Ο Γιώργος Λάνθιμος στην κριτική επιτροπή του 72ου Φεστιβάλ των Καννών

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.5.2019

Τέσσερις γυναίκες και τέσσερις άντρες επαγγελματίες από τον χώρο της 7ης Τέχνης θα πλαισιώνουν τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών, διάσημο σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου. Ανάμεσά τους, ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος και ο Πολωνός Πάβελ Παβλικόφσκι. Αμφότεροι διεκδικούσαν φέτος βραβεία Όσκαρ για τις ταινίες τους The Favourite και Cold War, αντίστοιχα.


Μέλη της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, το οποίο ξεκινά στις 13 Μαΐου στο γαλλικό θέρετρο, θα είναι επίσης η Αμερικανίδα ηθοποιός Ελ Φάνινγκ, ο Γάλλος δημιουργός κόμικς Ενκί Μπιλάλ, ο Γάλλος σκηνοθέτης Ρομπέν Καμπιγιό, η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα από την Μπουρκίνα Φάσο Μεμουνά Ντιάγε και δύο σκηνοθέτιδες και σεναριογράφοι: η Αμερικανίδα Κέλι Ράικαρντ και η Ιταλίδα Αλίτσε Ρορβάκερ.

Η επιτροπή θα απονείμει τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης στις 25 Μαΐου.

Αριάν Λαμπέντ με πρώτη ταινία

Στο μεταξύ, στο «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών», το τμήμα του φεστιβάλ των Καννών όπου παρουσιάζονται ταινίες ανερχόμενων κινηματογραφιστών, θα προβληθεί η πρώτη ταινία της Αριάν Λαμπέντ, «μούσας» και συντρόφου του Γιώργου Λάνθιμου (Άλπεις, Αστακός). Η ταινία έχει τίτλο Olla και αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που φτάνει στο προάστιο μιας γαλλικής πόλης για να ζήσει με τον Πιέρ, έναν άντρα που γνώρισε μέσω μιας ιστοσελίδας γνωριμιών με γυναίκες της Ανατολικής Ευρώπης. Ο Πιέρ φροντίζει την άρρωστη, ηλικιωμένη μητέρα του, η Όλα δεν μιλάει την ίδια γλώσσα με αυτόν και η επικοινωνία τους είναι δύσκολη. Και ενώ θα προσπαθήσει να ταιριάξει στο καινούργιο της περιβάλλον, σύντομα θα ανακαλύψει ότι αυτό που θέλει είναι η απόλυτη ελευθερία.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ