H Τώνια Μισιαλή νικήτρια στο Hellas Filmbox Berlin

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 21.1.2019

Η Κύπρια σκηνοθέτιδα Τώνια Μισιαλή ήταν η νικήτρια στην κατηγορία «Νεοεμφανιζόμενων Ελλήνων» του 4ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Hellas Filmbox Berlin, το οποίο ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στον ιστορικό κινηματογράφο «Babylon» του Βερολίνου.


Η Τώνια Μισιαλή βραβεύθηκε για τη νέα της ταινία, «Παύση» («Pause»).

«Ήταν μια έκπληξη για μένα, γιατί διαγωνιζόμουν με εκπληκτικές ταινίες από αξιόλογους σκηνοθέτες», ανέφερε στο Π μετά την τελετή απονομής των βραβείων η σκηνοθέτιδα.

Η «Παύση», συμπαραγωγή Κύπρου και Ελλάδας, μια ταινία αφιερωμένη στη σύνθετη γυναικεία φύση, είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της δημιουργού και έχει ήδη ταξιδέψει σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, αποσπώντας βραβεία και θετικές κριτικές.

Στον κεντρικό ρόλο εμφανίζεται η Στέλλα Φυρογένη ως Ελπίδα, μια οικοκυρά παγιδευμένη σε ένα καταπιεστικό γάμο με έναν άντρα που δεν αγαπά πια. Η παρουσία ενός νεαρού στο κτήριο όπου ζει, θα ξυπνήσει τη φαντασία της και θα βρεθεί αντιμέτωπη με άσβεστες επιθυμίες, με το σώμα της και με το χρόνο. Σύντομα η φαντασία και η πραγματικότητα δεν θα είναι διακριτές. Σαν μια παύση στη ζωή της που μοιάζει να σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα.

Η βράβευση της ταινίας είναι σημαντική όχι μόνο για την αισθητική της προσέγγιση αλλά κυρίως γιατί πραγματεύεται ένα θέμα ταμπού, που δεν βλέπουμε συχνά στη μεγάλη οθόνη. Επιπλέον, η Ελπίδα είναι μια μεσήλικη ηρωίδα που επίσης δεν είναι συχνό φαινόμενο στο σινεμά.

tonia_mishiali_hellasfilmbox_berlin


Η «Παύση» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Τώνιας Μισιαλή, η παγκόσμια πρεμιέρα της οποίας πραγματοποιήθηκε στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι τον περσινό Ιούλιο. Είχε προηγηθεί μια σημαντική πορεία για την ίδια με τις μικρού μήκους ταινίες της Dead End και Νανούρισμα της Πεταλούδας.

Kατά την πενθήμερη διάρκεια του Hellas Filmbox Berlin προβλήθηκαν περισσότερες από 25 ελληνικές ταινίες, οργανώθηκαν συζητήσεις με δημιουργούς και παράγοντες της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ειδικές προβολές και μουσικές εκδηλώσεις.

Ολοκληρώθηκε με την τελετή απονομής του βραβείου και την προβολή της ταινίας «1968» του Τάσου Μπουλμέτη, η οποία έχει ως κεντρικό θέμα τον ιστορικό τελικό του Κυπέλου Κυπελλούχων Ευρώπης στο μπάσκετ μεταξύ της ΑΕΚ και της Σλάβια Πράγας, στον οποίο αναδείχθηκε νικήτρια η ελληνική ομάδα.

Η αυλαία του Φεστιβάλ έπεσε με τις κινηματογραφικές μουσικές του Θανάση Καραμίντζιου με το συγκρότημα Errante.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ