Κύπριοι θεατρικοί συγγραφείς στην πλατφόρμα του The Greek Play Project

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 4.4.2018

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) συνεχίζει τη συνεργασία του με το The Greek Play Project, τη δυναμική πλατφόρμα προώθησης του ελληνικού θεατρικού έργου, με στόχο την προώθηση και ανάδειξη της κυπριακής δραματουργίας με την ένταξη στην πλατφόρμα Κύπριων θεατρικών συγγραφέων.


Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΚΚΔΙΘ, τρεις Κύπριοι θεατρικοί συγγραφείς έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα: πρόκειται για τους Ρήνα Κατσελλή, Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου και Αντώνη Γεωργίου.

Το The Greek Play Project

Ως ένα δίκτυο συνεργασιών και δράσεων, αλλά και ως ένας ανοιχτός χώρος πληροφόρησης και ανταλλαγής, το The Greek Play Project συμβάλλει στην ανάδειξη και προβολή της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας και η συνεργασία με το ΚΚΔΙΘ ξεκίνησε από την ανάγκη για μια ουσιαστική γνωριμία µε την κυπριακή δραματουργία.

Με αφετηρία του τη δίγλωσση ιστοσελίδα www.greek-theatre.gr, το The Greek Play Project επιχειρεί να αποτελέσει έναν χάρτη του δραματουργικού τοπίου όπως διαμορφώνεται στο παρόν του, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει συνεχής ενημέρωση και διεύρυνσή του. Πέραν των 60 σύγχρονων Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων έχουν συμπεριληφθεί, ενώ ο κατάλογος διευρύνεται και συμπληρώνεται σε σταθερή βάση. Ο κάθε συγγραφέας παρουσιάζεται με πλήρη βιογραφικά στοιχεία, περιλήψεις θεατρικών έργων του καθώς και με ένα πρωτότυπο θεωρητικό κείμενο για τη δραματουργία του, γραμμένο αποκλειστικά για την ιστοσελίδα του The Greek Play Project.

Οι Κύπριοι στη λίστα

Στην πρώτη φάση της συνεργασίας με το ΚΚΔΙΘ, η οποία ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2015, το The Greek Play Project ενέταξε στην ιστοσελίδα του τέσσερις Κύπριους συγγραφείς, οι οποίοι εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές και τάσεις της κυπριακής θεατρικής γραφής: τον Γιώργο Νεοφύτου, τον Ανδρέα Κουκίδη, τον Χαράλαμπο Γιάννου και τη Μελίνα Παπαγεωργίου. Την ακαδημαϊκή διάσταση αυτής της προσπάθειας εγκαινίασε η δρ Άντρη Χ. Κωνσταντίνου, με θεωρητικό κείμενό της για τη σύγχρονη κυπριακή δραματουργία.

Φέτος, στη δεύτερη φάση της συνεργασίας, το The Greek Play Project ενέταξε στην ιστοσελίδα του τη συγγραφέα Ρήνα Κατσελλή, με θεωρητικό κείμενο για τη δραματουργία της από τον Λεωνίδα Γαλάζη, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, ενώ στους επόμενους δύο μήνες θα ενταχθούν άλλοι δύο Κύπριοι θεατρικοί συγγραφείς, ο Αντώνης Γεωργίου και η Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου, με θεωρητικά κείμενα για τη δραματουργία τους γραμμένα από την Καίτη Διαμαντάκου Αγάθου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και τον Θεόδωρο Γραμματά, καθηγητή θεατρολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, αντίστοιχα.

Η κυπριακή διάσταση της πλατφόρμας θα ενισχύεται και θα συμπληρώνεται σταδιακά με την ένταξη και άλλων Κύπριων δραματουργών, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η συνεργασία ΚΚΔΙΘ και The Greek Play Project αποτελεί μία εκ των δραστηριοτήτων του ΚΚΔΙΘ για την ανάδειξη και προώθηση της κυπριακής θεατρικής γραφής και της εν γένει προβολής της θεατρικής δημιουργίας της Κύπρου στο εξωτερικό.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ