Ψηφιδωτά, τα δημοφιλέστερα

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 8.3.2019


Ο αρχαιολογικός χώρος της Κάτω Πάφου αποτέλεσε το 2017 τον πιο δημοφιλή προορισμό στο σύνολο των μουσείων, των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Αυτό εξάγεται από στοιχεία πουυ έστειλε στη Βουλή των Αντιπροσώπων η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου (στο υπουργείο της οποίας υπάγεται το Τμήμα Αρχαιοτήτων) στο πλαίσιο κοινοβουλευτική ερώτηση της βουλευτού Αννίτας Δημητρίου για τα κυπριακά μουσεία, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.
Στην τελευταία θέση του καταλόγου επισκεψιμότητας για την περσινή χρονιά βρίσκεται το Βασιλικό Παρεκκλήσι στα Πυργά της Λάρνακας, ενώ το Κυπριακό Μουσείο είναι δέκατο σε μια λίστα 32 συνολικά χώρων.





Το πιο περιζήτητο





Εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου που βρίσκεται στην πρώτη θέση με 270.553 επισκέπτες το 2017, ακολουθούν οι Τάφοι των Βασιλέων με 214.816 επισκέπτες, καθιστώντας την Πάφο τον Νο1 πολιτιστικό προορισμό. Από το σύνολο των επισκεπτών, δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι τουρίστες καθώς, όπως αναφέρει η υπουργός, «το Υφυπουργείο Τουρισμού είναι ο αρμόδιος φορέας για τον υπολογισμό του ποσοστού τουριστών που επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία».
Την πεντάδα των πιο δημοφιλών πολιτιστικών προορισμών συμπληρώνουν ο αρχαιολογικός χώρος Κουρίου, το Κάστρο της Πάφου και το Κάστρο Κολοσσιού.





Αναβάθμιση στα μουσεία





Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το διάστημα υπάρχει έντονη κινητικότητα σε τρία μουσεία: στο Κυπριακό, όπου διεξάγονται εργασίες ανακαίνισης σε κάποιες αίθουσες, αλλά κυρίως στα Αρχαιολογικά Μουσεία Λάρνακας και Πάφου. Σύμφωνα με την υπουργό Μεταφορών, το Μουσείο της Λάρνακας θα είναι έτοιμο το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ το Μουσείο της Πάφου θα ανοίξει για το κοινό μέχρι το τέλος του 2019.





Τα πιο «κερδοφόρα» μουσεία





Περί τα 3 εκατ. ευρώ απέφερε σε εισιτήρια για το 2017 το σύνολο των μουσείων, των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων που διαχειρίζεται το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό εισπράξεων από εισιτήρια ανήλθε στα 2,948 εκατ. ευρώ σε σχέση με 2,477 εκατ. ευρώ το 2016 και 1,987 εκατ. το 2013.





Το μεγαλύτερο ποσό εισιτηρίων «έκοψε» ο αρχαιολογικός χώρος της Κάτω Πάφου με τα ψηφιδωτά, αποφέροντας -μόνος- σχεδόν το ένα από τα τρία εκατ. του συνόλου (901 χιλιάδες ευρώ).
Ακολουθεί ο αρχαιολογικός χώρος Κουρίου με σχεδόν 635 χιλιάδες ευρώ και οι Τάφοι των Βασιλέων με 431 χιλιάδες ευρώ. Το μικρότερο ποσό εισιτήριων πέρσι «έκοψε» το απομονωμένο Μουσείο του Κυπριακού Σιδηροδρόμου στην Ευρύχου (820 ευρώ).





Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα περισσότερα εισιτήρια στην Πάφο κόπηκαν όχι τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως ίσως θα ήταν αναμενόμενο λόγω κορύφωσης της τουριστικής σεζόν, αλλά τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο (μήνα κατά τον οποίο έκοψε τα περισσότερά του εισιτήρια και το Κυπριακό Μουσείο). Το Κούριο είχε τη μεγαλύτερή του κίνηση τον Ιούνιο.





Βελτίωση ωραρίων





Ερωτώμενη για το ωράριο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, η υπουργός απάντησε ότι οι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν όλες τις μέρες περιλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου, επισημαίνοντας ότι «το Τμήμα Αρχαιοτήτων επιθυμεί να επεκταθεί το ωράριο της λειτουργίας τόσο των μικρότερων αρχαιολογικών χώρων όσο και των μουσείων, ωστόσο αυτό θα γίνει κατορθωτό όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες του κράτους επιτρέψουν την πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού».






Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ