Η Κωνσταντία Σωτηρίου νικήτρια του Βραβείου Διηγήματος της Κοινοπολιτείας

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 9.5.2019

Η Κύπρια συγγραφέας Κωνσταντία Σωτηρίου είναι η νικήτρια του λογοτεχνικού Βραβείου της Κοινοπολιτείας 2019 της περιφέρειας Ευρώπης και Καναδά, για το διήγημά της «Έθιμα θανάτου».


Η βραβευμένη συγγραφέας τοποθετεί στο επίκεντρο της ιστορίας της τις μητέρες και συζύγους αγνοουμένων, αφού τις ειδοποιούν οι αρμόδιες αρχές ότι ανευρέθηκαν τα οστά των δικών τους ανθρώπων.

«Τι γίνεται μετά από το τηλεφώνημα που δέχονται; Ποια τα συναισθήματά τους, οι σκέψεις τους; Το νόημα της ιστορίας είναι πως απ’ όλους όσοι εμπλέκονται στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου, αυτές οι γυναίκες ήταν οι μεγάλες αθώες», ανέφερε η Κωνσταντία Σωτηρίου σε δηλώσεις της στο «Π».

Το διήγημα μετέφρασε η Λίνα Πρωτοπαπά [η οποία διατηρεί στο Παράθυρο τη στήλη A Propop], για την οποία η ίδια η συγγραφέας σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα έπαιρνα το βραβείο αν δεν ήταν η εκπληκτική μετάφραση της Λίνας».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Κωνσταντία Σωτηρίου: «Με εμπνέουν οι κοινές αξίες των Ε/Κ και Τ/Κ γυναικών»

Κυπριακή λογοτεχνία εκτός συνόρων

Όσο για τη βράβευσή της, «μου δίνει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση», ανέφερε η συγγραφέας. «Ελπίζω ότι θα ανοίξει δρόμους για τη μετάφραση έργων, αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Θεωρώ πολύ σημαντικό σε αυτό το πλαίσιο ότι η δική μας λογοτεχνία ακούγεται προς τα έξω. Έχω την εντύπωση ότι αντανακλάται αυτή η δυνατότητα στη λογοτεχνία της δικής μου γενιάς και το θεωρώ σημαντικό.»

Το διήγημα της Κωνσταντίας Σωτηρίου θα περιλαμβάνεται στο τρίτο της βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο από τις εκδόσεις Πατάκης και με το οποίο συμπληρώνεται μια τριλογία για τις Γυναίκες της Κύπρου (προηγήθηκαν τα «Η Αϊσέ πάει διακοπές», 2015 και «Φωνές από χώμα», 2017 - αμφότερα εκδ. Πατάκης).

Oι άλλες περιφερειακές νικήτριες του Βραβείου Διηγήματος της Κοινοπολιτείας, που φέτος είναι όλες γυναίκες, είναι:

  • Στην Αφρική, η Mbozi Haimbe, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λουσάκα της Ζάμπιας και τώρα ζει στο Νόρφολκ του Ηνωμένου Βασιλείου, με το διήγημα Madam’s Sister.

  • Στην Ασία, η Μαλαισιανή συγγραφέας, καθηγήτρια γλώσσας και δημιουργικής γραφής Saras Manickam που κερδίζει με το διήγημά της My Mother Pattu.

  • Στην Καραϊβική, η Alexia Tolas, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Μπαχάμες, και που κερδίζει με το διήγημά της Granma’s Porch.

  • Στον Ειρηνικό, η συγγραφέας, καλλιτέχνης και εκδότρια Harley Hern, που ζει σε μια αγροτική συνοικία όπου πριονίζει καυσόξυλα και φτιάχνει φράχτες, και που κερδίζει με το διήγημά της Screaming.


+ Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 2,5 χιλ. στερλίνων. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στο Κεμπέκ του Καναδά στις 9 Ιουλίου όπου θα ανακοινωθεί και η νικήτρια εκ των πέντε περιφερειακών. 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ