Βραβεία Όσκαρ 2018: Οι νικητές

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 5.3.2018

Η ταινία The shape of water κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας για τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, ο Γκάρι Όλντμαν και η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ απέσπασαν τα Όσκαρ Α' Ανδρικού και Α' Γυναικείου Ρόλου αντίστοιχα και οι Σαμ Ρόκγουελ και Άλισον Τζένεϊ τα Όσκαρ Β' Ρόλων κατά τη φετινή τελετή των βραβείων Όσκαρ.


Η ταινία The shape of water ήταν ο μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί [ώρα Κύπρου] στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες. Επικράτησε ανάμεσα στις υπόλοιπες οκτώ υποψήφιες ταινίες: Three billboards outside Ebbing, Missouri / Lady Bird / Get out / Call me by your name / Dunkirk / Darkest Hour / The Post / Phantom Thread.

Η ταινία

Το The shape of water, του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, είναι ένα σκοτεινό και αλληγορικό παραμύθι με φόντο τον Ψυχρό Πόλεμο στην Αμερική του 1962.

«Μεγαλώνοντας στο Μεξικό, έβλεπα ταινίες του κλασικού σινεμά. Κι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μου είπε, αν ανέβεις απόψε στη σκηνή, να νιώσεις μέρος αυτής της κληρονομιάς και να είσαι περήφανος. Αφιερώνω το βραβείο στους νέους, που μας δείχνουν πώς γίνονται τα πράγματα, σε όλες τις χώρες. Μεγαλώνοντας στο Μεξικό, ποτέ δεν πίστευα ότι θα μου συνέβαινε αυτό, αλλά συνέβη. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία για να μιλήσετε για όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα, μπορείτε να το κάνετε. Αυτή είναι μια πόρτα, κλοτσήστε την να ανοίξει και μπείτε!», είπε στον ευχαριστήριο λόγο του ο σκηνοθέτης.

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου έδωσε και φέτος τον φάκελο στους Φέι Ντάναγουεϊ και Γουόρεν Μπίτι για να ανακοινώσουν την Καλύτερη Ταινία, μετά την περσινή γκάφα με την λάθος ανακοίνωση. Αυτή τη φορά, όλα πήγαν καλά. Το επιβεβαίωσε και ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο κοιτάζοντας τον φάκελο ο ίδιος όταν ανέβηκε στη σκηνή.

Οι ερμηνείες

Ο Γκάρι Όλντμαν βραβεύθηκε με το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου -όπως ήταν αναμενόμενο- για την ερμηνεία του ως Ουίνστον Τσόρτσιλ στην ταινία Darkest Hour. Πρόκειται για το πρώτο Όσκαρ ενός δεινού ερμηνευτή, ο οποίος βρέθηκε στις υποψηφιότητες των Όσκαρ μία φορά ακόμη, το 2011.


Το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου δόθηκε στη Φράνσις ΜακΝτόρτμαντ για την -ομολογουμένως σπουδαία- ερμηνεία της στην ταινία Three billboards outside Ebbing, Missouri. Αυτό είναι το δεύτερο Όσκαρ [στην 5η υποψηφιότητα] της ηθοποιού, μετά την ερμηνεία στο Fargo.


Για το ρόλο του στην ίδια ταινία βραβεύθηκε ο Σαμ Ρόκγουελ με το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου.

Στον ευχαριστήριο λόγο του ο Ρόκγουελ αναφέρθηκε στους γονείς του που του μετέφεραν την αγάπη τους για το σινεμά, ευχαρίστησε τους συνυποψήφιούς του αλλά και τους συμπρωταγωνιστές του, τη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ και τον Γούντι Χάρελσον, που «είναι οι ήρωες του», τον σκηνοθέτη της ταινίας Μάρτιν ΜακΝτόνα που δεν «θα ήταν εκεί χωρίς αυτόν», και... όποιον έχει κοιτάξει ποτέ οποιαδήποτε διαφημιστική πινακίδα.

Το αντίστοιχο γυναικείο βραβείο απονεμήθηκε στην Άλισον Τζένεϊ, για την ταινία I, Tonya. Η 59χρονη ηθοποιός χρειάστηκε να παίξει σε πάνω από 100 ταινίες προτού προταθεί για πρώτη φορά στην καριέρα της για το χρυσό αγαλματίδιο. «Τα έκανα όλα μόνη μου», αστειεύτηκε η Άλισον Τζένεϊ και ευχαρίστησε τις συνυποψήφιες της, την «οικογένεια της ταινίας», όλους τους συνεργάτες της και την Τζόαν Γούντγουορντ που της έδωσε κουράγιο παλιότερα για να κυνηγήσει μια καριέρα στην υποκριτική.

Τα υπόλοιπα βραβεία

Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας: A fantastic woman, Χιλή

Όσκαρ Κοστουμιών: Μαρκ Μπρίτζες για το Phantom Thread

Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ: Icarus, των Μπράιαν Φόγκελ και Νταν Κόγκαν, με θέμα το μεγάλο σκάνδαλο ντοπαρίσματος της Ρωσικής ολυμπιακής ομάδας.

Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους: Heaven is a Traffic Jam on the 405

Μοντάζ: Dunkirk

Μοντάζ Ήχου & Μιξάζ Ήχου: Dunkirk

Όσκαρ σκηνικών: The shape of water

Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων: Coco

Οσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους: Dear basketball, του Κόμπε Μπράιαντ

Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους: Silent child

Όσκαρ τραγουδιού: Remember Me, των Κρίστεν Άντερσον-Λόπεζ και Ρόμπερτ Λόπεζ από την ταινία Coco

Όσκαρ Οπτικών Εφέ: Blade Runner 2049

Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου: Call me by your name του Τζέιμς Έιβορι, που γίνεται ο γηραιότερος νικητής Όσκαρ, σε ηλικία 90 ετών

Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου: Τζόρνταν Πιλ για το «Get Out». Ο Πιλ είναι ο πρώτος αφροαμερικανός που παίρνει το εν λόγω Όσκαρ στην ιστορία του θεσμού

Όσκαρ Διεύθυνσης Φωτογραφίας: Ρότζερ Ντίκινς για το «Blade Runner 2049»

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ