Διάλεξη για τη σεξουαλικότητα των Κυπρίων στο CVAR

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.2.2019

Μια διάλεξη για τη σεξουαλικότητα των Κυπρίων μέσα από το βλέμμα των ξένων περιηγητών στο νησί θα δοθεί στις 15 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη. Τη διάλεξη θα δώσει η δρ Ρίτα Σεβέρη στις 19:00.


Οι εντυπώσεις των ταξιδιωτών στην Κύπρο για τους κατοίκους του νησιού δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες και η δρ Σεβέρη στη διάλεξή της ξεκινά από αυτό ακριβώς. Ξεκινώντας από την περιγραφή του Ηρόδοτου για τις Κύπριες γυναίκες που δίνονταν «στον κάθε τυχόντα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ίδια, «έξω από τον ναό της Αφροδίτης», η διάλεξη θα συνεχιστεί στον Μεσαίωνα με περιγραφές για «ανήθικους, άσχημους και φωνακλάδες» άντρες. Όπως ανέφερε στον «Π» η δρ Σεβέρη, θα υπάρξει επίσης αναφορά στις περιγραφές των Κυπρίων που μεταφέρθηκαν ως συνοδοί της Άννας Λουζινιάν στην Ιταλία. Γνωστοί ως Le Chyprien, οι άντρες περιγράφονται ως μια «ομάδα ατάκτων που δεν σέβονταν τους κανόνες της Σαβοΐας, ενώ οι γυναίκες ως «όχι ό,τι πιο ηθικό κυκλοφορούσε».

Οι άντρες είναι οι πιο τεμπέληδες της Μέσης Ανατολής και οι γυναίκες οι πιο άσχημες, ήταν η εικόνα των Κυπρίων κατά την Οθωμανοκρατία.

«Βεβαίως όλα αυτά δικαιολογούνται στο πλαίσιο της διάλεξης», σημειώνει η δρ Σεβέρη. «Για παράδειγμα, αν αυτοί οι άνθρωποι ήταν φτωχοί, το να περιποιούνται τους εαυτούς τους δεν θα ήταν στις προτεραιότητές τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

+ Η διάλεξη έχει τίτλο Unscrupulous Men and Lascivious Women:
The Construction of Cypriot Sexuality by Travellers to Cyprus και θα δοθεί την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στις 19:00 στην αγγλική γλώσσα από τη δρα Σεβέρη. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 22300994.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ