Στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει το κυπριακής παραγωγής μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ "Missing Fetine" (Αναζητώντας την Φετινέ). Η πρώτη παγκόσμια επίσημη προβολή του θα γίνει την Κυριακή 4 Μαρτίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του συμπαραγωγού Σταύρου Παπαγεωργίου της ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΙΛΜΣ, το ντοκιμαντέρ, σκηνοθέτησε η Yeliz Shukri, σκηνοθέτις στο ΡΙΚ στο πρόγραμμα ΒΙΖ/ΕΜΕΙΣ κα πρόκειται για συμπαραγωγή της εταιρείας παραγωγής και διανομής ταινιών ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΙΛΜΣ του Σταύρου Παπαγεωργίου και της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου.
«Εκτός από την Κυπριακή Κυβέρνηση, το έργο στήριξε επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από το οπτικοακουστικό της πρόγραμμα MEDIA - Δημιουργική Ευρώπη, το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής των Ελλήνων και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, προαγοράζοντας τα τηλεοπτικά του δικαιώματα για την Κύπρο», αναφέρεται.
Το θέμα του ντοκιμαντέρ «πραγματεύεται μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας της Κύπρου κατά τον 20ον αιώνα που αφορά πρωτίστως την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα». «Κατά τις δεκαετίες του 20, 30 και 40 ένας σημαντικός αριθμός νεαρών κοριτσιών από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα παντρεύτηκαν Άραβες, στη πλειονότητα τους Παλαιστίνιοι και έφυγαν από την Κύπρο. Οι περισσότερες δεν επέστρεψαν ποτέ στην Κύπρο ή είχαν κάποια επαφή με τους γονείς τους», προστίθεται.
Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία της Τουρκοκύπριας ακτιβίστριας Pembe Mentesh, η οποία όταν ανακαλύπτει πως η μεγάλη αδελφή του παππού της ήταν μια από τις νύφες που έφυγαν για την Παλαιστίνη, αποφασίζει να ανακαλύψει τα ίχνη της, αναφέρεται.
(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΧΡ)
