: Emre Soykan Σχεδιασμός Αφίσας: Γιάννος Χριστοφόρου Ερμηνεία: Μαριάννα Παφίτη,trailer: Γιώργος Όθωνος

Παραστάσεις Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Φεβρουαρίου  20.00

Πληροφορίες και κρατήσεις: 97793188-99582387 Διάρκεια: 45΄ λεπτά

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ