Ο Banksy στηρίζει τη Zehra Dogan με το νέο του γκράφιτι

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 19.3.2018

Τη διαμαρτυρία του για τη φυλάκιση της Zehra Dogan, από την Τουρκία, εκφράζει με το νέο του γκράφιτι σε τοίχο της Νέας Υόρκης ο Banksy.


Ο διάσημος γκραφιτάς επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και δημιούργησε ένα μεγάλων διαστάσεων έργο σε ένα τοίχο στη γωνία της οδού Χιούστον, όπου σπουδαίοι καλλιτέχνες έχουν προηγουμένως αφήσει τη σφραγίδα τους όπως ο Κιθ Χέρινγκ, ο JR, o Os Gemeos.

Το έργο του Banksy, μήκους 70 ποδών, αποκαλύφθηκε την Πέμπτη και μ' αυτό ο Βρετανός καλλιτέχνης ενώνει τη φωνή του με τις με τις εκατοντάδες χιλιάδες φωνές διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση της τουρκικής-κουρδικής καταγωγής καλλιτέχνη και δημοσιογράφου Zehra Dogan, η οποία καταδικάστηκε τον περασμένο Μάρτη σε δύο χρόνια, εννέα μήνες και 22 μέρες φυλάκιση για ένα έργο της όπου απεικονίζεται η καταστροφή της κουρδικής πόλης Νουσαϊμπίν. Πάνω από τα ερείπια της πόλης ανεμίζουν τουρκικές σημαίες.

banksy_zehradoganwork




«Συμπαραστέκομαι» ανέφερε o Banksy με δήλωσή του στην εφημερίδα New York Times. «Εχω ζωγραφίσει έργα που θα άξιζαν πολύ περισσότερο την ποινή φυλάκισης».

Το έργο του Banksy αποτελείται κυρίως από μαύρες γραμμές που παραπέμπουν σε κελιά και στον αριθμό των ημερών που έχει περάσει μέχρι τώρα στη φυλακή η Zehra Dogan. To πορτρέτο της ίδιας εμφανίζεται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Στο αριστερό της χέρι, το κάγκελο έχει το σχήμα μολυβιού. Στην κάτω δεξιά γωνιά του έργου γράφεται Free Zehra Dogan.

banksy2
Απομένουν άλλοι 18 μήνες φυλάκισης για τη Zehra Dogan, η οποία -σύμφωνα με τη New York Times, δεν γνωρίζει την ύπαρξη του έργου του Banksy.

Στη δημιουργία του έργου, με τον Banksy συνεργάστηκε ο γκραφιτάς Borf, ο οποίος φυλακίστηκε για τη δουλειά του όπως η Zehra Dogan.

Το βράδυ της Πέμπτης οπότε αποκαλύφθηκε το έργο, προβλήθηκε στον τοίχο πάνω από το γκράφιτι το ζωγραφικό έργο της Dogan, η οποία σε ένα τουίτ της, το οποίο έχει διαγραφεί, έλεγε ότι φυλακίστηκε επειδή ζωγράφισε «τουρκικές σημαίες σε κατεστραμμένα κτήρια».

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©Tony Cenicola/The New York Times

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ