Η Europa Nostra καλεί τους ηγέτες να λάβουν άμεσα μέτρα για προστασία και αναστήλωση των μνημείων στη Νεκρή Ζώνη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 26.2.2019

Ο Πρόεδρος της Europa Nostra, Placido Domingo, κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να αδράξουν της ευκαιρίας με τη σημερινή συνάντησή τους και να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία και αναστήλωση των μνημείων στη Νεκρή Ζώνη στη Λευκωσία.


Σε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Domingo, μιλώντας ως Πρόεδρος του EUROPA NOSTRA, της Φωνής της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ευρώπη, δήλωσε ότι η πρόσφατη μερική κατάρρευση των τειχών της μεσαιωνικής εκκλησίας του Αγίου Ιακώβου  είναι λυπηρό γεγονός και υπενθύμισε ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την ενίσχυση και την αποκατάσταση πολλών κτιρίων που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω απώλεια της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, τόσο απτής όσο και άυλης.

Υπενθύμισε ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Europa Nostra επισκέφθηκε τη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη δημόσια συζήτηση για την Πολιτιστική Κληρονομιά που απειλείται στην νεκρή ζώνη,  κατά τη διάρκεια συνεδρίου το οποίο ήταν αφιερωμένο στην 5η επέτειο του προγράμματος  «Τα 7 πιο απειλούμενα», το οποίο διαχειρίζεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Μετά την επίσκεψη, η Europa Nostra απέστειλε επιστολή και τους δύο ηγέτες για να εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία της για την επιδείνωση της κατάστασης στη νεκρή ζώνη και απηύθυνε έκκληση προς τους ηγέτες για την επείγουσα επιδιόρθωση των δύο εκκλησιών που βρίσκονται εντός της,  την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και την εκκλησία του Αγίου Ιακώβου, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο όπως ξεκινήσουν έργα διάσωσης χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανεπανόρθωτη ζημιά στα δύο μνημεία. «Δυστυχώς, η μερική κατάρρευση της εκκλησίας του Αγίου Ιακώβου είναι μια θλιβερή επίδειξη ότι η Europa Nostra είχε δίκιο να κτυπήσει το κουδούνι », παρατήρησε.

Ο επικεφαλής της Europa Nostra δήλωσε ότι, υπό το πρίσμα των πιο πρόσφατων εξελίξεων, «παραμένουμε βέβαιοι ότι θα αξιοποιήσετε την ευκαιρία της συνάντησης σας για να καταλήξετε σε συμφωνία μεταξύ των αρμόδιων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, τόσο τοπικών όσο και διεθνών, μέσω της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά  από κοινού με το Γραφείο για τον Θρησκευτικό Διάλογο για να ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και αποκατάσταση της εκκλησίας του Αγίου Ιακώβου όπως επίσης και της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου του 17ου αιώνα επίσης στη νεκρή ζώνη.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΧΡ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ